tiistai 22. maaliskuuta 2022

Onko jollakin tutullasi persoonallisuushäiriö?

 


Melkein kaikilla meistä on tuttavapiirissä ihmisiä, jotka käyttäytyvät normista poikkeavasti. Osa meistä tunnistaa itsessäkin piirteitä, jotka hankaloittavat elämää. Yleensä ihminen ei hae apua persoonallisuuden pulmiin vaan esimerkiksi masennukseen ja ahdistukseen.


Persoonallisuushäiriöstä käytettiin usea vuosikymmen sitten sanaa luonnevika. Mielenterveyden häiriöt luokitellaan vaikeusasteen mukaan neurooseiksi, mielialahäiriöiksi, persoonallisuushäiriöiksi ja psykooseiksi.

Seuraavaksi muutamia erilaisia persoonallisuushäiriöitä:


Epäluuloinen persoonallisuus

Ihminen tuntee, että toinen tekee hänelle pahaa. Hän uskoo, että maailmaan ja muihin ei voi luottaa, ja hän ajattelee aidosti olevansa uhattuna. Hän tuntee syvää ja laaja-alaista turvattomuutta ja epäluuloa muihin ihmisiin.


Estynyt persoonallisuus

Ihminen  kokee olevansa epäkelpo ja huono ihminen. Hän on voimakkaan estoinen ja kärsii jatkuvasta riittämättömyyden tunteesta. Hän on erittäin yliherkkä kaikesta itseen kohdistetusta arvostelusta.


Eristäytyvä persoonallisuus

Ihmisellä on tunteiden ilmaisun tai mielihyvän kokeminen erittäin rajoittunutta. Eristäytyvälle persoonallisuudelle on yleistä laaja-alainen vetäytyminen ihmissuhteista. Hän voi elää erakkoelämää.


Pakko-oireinen persoonallisuus

Ihminen kehittää helposti pakkotoimintoja- ja ajatuksia. Pakko-oireet ovat sisäisen ahdistuksen hallintamekanismeja , joista hän ei kykene luopumaan. Vaativat piirteet voivat johtaa uupumiseen.


Pakko-oireisella on korostunut täydellisyyden ja kontrollin tarve joustavuuden ja avoimuuden kustannuksella. Hän keskittyy korostuneesti    sääntöihin ja aikatauluihin ja omistautuu työlle harrastusten ja ystävyyssuhteiden kustannuksella.





Epävakaa persoonallisuus

Ihminen voi saada hallitsemattomia vihanpurkauksia ja tuntee niiden jälkeen katumusta ja pelkää hylätyksi tulemista. Hän saattaa myös käyttäytyä itsetuhoisesti.


Hänellä on impulsiivista käyttäytymistä sauraamuksista riippumatta. Hän ottaa riskejä: pelaamisessa, riskiseksissä, lohtushoppailussa. Hän myös uhkailee ja hakee huomiota, mikä voi johtaa todellisiin vaaratilanteisiin.


Huomionhakuinen persoonallisuus

Huomionhakuiselle persoonalle on tyypillistaä korostuneet dramaattinen tai teatraalinen tunteiden ilmaisu ja huomionhakeminen. Hänellä voi olla myös ulkonäön ylikorostumista, ja tilanteeseen sopimatonta, seksuaalisesti viettelevää käytöstä.


Ihminen saattaa vältellä tavallista elämää, ottaa seksuaalisia riskejä, shoppailee ja juhlii holtittomasti.


Narsistinen persoonallisuus

Arkikielessä narsismiin liitetään itsekeskeisyys, itserakkaus ja omahyväisyys. 


Narsisti kohottaa itsensä muiden yläpuolelle, uskoo olevansa erityinen, ensiluokkainen hyvä tyyppi ja ajattelee, etteivät säännöt koske häntä.


Hän käyttää ihmisiä hyväkseen ja kokee muut hänen ylemmyyttään ihailevina.


Narsisimiin liittyy myös empatian puute. Narsisti ei käsitä muiden tunteita, eikä pysty tunnustamaan omia heikkouksiaan. Hän ei kykene myöntämään olleensa väärässä. Syyllisyydentunteet ovat vähäisiä.



