keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Laihduttaminen
Minä laihdutin vuonna 2020 muistaakseni 12 kiloa. No, ne tulivat takaisin, koska olen lohtusyönyt tyttäreni kuoleman jälkeen, en ole koskaan aikaisemmin saanut lisää painoa näin nopeasti. Nyt laihdutan noita lohtusyömiskiloja pois, joita on kaikkiaan 13 kiloa. Laihduttaminen sujuu vielä ihmeen helposti. Se varmaankin vaikeutuu ajan kuluessa. Laihdun nyt kilon viikossa.


Ennen laihduttamista tein psyykkistä työtä. Kysyin esimerkiksi itseltäni, kannattaako laihduttaa suruaikana; kun on yksi ainokainen elämä, miksi ei nauttisi herkuista; mitä Vera sanoisi laihduttamiseen; minkälainen elämänlaatuni on , kun laihdutan ja sen jälkeen;  miksi ylipäätään laihdutan; voinko tehdä liikunnasta ja laihdutuksen ruokavaliosta pysyvän; repsahdanko liian usein; mikä on minulle sopiva ateriarytmi... Opin laihduttamisen alkumetreillä sen, että jos ei syö itseään aivan täpötäyteen ja sen yli, kylläisyyden    tunne tulee vasta noin 5-10 minuuttia ruokailun lopettamisen jälkeen.


Ennen laihduttamiseen ryhtymistä pitäisi oppia nukkumaan kunnon yöunet ja välttää stressiä. Tämä on laihduttamisen pohja, jonka päälle rakentuu uusi elämäntapa.                         Laihduttamisen ongelmakohtia

1)On vaikea noudattaa ruokavaliota.
Moni aloittaa laihduttamisen turhan nopeasti syömällä liian yksipuolisesti ja vähäkalorisesti. Tärkeintä on, että diettiä seuraa pysyvä ruokavalion muutos.

Toimivin laihdutusruoka sisältää paljon kasviksia, pehmeää rasvaa ja hyvälaatuista proteiinia. Tyydyttynyt rasva ja höttöhiilihydraatit ei kuulu siihen kuin satunnaisesti.

Pitäisi löytää sellainen ateriarytmi, ettei tule kaamea nälkä. Jos joutuu kauheasti sinnittelemään nälissään, dieetti on tuhoon tuomittu.


2) Repsahdukset johtavat itseruoskintaan.
Miltei kaikki laihduttajat tietävät tunteen: Ei ollut mikään tarkoitus herkutella. Mutta sitten tuli suuri tarve vetää suklaalevy yhdellä kerralla.

Ihmiset toivovat, että laihdutus sujuu hyvin joka päivä. Se on mahdotonta. Repsahduksen sattuessa kannattaa vain miettiä, oliko tästä jotakin opittavaa, ja jatkaa laihdutusta.

3)Mieliala laskee.
Aluksi mieliala nousee. On kiva tehdä jotakin uutta. Mutta kuherruskuukausi laihdutuksen kanssa päättyy nopeasti. Mieliala laskee. Olo on vetämätön, halju. Tämä verottaa jaksamista ja vaikuttaa hyvinvointiin. Melko usein laihdutus tyssää tähän.

4)Hiukset lähtevät ja nivelet kipeytyvät.
Jos laihtuu liian nopeaa tahtia, hiuksia voi alkaa lähteä. Nivelet saattavat kipeytyä, kun kehon ei tarvitse enää kantaa suurta painoa ja sen painopiste muuttuu.

5)Elämästä tulee kuin työleiri.
Jos puskee eteen päin hyvin ankarasti, elämästä katoaa ilo. Tämä on ehkä laihduttamisen isoin ongelma. Jos syö liian vähän, on varmasti huonoa seuraa. Paras on hidas ja lempeä rytmi.

6)Mieli ei ehdi mukaan.
Jos paino laskee parissa kuukaudessa kymmenen kiloa, voi kokea vierautta kehossaan. Laihduttaminen vaatii ennen kaikkea psyykkistä työtä.

7)Iho alkaa roikkua.
Kun paino on viimeinkin pudonnut, löysää ihoa ei saa yleensä kiinteäksi treenillä. Yksi vaihtoehto on ihon kiristysleikkaus.

