keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Alkoholin vaikutuksia mieleen

 


Ikääntyessä alkoholin käyttöni on suuresti vähentynyt. Nuorempana joka viikonloppu piti bailata, ja alkoholia kului paljon. Sitten seurasi helvetillinen krapula, joka tuli minulle helposti jo kolmen alkoholiannoksen jälkeen. Nyt juon 1-2 annosta, kun on aihetta juhlaan. Vain juhannuksena juon enemmän. On jotenkin suuren juhlan tuntu, kun luonto on runsas ja  kauneimillaan.

Ensimmäinen annos alkoholia stimuloi aivoja, sillä aivojen välittäjäainetta  dopamiinia vapautuu. Dopamiini on mielihyvää tuottava välittäjäaine. Ensimmäisen lasillisen jälkeen on hilpeä olo. Jos juominen jatkuu alkoholi vaikuttaa piristymisen sijaan lamaamalla keskushermostoa.


Humalassa voi käydä niin, että käyttäytymisen ja tunteiden hallinta heikkenevät. Tämä voi  tuntua hyvälle, mutta kaduttaa myöhemmin.


Usein ajatellaan,  että alkoholi vähentää ahdistusta ja stressiä. Seuraavana päivänä olo voi olla entistä ahdistuneempi, koska alkoholi muuttaa serotoniinin ja muiden välittäjäaineiden tasoja aivoissa.


Välittäjäaine serotoniini väheneminen vaikuttaa mielialaan. Se ilmenee alakulona, masennuksena, apatiana tai kroonisena väsymyksenä.  Masennuslääkkeissä pyritään lisäämään serotoniinia.

 


 

Annos alkoholia voi hepottaa nukahtamista. Mutta alkoholi häiritsee unen normaalia rakennetta, jolloin uni ei ole yhtä virkistävää.


Mitä suuremmaksi alkoholin määrä kasvaa, sitä enemmän se häiritsee  aivojen toimintaa. Tarkkaavaisuus, huomiokyky ja vähänkin monimutkaiset tehtävät tulevat vaikeiksi. Se tulee näkyviin jo puolen promillen alkoholipitoisuuksilla. Juominen lisää tunnetusti ahdistusta ja masennusta.


Kaikki tietävät, että runsaasta alkoholin käytöstä on haittaa aivoille ja koko elimistölle. Uusi brittitutkimus osoittaa, että  myös kohtuukäyttäjien aivoissa voi näkyä haitallisia muutoksia.Muutokset näkyvät erityisesti otsalohkossa, joka huolehtii muistista, oman toiminnan ohjauksesta ja tarkkaavaisuudesta.


Jos alkoholia  on käytetetty joka päivä 1-2 annosta ,aivot näyttävät 50 vuoden iässä kaksi vuotta normaalia ikääntyneemmiltä.

Lähteet:Referaatti  Hyvä Terveys 10-2022, kuvat Pexels


2 kommenttia:

 1. Kiitos kommentistasi Suvi ja onnittelut sinun raittiista elämästä. Hyviä lokakuun kuulaita päiviä myös sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kerron tämän todistuksen kumppaneiden kanssa, jotka kärsivät suhteestaan, koska on olemassa kestävä ratkaisu. Mieheni jätti minut ja kaksi lastamme toisen naisen takia 3 vuodeksi. Yritin olla vahva vain lapsilleni, mutta en pystynyt hallitsemaan sydäntäni piinaavia kipuja. Olin loukkaantunut ja hämmentynyt. Tarvitsin apua, joten tein tutkimusta Internetistä ja törmäsin sivustoon, jossa huomasin, että tohtori Ediomo, loitsunpyörä, voi auttaa rakastavien toipumisessa. Otin häneen yhteyttä ja hän teki erityisen rukouksen ja loitsuja puolestani. Yllätyksekseni mieheni palasi kotiin kahden päivän kuluttua. Näin me yhdistyimme ja perheessä oli paljon rakkautta, iloa ja rauhaa. Voit myös ottaa yhteyttä Dr. Ediomoon, tehokkaaseen ratkaisujen ohjaajaan
  1) hanki entinen poikaystäväsi takaisin
  2) Tuo aviomies tai vaimo yhteen
  3) Jos sinulla on yötammoja
  4) Lääke HIV:lle ja syövälle
  5) Tehokas taikasormus
  6) Onnen viehätys
  7) pakkomielteen murtaminen
  8) Syntymä- ja raskausasiat Ota yhteyttä EMAIL:drediomo77@gmail.com Voit myös Whatsapp +2349132180420

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!