torstai 31. maaliskuuta 2022

Torkuttaminen panee elimistön sekaisin

 


Torkuttaminen tuntuu houkuttelevalta vaihtoehdolta, kun kello soi aamulla eikä millään jaksaisi vielä herätä. Pöhnäinen olo herättyä on merkki siitä, että torkuttaminen on häirinnyt kehon uni-valverytmiä.


Kun ihminen nukkuu hänen ruumiinlämpötila on matalampi ja hormonitoiminta  erilaista. Elimistö alkaa valmistautua heräämiseen jo ennen aamua. Ruumiin lämpötila alkaa nousta, ja melatoniinin määrä kehossa vähenee.


Torkuttamisessa on seurauksena, ettei keho enää tiedä, saisiko se oikeastaan levätä vai pitäisikö sen lähteä liikkeelle. Fysiologinen säätelykin voi häiriintyä.

 

Torkuttaminen sekoittaa esimerkiksi vireystilaa ylläpitävien hormonien toimintaa, minkä seurauksena ihminen saattaa olla päivällä väsynyt.Se muuttaa hormonien toimintaa, ja aamulla ei  tee mieli syödäkkään. Aamun syömättömyys voi kostautua voimattomuutena ja ilta-ahmimisena.


Torkuttaminen sekoittaa myös suoliston toimintaa. Suolisto herää yleensä aamuisin. Kännykän pirinän jälkeiset torkahdukset antavat kuitenkin suolistolle vihjeen, ettei sen olekaan vielä aika lähteä käyntiin. Tästä voi olla seurauksena esimerkiksi ummetus tai turvottava olo.


On olemassa sellaisiakin ihmisiä, joiden elimistön toimintaan torkuttaminen ei merkittävällä tavalla vaikuta. He ovat kuitenkin selkeä vähemmistö.

Erityisesti iltavirkut ovat taipuvaisia turvautumaan torkuttamiseen. Moni iltavirkku joutuu heräämään töihin huomattavaisesti aiemmin kuin hänen sisäisen kellonsa sanelemalle unirytmille on optimaallista.

Pimeä vuodenaika hankaloittaa monen aamuherätystä, sillä keho kaipaa valoa herätäkseen. Valon lisääminen aamuun saattaa auttaa heräämään jo ensimmäiseen kellon soittoon.




Lähteet: Referaatti  Helsingin Sanomat 30.12.2021, kuvat Pexels

6 kommenttia:

  1. Täysin uutta tietoa minulle. Itse en jää enää vuoteeseen kerran herättyäni. Monet meidän nuoristamme harrastavat torkuttamista. Nyt voin kertoa heille sen mahdollisista haittavaikutuksista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Kirsti. Meilläkin Vera aina torkutti. Minulla on samoin, että nousen sängystä heti herättyäni.

    VastaaPoista
  3. Minä en pääse yhdellä kerralla ylös sängystä. Ensimmäinen kerta varoittaa, että heräyshetki lähenee ja toisella tai kolmannella sitten ponnistan ylös. Olen yhtä väsynyt kuin ilman torkuttamisia, mutta fiilikseni on noin sata kertaa parempi.

    Mieheni on perheen ainoa äkkiherääjä 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna kommentistasi. Vastaan nyt lyhyesti, sillä minulla on korona. Kaikki tavallaan tuon torkuttamisen suhteen. Kiva, että sulla on hyvä olla torkuttamisen jälkeenkin.

      Poista
  4. Tämä on mielenkiintoista, sillä omasta kokemuksesta, aina ollut torkuttaja, olen hidas herääjä ja jos joudun nousta leikaten sängystä, enkä juuri viipyillen ja hiljaa heräten ja miettien erilaisia asioita, niin pää voi olla sekaisin puoleen päivään.

    Luulen, että tämäkin on yksilöllistä ja mikä toimii toisella, ei toimi toisella.

    Sydämellistä viikonloppua Marja. <3

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi Tiia. Kyllä tämä torkuttaminen on hyvin yksilöllistä. Sinulla on aivan päinvastaiset tuntemukset torkuttamisesta kuin postauksessani esiteltiin.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!