tiistai 29. maaliskuuta 2022

Onko sinulla jokin tunnelukko?

 

Minulla on selvästi jonkinasteinen vaativuuden tunnelukko, joka on onneksi iän myötä helpottunut, melkein kadonnut kokonaan. Olin melko ankara itselleni. Lukiossa piti olla kiitettävä oppilas. Opiskeluaikana piti saada tentistä kolmonen, joka oli korkein arvosana. Aikanaan lukion opettajan töissä piti tehdä aina tuntien viikkosuunnitelma ja käydä tunnit erikseen läpi. Olin tarkka siinä, että oppikirja piti käydä kurssin aikana loppuun. Huomaan, että sana "pitää" on keskeinen tässä tekstissäkin.


Jos tietyissä tilanteissa toistuvat haitalliset ajattelutavat ja, tunteet ottavat vallan, voi kyseessä olla tunnelukko.Ajatellaan, että niiden keskiössä on ajatus siitä, että lapsuudessa opitut keinot reagoida, kokea, ajatella ja käyttäytyä vaikuttavat vielä aikuisena ja saavat toimimaan joissain tilanteissa lapsen kaltaisesti. Seuraavassa suomalaisille ominaisia tunnelukkoja.


Vaativuus

Vaativuuden tunnelukko on silmiinpistävän yleinen. Se on ankaruutta itseään kohtaan. Tämän tunnelukon omaavan puheissa korostuu tavallisesti "pitää" tai on "pakko" tehdä jotakin. Jos itselleen asetettua tavoitetta ei ylitä, riittämättömyyden tunne ottaa vallan.


Hylkääminen

On melko tavallista, että lasta hylätään vahingossa. Hylkääminen ei ole monesti konkreettista vaan henkistä.Itsessään voi tunnistaa hylkäämisn tunnelukkoa, jos elämää ohjaa esimerkiksi hylätyksi tulemisen pelko.


Emotionaalinen estyneisyys

Estyneisyyden tunnelukkoon liittyy tiedostamaton tarve ja tunne siitä, että tunteet pitää piilottaa. Tämän tunnelukon omaava ihminen uskoo, että tunteiden ilmaisussa on jotakin hävettävää ja väärää, koska kokemusten mukaan niiden ilmaiseminen voi tuottaa negatiivisia asioita.


Joillakin estyneisyys on todella pahaa ja se aiheuttaa yksinäisyyttä. Ihmisellä voi olla vaikea luoda tunneyhteyttä muihin ihmisiin.


Vajavuus

Jos ihmisellä on vajavuuden tunnelukon piirteitä, hän uskoo olevansa vääränlainen tai kelpaamaton. Hänen on vaikea uskoa, että hän voisi olla rakastettu.


Tähän tunnelukkoon liittyy vahvaa häpeän tunnetta. Tunnelukko voi aiheuttaa esimerkiksi täydellisyyden tavoittelua, esiintymisjännitystä ja uupumukseen asti suorittamista.


Uhrautuminen

Uhrautuja voi ottaa esimerkiksi "kotimarttyyrin" roolin. Hän panee omat tarpeet sivuun. Ihminen ajattelee muiden tarpeiden tyydyttämistä. Jos hän ei huomioi muita ihmisiä, hän pelkää pahoittavansa toisten mielen ja kokee syyllisyyttä.Lähteet:IL lifestyle,mieli, kuvat omat

2 kommenttia:

  1. Löytyihän tuolta oma tunnelukko. Luulen kyllä, että niitä on useampiakin. Viime vuosina olen panostanut kovasti lukkojeni avaamiseen. Jossain määrin olen edistynyt ja olen hirmuisen työmäärän jälkeen ihan ylpeä itsestäni. Elämä on helpottunut niiltä osin 🥰.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Hienoa että olet jaksanut tehdä psyykkistä työtä lukkojen avaamiseen. Se on raskasta, mutta myös omalla tavallaan antoisaa, ja elämä helpottuu.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!