8)Paino junnaa paikallaan.
On turhauttavaa, vaikka laihduttaisi, vaa'an lukemat pysyvät samoina. Laihduttamisen painokäyrä saattaa olla oikullinen, ja paino voi junnata paikoillaan pari kolme viikkoa.

Jos syö riittävästi, ei tarvitse murehtia, jos paino välillä junnaa.

9)Liikkuminen turhauttaa.
Jos ei ole liikunnallinen ihminen, treenaaminen voi tuntua pakkopullalta, ja kun kokematon alkaa yhtäkkiä kuntoilla, voi tulla kipua ja nyrjähdyksiä. Liikunnan ei tarvitse olla sellaista, että hiki lentää. Reipas kävely on riittävästi.

10)Karistetut kilot tulevat takaisin.
Kun oma tavoite on saavutettu laihduttajalle voi tulla tyhjä olo. Mitä seuraavaksi? Kaikkein vaikeinta laihduttamisessa on yleensä pysyä uudessa painossa. Se edellyttää elinikäistä sitoutumista uuteen ruokavalioon. Tämä ei usein onnistu. Melko moni lihoo laihdutetut kilot takaisin. On surullista, että ihmisistä vain 5-20 prosenttia 
laihtuu pysyvästi. Mutta kun painoa pudottaa järkevästi, tulokset ovat todennäköisesti pysyviä.
Lähteet: Referaatti Kauneus&terveys 9/2018, kuva Pixabay 

6 kommenttia:

 1. Kokeile 16:8 paastoa 3-5 kertaa viikossa, kyllä laihtuu, ja saa syödä. Vuorokauden ruoat syödään tuon 8h aikana ja 16h ei syödä mitään, vettä, kahvia ja teetä saa juoda, kuhan ei laita niihin sokeria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi kommentistasi. Pätkäpaastosin viime kerran laihduttamisessa. Nyt se on jotenkin jäänyt ehkä siksi, että minulla oli myöhään iltaisin melko kovakin nälkä. Se kyllä toimi hyvin, eikä ollut muulloin nälkä.

   Poista
 2. Haluaisin 5kg pois taustalla syömishäiriö anoreksia. Kilpirauhasen kanssa ongelmia lääkitys lääkärin harkinnassa. Apua kaipaisi.. Suvi

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Minusta sinun ei kannattaisi alkaa laihduttaa pientäkään painoa pois, koska sinulla on tuo syömishäiriö taustalla. Viisi kiloa on niin vähän, ettei sitä huomaakaan. Mutta jos laihdutat, huolehdi, ettei sinulla ole liian kova nälkä. Paljon tsemppiä sinulle ja mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
 4. Kerron tämän todistuksen kumppaneiden kanssa, jotka kärsivät suhteestaan, koska on olemassa kestävä ratkaisu. Mieheni jätti minut ja kaksi lastamme toisen naisen takia 3 vuodeksi. Yritin olla vahva vain lapsilleni, mutta en pystynyt hallitsemaan sydäntäni piinaavia kipuja. Olin loukkaantunut ja hämmentynyt. Tarvitsin apua, joten tein tutkimusta Internetistä ja törmäsin sivustoon, jossa huomasin, että tohtori Ediomo, loitsunpyörä, voi auttaa rakastavien toipumisessa. Otin häneen yhteyttä ja hän teki erityisen rukouksen ja loitsuja puolestani. Yllätyksekseni mieheni palasi kotiin kahden päivän kuluttua. Näin me yhdistyimme ja perheessä oli paljon rakkautta, iloa ja rauhaa. Voit myös ottaa yhteyttä Dr. Ediomoon, tehokkaaseen ratkaisujen ohjaajaan
  1) hanki entinen poikaystäväsi takaisin
  2) Tuo aviomies tai vaimo yhteen
  3) Jos sinulla on yötammoja
  4) Lääke HIV:lle ja syövälle
  5) Tehokas taikasormus
  6) Onnen viehätys
  7) pakkomielteen murtaminen
  8) Syntymä- ja raskausasiat Ota yhteyttä EMAIL:drediomo77@gmail.com Voit myös Whatsapp +2349132180420

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Josie. En kiinnostunut tästä Dr Ediomosta. Ei sovi elämääni.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!