keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Intiimialueita kannattaisi hoitaa niin kuin ennen vanhaan
Markkinoille on viime aikoina tullut erilaisia intiimipesuaineita. Niille on varmaankin markkinat. Vaikka gynekologi Jatta Rautakorven mukaan intiimialueille riittäisi vesipesu 1-2 kertaa päivässä. Vedelläkään ei saisi pestä liian usein. Liian usein peseminen kuluttaa pois limakalvon normaalia kosteussuojaa.

Joillakin on sellainen luulo, että emätintä pitäisi huuhdella. Se ei pidä paikkaansa. Missään tapauksessa ei saa suihkuttaa vettä suoraan emättimeen. Valkovuoto on luonnollinen tapa puhdistaa emätin.

Jos kuitenkin haluaa käyttää intiimipesuaineita, kannattaa huolehtia siitä, että aineen pH-arvo on tarpeeksi matala. Sopiva pH-arvo on noin 5. Jos emättimen pH-arvo nousee, siellä pääsevät valtaan vääränlaiset bakteerit.

Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätin on maitohappobakteerivaltainen. pH-arvon nousu aiheuttaa maitohappobakteerien vähenemistä. Tällöin saattaa tulla kutinaa, kirvelyä ja ylimääräistä valkovuotoa.


    

Intiimialueiden pesu ei ole ainoa emättimen bakteerikantaan vaikuttava asia. Bakteerikantaan voi vaikuttaa myös esimerkiksi ruokavalio, liikunta tai usein toistuvat yhdynnät. Miehen siemenneste on emäksistä ja se voi nostaa emättimen pH-arvoa ja aiheuttaa oireita.

Rautakorven mukaan on todella yleistä, että naiset tulevat vastaanotolle kutinan tai kirvelyn vuoksi, ja syy löytyy jostakin päivittäisestä tavasta. Intiimialueita pitäisi hoitaa niin kuin ennen vanhaan ja käyttää maalaisjärkeä.Karvoituksen jatkuva poistaminen voi myös aiheuttaa erilaisia oireita. Jos tulee kutinaa ja kirvelyä, kannattaa vähentää ajelua. Karvoillakin on suojaava merkitys.

Valkovuoto on itsessään normaali ja hyvä ilmiö. Naiset, joilla ei ole hormonaalista ehkäisyä, saattavat huomata, että valkovuodon määrä vaihtelee. Vaihtelu on merkki siitä, että keho toimii normaalisti. Valkovuodon määrän kuuluukin vaihdella hormonaalisten muutosten mukaan.
Lähteet: Helsingin Sanomat 11.4.2019, kuvat Pexel, Pixabay

8 kommenttia:

 1. Neuroottinen vedellä suihkuttelija tunnustautuu täällä.
  Ihanaa päivää Marja. 💗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi. Neuroosisi on varmasti aivan hyödyllinen, kun lutraat vain vedellä.

   Poista
 2. Hyödyllinen postaus😌Aurinkoa päiviisi..ihana kun viikonlopuksi on luvattu lämmintä☀️☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina kommentistasi. Kiva että pidit sitä hyödyllisenä. Ihanaa tosiaan kun on jo kesäinen sää ja luonto on kohta kukkeimmillaan.

   Poista
 3. Tällaista järkitietoa tarvitaan nykyään näiden kaikenmaailman kauneus- ja puhtaus- ja trendikotkotusten vuoksi aina vain enemmän. Vaikka niin yksinkertainen juttu onkin kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva kommentista. Nykyään tulee ja menee noita kotkotuksia. Minulle lähetettiin tuollainen intiimipesuaine ja jätin sen testaamatta. Höpö höpöä.

   Poista
 4. Hyvä, että näistäkin asioista kirjoitetaan.
  Järjettömin keksintö, mihin olen matkoillani törmännyt ovat hajustetut tamponit.
  Mukavaa illan jatkoa Marja!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Kirsti kommentista. Olihan tuo vähän häveliäs aihe. Mutta luonnollinen asia kyseessä. Huh heijaa, että hajustettuja tamponeja. Menisivät varmaan täälläkin kaupaksi. Vain arvelen.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!