keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Korona-aika parisuhteessa

 


Poikkeusolot ovat jatkuneet pian vuoden ajan. Arjesta on tullut kotikeskeisempää, koska muun muassa monen kalenteri on tyhjentynyt harrastuksista, illanvietoista tai lomareissuista.


Hesari kysyi helmikuussa verkossa lukijoiltaan, millaista vaikutusta koronalla on ollut parisuhteeseen. Vastauksia tuli reilut 300. Osalle aika on ollut haastavaa, suhde on voinut joutua koetukselle. Toisaalta monella parisuhde oli korona-aikana parantunut. Tai pysynyt ennallaan.


Näin kokemuksistaan kertoi 35-vuotias mies:

Etätyöt ja vähentynyt sosiaalinen elämä on parantanut suhdettamme entisestään. Olemme viettäneet käytännössä kaiken aikamme kaksistaan. Työmatkojen puute on antanut mahdollisuuden  syödä aamiaista rauhassa. Lounaan syömme nykyään aina kahden. Hiljaisempina päivinä on ehtinyt kuherrella töiden salliessa.Myönteisten kokemustaen määrä yllätti Hesarin, sillä kyselyssä kysyttiin suoraan, tunnistavatko vastaajat omassa elämässään parisuhteen "koronanäivettymisen" eli sen, että jatkuva kotona nyhjääminen olisi saanut suhteen tuntumaan lattealta. Olisi voinut olettaa, että ihmiset olisivat ryhtyneet kertomaan juuri siitä.


Korona on kohdellut suhteita eri tavoin, koska olosuhteet, joissa ihmiset elävät, vaihtelevat. Joku pari voi asua kaksin tilavassa omakotitalossa syrjemmässä, ja heidän elämänsä ei ole juuri muuttunut koronan myötä. Toiset taas asuvat lasten kanssa ahtaasti kerrostalossa, ja etätöiden lomassa on pitänyt huolehtia lasten koulunkäynnistä.Iso osa koronakuormitusta parisuhteessa kokevista vastaajista toi esiin, että perheessä on lapsia. Lapsia ei välttämättä saa hoitoon tai yökylään entiseen malliin - ainakaan perheissä, joissa turvaverkot ovat olleet isovanhempien harteilla. Moni isovanhempi voi iän puolesta kuulua riskiryhmään.


Oman ajan puuttuminen tuotiin myös esiin. Tästä kertoo 43-vuotias nainen:

On todella rasittavaa, kun puoliso ja koko perhe on koko ajan kotona. Erittäin sosiaalisen työn takia toivoisin, että saisin olla edes hetken yksin. Yleensä vessassakin ollessa joku huutelee oven takana. Puolison naama alkaa tämän takia ärsyttää turhan helpolla.


Kaiken kaikkiaan korona ei ole vaikuttanut paljon parisuhteeseen ja myönteisiä kokemuksia on enemmän - lapsiperheilläkin - kuin kielteisiä. Ja nämä ajat vain jatkuvat.Lähteet: Helsingin Sanomat 18.2.2021, kuvat omat

3 kommenttia:

 1. Onpa hienoa, kun vaaka kallistuu myönteisten kokemusten puolelle.
  Meillä käytiin näitä samoja tunteita läpi, kun jäimme pois palkkatöistä perhekodin vanhemmiksi. Korona on muuttanut meillä vain sen, ettemme matkusta.
  Ihanaa iltaa Marja!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Kirsti kommentistasi. Oikeastaan meidänkin perheen elämä ei ole paljon muuttunut. Asutaan niin syrjässä, että ruokaa on ostettu kerralla kahden viikon tarpeiksi. Ystävien näkemistä kaipaan ilman maskeja.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Kirsti kommentistasi. Äskeinen kirjoitus hävivi, yritän uudelleen. Meilläkään korona ei ole hirveästi muuttanut elämää. Käymme kaupassa kahden viikon välein aina ja nyt tietysti on nuo suositukset. Hyvää loppuva viikkoa sinulle! Auts, aika menee tosiaan nopeasti.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!