Olen harrastanut yrttien keruuta luonnosta lapsesta asti. Ukkini tiesi paljon luonnonyrttejä ja opetti niitä minulle. Kuinka kaipaankaan noita yhteisiä kasvienkeruuretkiä. Minä olen hyvin kiinnostunut erityisesti siitä, mihin vaivoihin ja sairauksiin eri yrttejä käytetään.
Sain Minerva kustannukselta arvostelukappaleen kirjasta 100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta, jonka ovat kirjoittaneet Sinikka Piippo ja Pertti Salo. Kirjaan on varmasti ollut vaikea valita ja rajata kasvit, koska niitä on Suomen luonnossa rutkasti ja niitä saa poimia jokamiehen oikeudella.
Kirjassa on jokaisesta kasvista kuva, lyhyt esittely, anekdootteja, ainesosat lyhyesti ja käyttötavat teenä. Jokaisesta kasvista on vähintään yksi resepti.
Yrttitee tulee usein ajankohtaiseksi silloin, kun ilmenee jotakin vaivaa. Kirjassa esitellyt yrtit auttavat moneen vaivaan: hengitysteidensairauksiin ja flunssaan, suolistovaivoihin muun muassa ärtyneen suolen oireyhtymään, naisten vaivoihin esimerkiksi vaihdevuosioireisiin. Yrteillä voidaan piristää tai rauhoittaa mieltä. Niillä voi hoitaa myös ihoa ja hiuksia.
Kirja toimii hyvin hakuteoksena. Siinä on lopussa kätevät luvut: vaivat ja niihin käytettävät kasvit, sanasto, kirjallisuus, ainesosat ja hakemisto.
Esittelen nyt kaksi kasvia, jotka jokainen varmaankin tuntee eli luonnosta nokkosen ja puutarhasta basilikan. Keskityn anekdootteihin sekä vaivoihin ja niiden hoitoon.
Nokkonen
Abbedissa Hildegard von Bingen (1098-1179) suositteli nokkosta puhdistamaan vatsaa ja poistamaan heikkoutta. Naantalin luostarin yrttikirja 1400-luvulta tuntee myös nokkosen ja sen monet käyttötavat.
Käyttö rohtona
Nokkosta voidaan käyttää moniin vaivoihin. Ravintorikasta nokkosta käytetään yleiskunnon ylläpitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn, henkiseen ja ruumiilliseen voipuneisuuteen, anemiaan ja toistuviin flunssiin.
Talvella pidetyt nokkoskuurit helpottavat ennakoiden kesäistä heinänuhaa ja allergioita. Nokkosta voidaan käyttää myös suolistovaivoihin ja kohonneseen verenpaineeseen.
Nokkostee puhdistaa ja rauhoittaa normaalia ja rasvaista ihoa. Hiusten hoidossa päänahkaan hierottuna nokkoskeite kiihdyttää päänahan verenkiertoa, estää hilsettä ja hiustenlähtöä. Se sopii varsinkin tummatukkaisille.
Hiuksia vahvistava keite
Lisätään 2 dl tuoreita nokkosia ja 1/2 l kiehuvaan veteen. Haudutetaan vähintään puoli tuntia. Siivilöidään ja jäähdytetään. Keite hierotaan päänahkaan hiusten pesun jälkeen, eikä hiuksia enää huuhdella.
Basilikaa pidetään mausteiden kuninkaana. Se tunnettiin jo faaraoiden Egyptissä ja se oli yksi palsamointiin käytettävä kasvi. Basilika tuli länteen jo Aleksanteri Suuren aikana (356-323 eaa.).
Käyttö rohtona
Basilika on immunostimulantti, joka stimuloi lisämunuaiskuorta tuoden energiaa. Se edistää ruoansulatusta, lieventää ilmavaivoja, pahinvointia, täyteyden tunnetta ja ummetusta.
Basilika torjuu mahahaavaa ja alentaa kolesterolia. Sitä pidetään hyvänä hermojen vahvistajana, joka sekä rauhoittaa että piristää. Basilika helpottaa migreeniä, hermostollista päänsärkyä, levottomuutta, jännitys- ja pelkotiloja ja masennusta.
Tee migreeniin
1 rkl basilikan lehtiä ja kukkia sekoitetaan 2,5 dl kuumaa vettä. Haudutetaan kannen alla noin 5 minuuttia. Siivilöidään ja juodaan.
Kuvat Pixabay
Tulipa paljon uutta tietoa tutuista yrteistä.
VastaaPoistaKirja on hienosti toteutettu ja sisältää paljon informaatiota.
Kiitos Marja!
Kiitos kommentistasi Kirsti. Kirja on aivan valtavan hyvä! Luen sitä romaanien lisäksi iltalukemisena. Muistan, kun opiskeluaikoina luin talvisin kasvikuvastoja. Nautin ja rentouduin. Opin tunnistamaan kasveja ja ajattelin tulevaa kesää.
VastaaPoista