lauantai 31. heinäkuuta 2021

Onko nämä vaihdevuodet?

 Tiia Koivusalon blogin  vaihdevuosiin ja esivaihdevuosiin liittyvän postauksen havahduttamana, rupesin miettimään, onkos minullakin vaihdevuodet. On ollut väsymystä ja mielialan heittelyä.

Seuraavaksi siis vaihdevuosien ihmemaailmasta. Minulla on ollut vaki gynekologi monta vuotta, mutta hän on nyt lomalla. Kävin siis vieraalla gynekologilla. Hänen mielestään vaihdevuodet eivät ole vielä todennäköisesti alkaneet, vaikka minulla ei ole ollut kunnon kuukautisia puoleen vuoteen.


Toisaalta gynekologi sanoi, että voi olla vaihdevuodetkin. Ota tästä nyt selvää. Toisessa munasarjassa näkyi ultrassa toimintaa. Oireeni voivat olla myös esivaihdevuosioireita. Hän asensi hormonikierukan ja määräsi Estrena-estrogeenigeeliä. Gynekologi ei paljoa puhunut, eikä oikein kuunnellut minuakaan. Mitä oireita minulla on? No, minulla on väsymystä ja mielialan heittelyä. Fyysisiä oireita ei ole, ei kuumia aaltoja tai limakalvojen kuivuutta.


Jo samana päivänä levitin estrogeenigeeliä. Pakkauksessa luki 1-2 annosta. Kokeilin yhdellä aamuisin. Viidentenä päivänä huomasin vaikutukset.  Mikä heippa rallaa olo minulle aluksi tulikaan tunti geelin levittämisen jälkeen: kävin kauheilla kierroksilla, olo oli hirmuisen keveä, mutta kierroksiin  alkoi sekoittua tuskaa, kauhua ja väsymystä. Sitten oli pelkkää tuskaa, kauhua ja väsymystä.  Pelkäsin jopa  joutuvani psykoosiin. No, lähdin kävelylenkille ja jalkani toimivat kuin itsestään. Kävelin valtavaa vautia. Mieli leijaili.


Tämä tuska ja paha olo jatkui koko päivän, ja vielä seuraavanakin aamupäivänä tunsin sitä. Koko loppupäivä meni toipumiseen. Olin äärettömän väsynyt. Ja olen vieläkin muutama päivä sitten estrogeeniyliannostuksesta. Ei tätä hormonikorvaushoitogeeliä voi käyttää arjessa. Lopetin käytön. Päätin, että yritän saada gynekologille soittoajan.


Mietin myös sitä, eikö estrogeeniarvoja voisi taas mitata verikokeella.Olen ollut kala-kasvisyöjä 36 vuotta ja syön myös paljon soijatuotteita, joissa on paljon kasviestrogeenia. Samoin juon päivittäin granaattiomenamehua, jonka joissakin lähteissä sanotaan olevan paras kasviestrogeenin lähde. Tuli vain mieleen, oliko oireenin lääkkeestä siksi niin vahvat, että minulla olisi jo elimistössä tarpeeksi estrogeenia. Eihän minulla ole mitään fyysisiä vaihdevuosioireita. Mielen oireet ovat välillä kova väsymys ja mielialavaihtelut.Kirsti mummon päivitykset blogista kommentoi kerran minulle, että kasvisyöjillä tulee vaihdevuodet myöhemmin, eikä ne ole niin pahat.


Mutta näitä tunteita voi kokea kuka vain. Tavallisestikin mieliala vaihtelee päivän kuluessa. Ehkä väsymys liittyy suruun Veran kuolemasta. Toisaalta tämä voi olla jonkinlaista jossittelua. Soitan  Terveystaloon ja yritän saada soittoajan samalle gynekologille, jonka luona kävin, koska hän tietää tilanteeni. Kerron kokemuksesta myöhemmin omassa postauksessaan. 4 kommenttia:

 1. Kuten itsekin sanot mielialan vaihtelut ja väsymys voivat johtua muistakin tekijöistä kuin vaihdevuosista. Hieman ihmettelen ettei sinulta ole tutkittu hormonitasapainoa, ennen kuin sinulle määrättiin estrogeenigeeliä.
  Tuo kommenttini perustuu siihen, mitä oma gynekologini sanoi, kun ihmettelin, ettei minulle tullut lainkaan vaihdevuosioireita munasarjojen poiston jälkeen.
  Oikein hyvää elokuuta Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kirsti.Hyvä että tarkennat kommenttiasi. Oli tosiaan hyvä, ettei sinulle tullut vaihdevuosioireita munasarjojen poiston jälkeen.

   Totta tosiaan se, ettei minulle tehty yhtä simppeliä verikoetta, joka olisi kertonut estroegeenipitoisuutta. No, kukin gynekologi tavallaan.

   Poista
 2. Tosiaan olisi hyvä mitata estrogeeniarvo ja sitä kautta sitten miettiä annostus tai tarvitsetko vielä estrogeenia. Itsekin täällä tasapainottelen vielä määrän kanssa.

  Hurjalta kuulostaa tuo ns. estrogeenin yliannostus, ei lainkaan mukava olotila.

  Toivottavasti saat asiaan kuitenkin apua, koska tilanne voi alati muuttua.

  Sydämellistä sunnuntaita Marja. <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos Tiia kommentistasi. Luulenpa, ettei minulta mitattu estregeeniarvoa, koska gynekologi ajatteli, että munasarjojen ultraus ajaa saman asian ja on itsessään tarkempi kuin verikokeet. Minullahan hän totesi, että toisessa munasarjassa on toimintaa. Eli siinä mielessä minulla ei olisi vielä vaihdevuodet.

  Estrogeenigeeli aiheutta minulle hirveän olon. Se oli kuin kauhua. En halua kokea sitä uudestaan, ja siksi lopetin sen käyttämisen.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!