Lähteet: IL lifestyle mieli, kuvat omat



10 kommenttia:

  1. Kaikkia näitä persoonallisuushäiriöisiä tunnen,on tuttavissa sekä sukulaisissa, mutta pahin lienee tuo narsismi.Mikähän häiriö mahtanee sitten meikäläisessä olla? Muut sen tietää,itsestä on paha mennä sanomaan tuohon. Mukavaa viikon jatkoa ja auringon paistetta Marja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Narsismi on tosiaan sietämätön läheisille. Ja narsisti sen kun porskuttaa uusia uhreja etsien. Minulla on kokemusta yhdestä narsistista, joka käytti tunteitani hyväkseen. Vei jonkin aikaa, että käsitin, että hän on narsisti.Sitten katkaisin välit. Sinullahan on laaja tuntemus näistä häiriöistä, kun on tutuilla ja sukulaisilla. Yritä kestää tai katkaise välit. Aurinkoista kevättä sinulle!

      Poista
  2. On todellakin. Henkilö, jonka häiriö koostuu ilmeisesti kaikista noista kolmesta viimeksi mainitusta. Kaikki tai osia niistä sopii kuin tikka tauluun juuri häneen. Erittäin vastenmielinen ja ahdistava henkilö. En ole ollut puheväleissä melkein 20 vuoteen. Ja ihan syystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Ou nou, mikä ihminen on ollut lähelläsi. Hyvä että olet suojellut itseäsi niin, että ette ole olleet puheväleissä pitkään aikaan.Toisaalta minä tunnen, että pitäisi jotenkin ymmärtää näitä ihmisiä. Häiriöt johtuvat yleensä turvattomasta lapsuudesta. Mutta eihän heitä tule kuitenkaan sietää. Voi ymmärtää, mutta pitää etäisyyttä, jottei vuorovaikutus käy liian raskaaksi kestää.

      Poista
  3. Jotenkin juuri tällä hetkellä tuntuu, että naapurimaan presidentillä on useampikin näistä persoonallisuushäiriöistä. Valta ja persoonallisuushäiriö ovat huono yhdistelmä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Kirsti. Erittäin hyvä huomio tuo, että Putinilla olisi näitä persoonallisuushäiriöitä. Tosiaankin valta ja persoonallisuushäiriö ovat huono ja pelottava yhdistelmä.

    VastaaPoista
  5. Voi miten herkullinen aihe 👍.

    Kaikista näistä olen lukenut, mutta vain narsistiin olen joutunut tutustumaan ja perehtymään kunnolla ja aivan, aivan liikaa. Itse asiassa elämässäni on vieraillut kolmekin eri narsistia. Kahden kanssa olen päässyt eri reiteille, mutta kolmannen kanssa totaalinen irtiotto ei ole onnistunut. Kaikki erikseen vietetty aika on tosin eheyttänyt ja palauttanut, mutta jokainen kohtaaminen on vieläkin hengästyttävän voimia vievä, kuluttava ja ahdistava.

    Narsistihan osaa käyttäytyä vallan hurmaavasti, jolloin monet tutut pitävät häntä hurmaavana ja selväjärkisenä ja minua epämiellyttävänä ja epäreiluna mustamaalaajana sortajana ja vähän järkensä menettäneenä nuoruuden kriiseihin rypemään jääneenä outolintuna. Siksi en juurikaan enää keskustele tästä aiheesta omakohtaisesti. Mutta kirjan haluaisin aiheesta kirjoittaa. Mutta kuka sellaista haluaisi lukea?

    Oma neuvoni narsistien suhteen on: vältä, vältä ja karta!

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentistasi Susanna. On uskomatonta, että olet ollut ja olet kolmen narsistin vaikutuspiirissä. Hyvä, että olet saanut itsesi irti kahdesta.

    On varmasti raskasta olla edelleen tekemisessä narsistin kanssa. Kunpa voisit irtaantua hänestä itsekkäästä energiasyöpöstä. Tiedän, että irtaantuminen on vaikeaa. Olin ystävä yhden narsistin kanssa ja lopulta tajusin sen, mikä hän oli naisiaan. Välien katkaiseminen vei aikaa. En hennonnut sanoa hänelle heti ankarasti, että haluan katkaista välit.

    VastaaPoista
  7. Näin on. Olen harmitellut useasti, että sukua ei voi valita.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!