maanantai 2. elokuuta 2021

Nykyisin kiltteyttä aliarvostetaanPiti ihan mieheltä kysyä, olenko kiltti. Hän sanoi, että kun olen saanut jonkin asian tai tekemisen mieleeni, olen kärsimätön, enkä kuuntele toisten mielipiteitä asiasta. Mutta mies sanoi, että olet sinä  kiltti, paitsi  joskus aamuäreänä. 

 

Perheelleni olen kyllä ollut aina kiltti, jopa liian kiltti ja lopulta uuvuttanut itseni pikkulapsiaikana.


Autan kyllä mielelläni ystäviä, jos ongelma on tärkeä. On parempi ratkoa sitä yhdessä. Mutta jos ongelma on aivan turha ja merkityksetön, sanon sen kauniisti, että ehkä voisit unohtaa asian, koska se ei ole mikään suuri ongelma.


Satuin lukemaan Hyvä terveys-lehdestä jutun kiltteydestä.  Lehden mukaan kiltteys ei ole kirosana. Kiltti ei ole yhtä kuin nössö. Kiltti luo hyvinvointia sekä itselleen että ympäristöön.


Kiltteydellä on nykyisin harmittavan huono maine. Sitä pidetään alistumisena muiden tahtoon. Niin paljon toisten auttamisena, että kiltin ihmisen minuus katoaa ja hän voi sairastua jopa uupumukseen. Kilttejä on helppo käyttää hyväksi. Kilteille nauretaan takana päin.Kiltteys on alkanut merkitä passiivista mukautumista muiden tahtoon tai miellyttämistä siinä toivossa, että välttäisi konfliktin tai tulisi hylätyksi.


Aitoon myönteiseen kiltteyteen liittyy pyrkimys ajatella ja tehdä hyvää, halu auttaa muita ihmisiä ja valmius tehdä kompromisseja. Kiltti ihminen on yleensä empaattinen.  


On tietenkin ylikiltteyttä ja nöyristelevää asennetta. Kaikenkattava positiivisuus ei ole varmasti paras tapa käydä päin ongelmia ja selvitä vaikeista elämänkokemuksista.


Me olemme vain ihmisiä, meillä on puutteemme, eikä kukaan voi olla vain hyveellinen. Kiltteyden ei pidä olla taakka, joka kapeuttaa tunne-elämää. Ja myös kielteiset tunteet ovat oikeutettuja.


Myönteinen kiltteys on arvokasta sosiaalista pääomaa. Kilttejä pidetään hyvinä tyyppeinä, joiden kanssa muut mielellään ovat. Pyrkimys hyvään ja kiitollisuus aktivoivat meissä itsessämme hyvää oloa ja kohentaa mielialaa, ja tunnelman sovinnollinen ja tasapainoinen pohjavire luo psyykkistä hyvinvointia kaikille.
Lähteet: Hyvä terveys 6/21, kuvat omat

2 kommenttia:

 1. Minä olen ollut kiltti ihminen, siksi minua on käytetty hyväksi. Olen antanut kaikkeni, ollut takaamassa lainoja ja paljon muuta. Sitten minut unohdettiin, yhteys katkaistiin enkä tiedä miksi. Luulen, että syynä on kateus, koska tämä ihminen tietää ig:n kautta minulla olevan kaunis moderni koti. Kuulin että hän oli sanonut ja halveksinut kun minä esittelen kotiani julkisesti, mitä sitten! niinhän tuhannet muutkin tekevät. Estin hänet, en jaksa tuollaista. Olen käynyt läpi myös masennuksen ja olen osasairaseläkkeellä, mutta nykyään en halua olla enää niin kiltti vaan sanon ihmisille hyvinkin suoraan asioita, olen liian kauan jäänyt muiden varjoon ja vaiennut .Mutta haluaisin vielä tässä elämässä tietää mikä tällä ihmisellä on minua vastaan, olen mielestäni vain ollut hyvä hänelle. Olen joskus yrittänyt soittaa, mutta ei hän vastaa puhelimeen. Asia vaan häiritsee edelleen.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi piitu. On todella ikävää, että sinua on käytetty hyväksi kiltteyden takia. Et ole varmaankaan ainoa. Toivottvasti et ole joutunut maksamaan lainan takaamisesta tai siis ihminen, jonka lainan olet taannut, ei olisi maksanut lainaansa vaan jättänyt sen huolen sinulle.

  Kateus syö ihmistä. Outoa,että tämä ihminen on sinulle kateellinen. Instassa tosi moni esittelee kotiaan, eikä tavallinen ihminen tulisi siitä kateelliseksi.

  Sinun varmaankin kannattaisi jotakin kautta olla yhteydessä tämän kateellisen pahanpuhujan kanssa. Se puhdistaisi niin sanotusti ilmaa. Saisit tietää ihmisen motiivit. Miksi puhua pahaa.

  Hienoa, että olet pystynyt murtamaan kiltteyttäsi ja uskallat sanoa ihmisille suoraan asioita ja olemaan jämäkkä.

  Olen pahoillani sinun masennuksesta. Onneksi olet selvinnyt siitä! Hyvää elokuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!