keskiviikko 11. elokuuta 2021

Omasta tahdosta selibaatissa

 


Helsingin Sanomat teki kyselyn selibaatista. Siihen vastasi yli 250 ihmistä. Yksi heistä oli Petteri. Kun hän oli parikymppinen, seksi tuntui olevan alati läsnä sosiaalisissa tilanteissa. Seksikumppanien etsiminen ohjasi monen elämää.


Nyt Petteri on 33-vuotias ja viimeiset seitsemän vuotta hän on elänyt omasta tahdostaan selibaatissa. "  Kun olin päässyt pois ajatuksesta, että täytyy saada seksiä, ja kulttuurinen painolasti oli hävinnyt, en enää ajatellut sitä mitenkään erityisesti. Elämä ei ole ollut yhtään huonompaa", Petteri sanoo.


Ja jos sitten päätyi harrastamaan seksiä, öiden jälkeen oli usein likainen olo. Seksistä jäi tunne, että oli tehnyt jotain väärää.


Vaikein asia seksittömyydessä on ollut ystävien ja lähipiirin suhtautuminen. Usein ystävät ajattelevat, että selibaatti on jokin ohimenevä elämänvaihe, jolla on oltava jokin aikaisempien suhteiden traumoihin perustuva syy. Tai kaverit saattavat ajatella, että seksittömyys liittyy mielenterveyden ongelmiin tai seksuaalisen suuntautumisen liittyvään hämmennykseen.


Petterin mielestä elämä ilman seksiä on vapauttanut aikaa muuhun mielekkääseen toimintaan ja vähentänyt ahdistusta.





Yleensä seksi tuottaa mielihyvää, edistää terveyttä ja lujittaa intiimejä suhteita. Joskus se voi kuitenkin viedä voimavaroja. Vääristä syistä harrastettu seksi voi  tuntua kuormittavalta.


Selibaattiin saattavat johtaa sosiaaliset syyt, uskonnollinen vakaumus, aikaisemmat traumaattiset kokemukset, häpeä tai vain oma tahto.


Osa seksittömyydessä elävistä määrittelee itsensä aseksuaalisiksi. Aseksuaali kokee hyvin vähän tai ei ollenkaan vetovoimaa toisia ihmisiä kohtaan.


Joillakin selibaatin taustalla on jokin henkilökohtainen trauma. Se ei välttämättä liity seksiin, vaan voi koskea esimerkiksi kiinymysuhteeseen tai johonkin emotionaaliseen suhteeseen liittyvää kokemusta ja aiheuttaa häpeää.



Usein trauman seurauksena on niin jumissa, ettei edes uskalla haaveilla seksistä toisen kanssa, saati kokeilla sitä käytännössä. Tämän vuoksi ihminen saattaa vetäytyä selibaattiin suojellakseen itseään. Häpeä on voimakas tunne, joka saattaa lukita mielen ja kehon.


Suuri osa kyselyyn vastanneista olivat keski-iän ohittaneita ja eronneita. Kirjoituksissa toistui kokemus siitä, että seksi satunnaisten tyyppien kanssa tuntui pitkän liiton jälkeen merkityksettömältä.



Lähteet: helsingin Sanomat 29.7.2021, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!