tiistai 3. elokuuta 2021

Vaihdevuosioireistani tai mistä lienee oireista

 


Julkaisin lauantaina postauksen: Onko nämä vaihdevuodet? Tämä postaus on jatkoa sille.

Sain  soittoajan gynekologilta. Samalta jonka luona kävin jonkin aikaa sitten. Kerroin hänelle Estrena-hormonikorvausgeelistä: kauheasta olosta, uskomattomilla kierroksilla olosta, kauhusta, tuskasta, väsymyksestä. Gynekologi sanoi, että oireet johtuivat siitä, että minulla on vielä omaa estrogeenia, sen takia olo meni ylikierroksiin. Estrogeenia oli liikaa.


Gynekologi sanoi, että pitää lopettaa geelin käyttö. Olin lopettanut sen muutama päivä sitten noiden sivuoireiden takia. Hänen mielestään voin käyttää geeliä sitten, kun minulle tulee fyysiset vaihdevuosien oireet, muun muassa kuumat aallot. Jos ei tule, ei tarvitse käyttää geeliä koskaan. Gynekologi ei minusta huomioinut tarpeeksi psyykkisiä oireita, kuten väsymystä ja mielialanheittelyä. Onhan ihminen kokonaisuus.


Kysyin gynekologilta, että pitääkö paikkaansa se, että kasveissa voi olla estrogeenia. Vai onko se pelkkää huu haata. Gynekologi sanoi, että on olemassa kasviestrogeeneja. Minä syön esimerkiksi soijatuotteita paljon ja samoten juon joka päivä granaattiomena mehua, näissä pitäisi olla eniten kasviestrogeenia. Olen ollut kasvissyöjä 36 vuotta. Ehkä myös tämän vuoksi minulla on estrogeenivarastoja. Tiedä häntä. Olen jo 56-vuotias. Silti gynekologi neuvoi käyttämään myös ehkäisyä. Minulle asetettiin hormonikierukka. Aikaisemmin söin minipillereitä, mutta en osannut syödä niitä säännöllisesti. Söin epäsäännoöllisesti. Unohtelin hajamielisenä ihmisenä.


Kysyin myös estrogeeniverikokeesta. Mutta gynekologi sanoi, että minä en sitä tarvitse, koska minulla on selvästi omaa estrogeenia. On turha mitata sitä. Minä olisin halunnut verikokeen. Mutta ei lähetettä. Ei sitten.


Kyllä  minun luulo vaihdevuosista on ollut yhtä sekoilua. Pari vuotta sitten terveyskeskuslääkäri sanoi, että minulla on matalahko estrogeenimäärä verikokeen perusteella. Hän sentään määräsi lähetteen verikokeisiin. Puoli vuotta sitten oma gynekologini sanoi, ettei ole vaihdevuodet. Nyt minulle vieras gynekologi sanoi, ettei ole vaihdevuodet, korkeintaan esivaihdevuodet, joista olen lukenut, että niissäkin voi olla pahat ja vaikeat oireet. Näillä mennään naisen elämää.
2 kommenttia:

  1. Ei ole ihme, että mieltäsi hämmentää, oletko vaihdevuosissa vai et, kun lääkäreiden lausunnotkin ovat ristiriitaisia. Voihan se tietysti estrogeenitaso vaihdella, vaikkei olisi lähelläkään vaihdevuosia (luulisin).
    Sinulla on ollut ja on paljon mielen päällä, keho reagoi. Surua ei voi lääkitä geelillä. Onneksi tunnistit sen aiheuttamat häiritsevät oireet. Mukavaa tiistain jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kirsti kommentistasi. Lääkäreiden lausunnot vaihdevuosista on vieläpä eroavia toisistaan. Se tosiaan hämmentää. Luulen myös, että estrogeenitasot voivat heitellä kten sinä ajattelet. Yhdellä ystävälläni erittyi liikaa testosteronia, hän sai kummallisia oireita, esimerkiksi valtava akne selässä.Hän sai hoidoksi estrogeenia. Jos testosteroninkin määrä voi vaihdella, niin kai sitten estrogeeninkin. Surua ei tosiaankaan hoideta geeleillä pois.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!