lauantai 6. maaliskuuta 2021

Kuivan kevättalvi-ihon hoito

 


Suurimmalla osalla ihmisistä iho on kuivempi talvella kuin kesällä.Kuivasta ja ohuesta kevättalvi-ihosta haihtuu liikaa kosteutta. Kesällä auringonpaiste vahvistaa ja paksuntaa ihoa.


Kuivaihoisen kannattaa rasvata ihoaan, kun se on vielä kostea suihkun jälkeen. Voi käyttää myös hoitonestettä, mistiä tai kasvovettä. Itse käytän luonnonkosmetiikan ruusuvettä. Kosteuttamisen jälkeen ihovoide  sitoo kosteuden iholle ja ehkäisee siksi ihon kuivumista


Kostean ihon rasvaaminen voi myös auttaa siihen, ettei herkkää ja kuivaa ihoa rasvatessa pistele ja kihelmöi niin paljon. Erittäin herkkä iho kutisee ja voi olla jopa kipeä. Etenkin pikkulapsilla rasvaaminen voi silloin tuntua epämiellyttävänä kirvelynä.Ihon kuivuus ei ole vain esteettinen ongelma. Hyvin kuivaan ihoon tulee herkemmin ihottumaa etenkin niille, joilla on atooppista taipumusta, ja se voi myös tulehtua.


Jo pelkkä kuivuminen on merkki ihon lievästä tulehduksesta. Jos iholle tulee ihorikkoja tai ihottumaa, se voi altistaa vakavimmellekin ihon tulehduksille. Kuivaa ihoa on siksi hyvä hoitaa. Kipeä tai tulehtunut iho voi haitata yöunta.


Talvikuivan ihon hoidossa rasvaa ei pidä säästellä. Rasvaa ei vain sipaista vaan sitä levitetään ihon pinnalle niin, että pinnalle voi aluksi jäädä näkyvä valkoinen kerros. Vain runsas määrä voidetta todella kosteuttaa ja hoitaa ihoa. Jos kesällä iholle sopii kevyempi voide tai geeli, kannattaa ilmojen kylmetessä siirtyä rasvaisempaan voiteeseen.


Osa valmistajista kertoo pakkauksessa tuotteen rasvapitoisuuden, mutta aina näin ei ole. Oikean voiteen voi löytää kokeilemalla, mutta voiteiden rasvapitoisuudesta kannattaa kysellä esimerkiksi apteekin henkilökunnalta.Kasvot ja kädet kuivuvat talvella eniten, koska niiden iho ei ole vaatteiden alla. Kovilla pakkasella kasvojakin kannattaa suojata esimerkiksi kypärämyssyllä tai kaulaliinalla.Nyt kun käsiä pestään ja desinfioidaan paljon on kuivaihoisen hyvä rasvata myös käsiään usein. Oikein kuivat kädet voi rasvata illalla paksulti ja panna yöksi puuvilla hanskat käsiin.


Jotkut saattavat ajatella, että kuivaa ihoa ei saisi pestä usein. Mutta vesi ei kuivata, vaan kosteuttaa. Herkälle iholle kannattaa käyttää vain neutraaleja pesuaineita.

 

Helsingin sanomat 28.1.2021, kuvat omat 2 kommenttia:

  1. Hyviä pointteja.
    Tuon käsien kuivumisen olen viimeisen vuoden aikana pannut merkille.
    Hyvää viikonloppua Marja!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kirsti kommentistasi. Vaikka minulla on pintakuiva talvi-iho, jota on hoidettava, vie se hoitaminen ajatuksiani pois surusta ja tekee välillä niin hyvää. Mukavaa viikonloppua myös sinulle.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!