maanantai 23. elokuuta 2021

Kannattaa olla tarkkana, kun ostaa käytettyäKierrätetyn tavaran ostaminen on lisääntynyt valtavasti. On tapahtunut jonkinlainen murros kulutustottumuksissa. Tiettyjen tavaroiden kanssa kannattaa silti olla tarkkana.


Lutikat ovat lisäänntyneet etenkin pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi ne saattavat piileksiä huonekaluissa. Miten tietää, onko niitä sohvassa? Sohva kannattaa tutkia.  Mukaan kannattaa ottaa taskulamppu. Sohva käännetään ylösalaisin ja tarkistetaan, onko siinä jälkiä. Jos sohvan rakenteissa näkyy lyijykynän kärjen näköisiä jälkiä, siinä on ollut tai on lutikoita.


Vaatteista kannattaa tarkastaa, onko saumat kunnossa. Samoin voi tarkastaa, toimiiko vetoketju, onko kaikki napit paikoillaan ja myös, onko kangas kestävää.


Huonekaluja suuremmat riskit liittyvät turvallisuustuotteisiin, esimerkiksi pyöräilykypäriin ja pelastusliiveihin. Niiden rakenne voi olla vaurioitunut, vaikka ne näyttäisivät ehjiltä.Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus tarkistaa sähkölaitteiden toimivuuden, mutta nettikirppiksillä tuotteisiin voi liittyä turvallisuusriskejä. Toisin sanoen ne voivat olla vikaantuneita sisältä.


Erilaiset tavarat kuluttavat luontoa eri volyymilla. Hurjimpia ekologisia syöppöjä ovat tavarat, joissa on harvinaisia metalleja, esimerkiksi kulta- ja hopeakorut.Isoäidiltä peritty kultasormus kannattaakin laittaa vaikka vihkisormukseksi tai muovailla kierrätetystä kullasta uusi.


Polkupyörät ovat metallisia. Niissä on muun muassa alumiinia ja ruostumatonta terästä. Vaikka niiden tuotanto ei kuormita yhtä paljon kuin harvinaisempien metallien valmistus, polkupyörien kierrätys tuo mukanaan paljon säästöä ympäristön kannalta.Osa vanhoista sähkölaitteista kuten pesukoneet, jääkaapit ja pakastimet käyttävät runsaasti enemmän energiaa kuin markkinoille myöhemmin tulleet tuotteet. Tämän vuoksi on hyvä pohtia, kannattaako vaikkapa vanhaa pakastinta laittaa kiertoon energiakulutuksensa takia.
Lähteet: Helsingin Sanomat 18.4.2021, kuvat Pixabay

5 kommenttia:

 1. Kiitos loistavasta infopaketista Marja. Tykkään käydä kirpparilla ja meillä on paljon esineitä kirppareilta hankittu. Viime aikoina käynyt vähemmän, koska kaikkea jo on.

  Sydämellistä uutta viikkoa sinulle. <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos Tiia kommentistasi. Niin tuttua täälläkin tuo, että kaikkea on. Pitäisikin laittaa liika roinaa kierrätykseen. Mutta ei saa aikaiseksi.

  VastaaPoista
 3. Toivon mahdollisimman monen lukevan tämän tietoiskun, joko täältä tai Hesarista.
  Tässä iässä ei paljoa tarvitse, mutta jos tarvittavan löytää käytettynä, aina parempi.
  Oikein ihanaa illan jatkoa! Hyvää uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Kirsti kommentistasi. Ei tässäkään iässä niin paljon tarvitse. Aina käytettynä parempi.Ilmaston ja omatunnon kannalta. Nämä minun asiakirjoitukseni ovat tosiaan hyvin usein referaatteja Hesarin jutuista.Hyvää, satoisaa uutta viikkoa sinulle. Toivottavasti ilmat kuivuvat, jotta saatte sadon korjattua mahdollisimman hyvissä olosuhteissa.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!