torstai 11. maaliskuuta 2021

Juttua rinnoista
Tissit, hinkit, bobsit, tisut. Rakkailla rinnoilla on monta nimeä, mutta mitä oikeastaan tiedämme rinnoista. Voiko nainen vaikuttaa rintojen kokoon elintavoillaan? Kannattaako rintojen omatarkkailu?


Rinnat muuttuvat koko elämän ajan

Rintojen kasvu kestää murrosiässä 3-5 vuotta. Rinnat kuitenkin muuttuvat tämän jälkeenkin. Ne tulevat lopullisesti valmiiksi vasta raskaudessa.


Raskausaikana muodostuvat valmiiksi ne osat, joissa maito kehittyy. Ilman raskautta ne eivät tule tietyllä tavalla valmiiksi.


Vaihdevuosien aikaan rintojen rauhaskudoksen osuus vähenee ja muuttuu rasvakudokseksi. Rinnat saattavat alkaa roikkua, koska rintojen sidekudos ei ole iän myötä yhtä tukeva kuin aiemmin.


Rintoja ei saa treenattua isommiksi

Perintötekijät, hormonitaspaino, ehkäisypillereiden käyttö ja ravitsemustila vaikuttaa rintojen kokoon.


Ravitsemustila vaikuttaa paljon: ylipaino kasvattaa rintoja, alipaino pienentää niitä. Joskus suuret ja äkilliset painonvaihtelut vaikuttavat rintojen kokoon ja muotoon pysyvästi.


Rintalihastreeni kasvattaa rintojen takana olevaa rintalihasta, ei itse rintarauhasta. Mutta totta kai hyvä lihaskunto ja sitä myöten hyvä ryhti ovat toimiva resepti kivoille rinnoille.


Rintojen omatarkkailu ei alenna syöpäkuolleisuutta

Husin Syöpäkeskuksen osastonylilääkäri Meri Utriainen kehottaa rauhallisuuteen rintojen omatarkkailun suhteen. "Omatarkkailu ei ole tieteellisissä tutkimuksissa todettu alentavan rintasyöpäkuolleisuutta, eikä suositusta rutiininomaisesta omatarkkailusta voida antaa. Toisaalta lääkärin vastaanotolle ja sitä kautta tutkimuksiin päädytään usein niin, että joko nainen itse tai hänen kumppaninsa on löytänyt naisen rinnasta kyhmyn."


Mikäli haluaa itse tunnustella rintoja, paras aika on heti kuukautisten jälkeen, jolloin rinnat ovat pehmeimmillään.


Vihertävä erite nänneistä on normaalia

Vaikka nainen ei ole raskaana tai imetä, rinnoista voi tulla pieniä määriä eritettä. Se saattaa säikäyttää ja aiheuttaa huolta.


Normaali erite on sameaa ja maitomaista, joskus vihertävää. Huolestua kannattaa vasta, jos erite on kirkasta tai veristä  ja tulee vain toisesta rinnasta tiettyä kohtaa nännistä.


 Tupakointi voi aiheuttaa tulehduksen

Rintatulehduksessa maitotiehyet laajenevat ja tukkeutuvat. Nännin taakse kehittyy bakteeritulehdus. Tulehdusta hoidetaan antibiooteilla ja paiseiden neulatyhjennyksellä, myös leikkaushoito voi tulla eteen. Leikkauksessa tulehtunut alue poistetaan, ja joskus joudutaan poistamaan koko nänni ja nännipiha.


Rintojen kehityshäiriöt muodostuvat jo kohdussa

Yleisesti tunnetuin ja monitahoisin kehityshäiriö on tubulaariset rinnat. Se on malliltaan putkimainen.


Kehityshäiriöt syntyvät jo sikiöaikana rakausviikoilla 8-12. Ne voivat olla perinnöllisiä tai jäävät mysteeriksi.

Helsingin Sanomat 18.2.2021, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

 1. Tärkeä aihe tämäkin.
  Ei kai rintojen omaehtoisesta tarkkailusta haittaakaan ole. Parikin tuttua rintasyöpäpotilasta on hakeutunut lääkäriin, kun on löytänyt muutoksen rinnassaan. Kummankaan syöpä ei ollut levinnyt muualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Moni löytää sattumalta, esimerkiksi suihkussa sen pahan kyhmyn. Onneksi tutuillasi syöpä ei ollut vielä levinnyt. Minä pelkään herkästi syöpää, koska sisareni kuoli siihen.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen artikkeli. Rintoja en muuten mieti, kuin juuri omaehtoinen tarkkailu ja käyn mammografiassa. Rinnat ovat vaan olleet elämässä mukana, mutta toki imettäminen oli tärkeä vaihe.

  Sydämellistä torstaita Marja. <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Tiia. Eipä niitä rintoja tule juurikaan ajatelleeksi. Minä en yleensä muista tehdä rintojen omaehtoista tutkimista. Ehkäpä mieheni tekee sen, ja silloin se on oikein mukavaa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!