lauantai 5. maaliskuuta 2022

Ihastuminen parisuhteen aikana

 
"Minulla on ollut useita ihastuksia parisuhteen aikana. Ne ovat saaneet minut loistamaan, jaksamaan ja olen pitänyt itsestäni enemmän."


Näin sanoo 66-vuotias nainen Helsingin Sanomien kyselyssä ihastumisesta parisuhteen aikana. Kyselyssä lähes kaikki toteavat, että ihastuminen on normaalia, vaikka olisikin parisuhteessa.


Monet vastaajat kertovat hämmentyneensä ihastumistaan ja tunteneensa siitä syyllisyyttä. Toisaalta ihastuminen on tuonut iloa elämään.


Psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru kertoo, että ihastuminen parisuhteen aikana on tavallista, eikä siitä tarvitse potea syyllisyyttä."Kohtaamme arjessamme ja parisuhteenkin aikana monenlaisia ihmisiä, ja jotkut heistä saattavat tuntua erityisen ihanilta. Oleellista on se, mitä ihastuksen tunteelle tekee."


Ihastuksia ilmaantuu monenlaisissa tilanteissa, usein silloin, kun käsillä on jokin tiedostettu tai tiedostamaton ristiriita tai haastetta aiheuttava elämäntilanne.


"Kolmekymppisenä tutustuin työpaikalla naiseen, joka kiehtoi minua. Olimme molemmat naimisissa, ja lapsiakin oli. Suhde eteni vääjäämättä siihen, että erosimme tahoillammme ja perustimme uusperheen." Näin kertoo 65-vuotias mies.


Jotkut ovat herkempiä ihastumaan, joidenkin mielessä tunteet sysäävät liikkeelle myllerryksen, joka saa kyseenalaistamaan omaa parisuhdetta. Toisille ihastus on vain tunne muiden joukossa.


Tärkeää olisi uskaltaa pysähtyä ihastumisen tunteen äärelle, antaa sille tilaa ja pohtia, mikä sen merkitys omassa elämässä voisi olla.


Ihastuksen tunteet voivat olla intiimejä, eikä niistä siksi ole helppoa puhua läheisille, kuten puolisolle.


Laru sanoo: "Fantasiat voivat rikastuttaa elämää ja seksuaalisuutta. Joskus ajatellaan, että parisuhteessa pitäisi jakaa kaikki. Jokaisella kuitenkin  on oikeus intimiteettiin myös suhteessa."


Parhaimmillaan ihastuksesta kertominen voi kuitenkin lujittaa suhdetta ja johtaa tärkeään keskusteluun molempien toiveista ja tarpeista.


Ei ole yhtä oikeaa tapaa suhtautua ihastuksiin. Jokainen parisuhde on erilainen. Yksi pari voi sopia, että ihastuksen tunteiden ei anneta johtaa tekoihin, mutta tunteista voidaan jutella yhdessä.


Pidän nyt noin viikon tauon postausten julkaisemisesta ja koko somesta. Lähden Turkuun tapaamaan opiskeluaikaisia ystäviä. En ota läppäriä mukaan ja puhelintakin pidän miltei koko ajan kiinni. Sometauko ja pieni matka tekevät hyvää.

Lähteet: Referaatti Helsingin Sanomat 24.2.2022

8 kommenttia:

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!