tiistai 4. kesäkuuta 2019

Auringonotto voi suojata sairauksilta

 


Minä olin nuorena innokas auringonottaja. Etelän rantalomat tuli löhöiltyä  ruskettuessa. Nykyään Etelän lomilla lähinnä kävelen ja nautin uusista paikoista. Suomessa otan aurinkoa  säärille. Toki saan sitä tehdessäni  puutarhatöitä.  

Aurinko on yksi parhaimmista mielialalääkkeistä, mutta sillä on myös monia muita terveysvaikutuksia. D-vitamiinivarastot täyttyvät, ja terveysvaikutukset syntyvät  jo 15-20 minuutissa. Tämän enempää ei auringonottoa tarvitsisi.

Auringon uv-säteet on luonnon oma antibiootti, koska ne nujertavat mikroskooppisia taudinaiheuttajia. Ikkunoiden läpi sisätiloihin päässyt auringonvalo tappaa myös pölyssä eläviä terveydelle haitallisia bakteereja.



Ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tutkimukseen osallistui 30 000 naista 20 vuoden ajan. Tutkimuksessa selvisi, että auringon vältteliöiden riski kuolla oli kaksinkertainen verrattuna eniten auringossa aikaa viettäneisiin.

Kohonnut kuolleisuusriski liittyi pääasiassa lisääntyneisiien sydän- ja verisuonisairauksiin. Tutkimusjohtaja Pelle Lindqvistin mukaan auringonvalon puute on jopa tupakoinnin, paikallaan istumisen ja ylipainon veroinen riskitekijä.

Ruotsalaistutkimuksen tuloksia saattaa selittää, että altistuminen uv-säteille lisää typpioksidin määrää elimistössä. Typpioksidi laajentaa verisuonia, ja tämä laskee verenpainetta.

Typpioksidi selittänee myös sen, että ihmisellä on kesällä alhaisempi verenpaine  kuin talvella. Typpioksidi edistää myös haavojen paranemista ja erektion syntymistä.



Hiirikokeissa on ilmennyt, että auringonvalo voi estää autoimmuunisairauden ms-taudin kehittymistä. Tällä hetkellä tutkijat selvittävät, voisiko uv-valaisemilla hidastaa tai jopa estää ms-taudin kehittymistä ihmisillä.

Tutkijat haluavat kuitenkin painottaa, että auringonvalon immuunijärjestelmää hillitsevässä vaikutuksessa on myös varjopuoli. Se on ehkä suuri syy siihen, että ihosyöpä on kasvussa. Immuunijärjestelmä on vaimennettu, eikä se ole niin tehokas kuin ennen.

Jos auringonvaloon suhtautuu huolettomasti, se voi olla polttavan ja tappavan julma. Palaminen auringossa kerran kahdessa vuodessa kolminkertaistaa riskin sairastua melanoomaan. Melanooma on yksi länsimaissa eniten lisääntyvistä syövistä.

Auringonvalon on niin sanottu täydellinen karsinogeeni eli syöpää aiheuttava tekijä. Ihoa ei pitäisi polttaa auringossa, eikä tavoitella näkyvää rusketusta. Rusketus on merkki ihossa tapahtuneesta uv-säteilyn aiheuttamasta dna-vauriosta. Aurinko myös vanhentaa ihoa.

Otatko aurinkoa? Jos et, niin miksi?




Lähteet: Helsingin Sanomat 6.5.2019, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

  1. Itse koen että auringosta saa energiaa keväällä, talvella olo on nuutunut. Paljon ulkosalla kun työskentelen kesällä niin kyllä aurinkorasvoja kuluu, siitä kun niin pelotellaan :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Aurinko tosiaan tuo monille energiaa ja hyvää oloa. Aurinkoa voi varmasti ottaa, kun on tehokkaat aurinkorasvat. Nykyisin on kai jopa 50 suojakertoimisia kaupan.

    VastaaPoista
  3. Tulipa paljon uutta tietoa. Ainakin minulle.
    Itse nautin aurinkoisista päivistä puutarhassa tai matkoilla.
    Ihoni ruskettuu tosi nopeasti, vaikka käytän 30 tai 50 suojakertoimisia aurinkovoiteita :(
    En varsinaisesti ota aurinkoa.
    Mukavaa tiistai-iltaa Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Minuakin nuo Hesarin tiedot vähän ajatteluttivat. Mutta hyviä uutisiahan ne olivat. Nautitaan kesästä ja suringosta!

      Poista
  4. En enää, koska saan aina migreenin jostain syystä ja tietenkin ihon suojaus. Toki olen ulkosalla ja saan kesällä tarvittavat d-vitskut.

    Kivaa kesän alkua Marja <3

    VastaaPoista
  5. Kiitos Tiia kommentistasi. Aika hurjaa ja valitettavaa että saat auringonotosta migreenin. Minäkin otan tällä hetkellä vain säärille.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!