torstai 2. toukokuuta 2019

Moni mies kärsii ahmintahäiriöstä



Suomessa ahmintahäiriöistä kärsivistä jopa kolmannes on miehiä.


Panu on kolmekymppinen mies, jolla on perhe ja hyvä ammatti. Hän on taustaltaan aktiivinen urheilija. Viime vuosina urheilu on jäänyt taka-alalle kiireen ja pikkulapsiperhe-elämän takia.

Panun ahmiminen alkaa silloin, kun kukaan ei ole näkemässä. Aluksi hän syö kokonaisen pizzan. Sen jälkeen pussillisen sipsejä, karkkeja ja limsaa. Hänestä tuntuu, että voisi syödä loputtomasti, kunnes tulee ähky.


Helsingin sanomat kysyi lukijoilta kokemuksia ahmintahäiriöstä. Vastauksia tuli 500. Vastaajat olivat 15-77-vuotiaita. Esimerkiksi viisikymppinen mies kertoo:
"Kun "mässykohtaus" iskee, there`s no limit, 1-2 suklaalevyä, 4 lihapiirakkaa omilla täytteillä, täysi metripizza, iso pullapitko. Jokin näistä menee yhdellä sessiolla, eikä tee edes tiukkaa."

Yleensä ahmimisen taustatekijäksi mainitaan psyykkinen paha olo, jota yritetään helpottaa syömällä paljon.



Mistä sitten ahmintahäiriön BED:in (binge eating disorder) tunnistaa?

Ensimmäinen merkki on se, että oma ahmiminen aiheuttaa lopulta ahdistusta.

Ahmiminen voi olla sairastuneelle selviytymiskeino, jolla pyritään eroon stressistä ja ikävistä tunteista. Syöminen tuo hetken helpotuksen.

Usein ahmintahäiriötä ei huomaa itse, vaan siihen puuttuu läheiset. Ja vaikka asian ymmärtäisikin, ei siitä haluta puhua.





Lähteet: Helsingin Sanomat 11.4.2019, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!