torstai 19. marraskuuta 2020

Taltuta matala-asteinen tulehdus


Tästä tulehduksesta käytetään myös muun muassa nimityksiä hiljainen tulehdus ja lievä tulehdus.

Matala-asteisesta tulehduksesta kohistaan nyt vähän joka vaivan yhteydessä, eikä kuitenkaan turhaan. Monet väitteet sen vaikutuksista ovat totta. Mitä seurauksia tulehdustilasta saattaa olla? Miten sen saa hallintaan?

CRP-verikoe mittaa tulehdusarvoja. Se kannattaisi tehdä, jos epäilee matala-asteista tulehdusta.


Lievä tulehdus on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin, joihinkin syöpiin, diabetekseen, masennukseen ja Alzheimerin tautiin. Mitä se oikeasti tarkoittaa?

Matala-asteinen tulehdustila on ärsytystila, jossa kehon oma puolustusjärjestelmmä toimii liian aktiivisesti. Yliaktiiviseksi virittynyt immuunijärjestelä lisää joidenkin sairauksien riskiä tulehdusta välittävien aineiden välityksellä.



Mikä hoitaa, mikä ruokkii?
Matala-asteisen tulehduksen voi yleensä päätellä ilman testiä. Se on yleisempää lihavilla ja vanhoilla kuin normaalipainoisilla nuorilla ja keski-ikäisillä.

Paras keino välttää matala-asteista tulehdusta on liikakilojen laihduttaminen pysyvästi. Siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioon voi hoitaa tulehdusta, vaikka paino ei laskisikaan. Suojaavassa ruokavaliossa on runsaasti kuituja ja juoksevia kasviöljyjä.

Maitoa on pidetty tulehdusta lisäävänä ruoka-aineena, mutta tutkimuksissa se on osoitettu pääasiassa neutraaliksi. Matala-asteisen tulehduksen näkökulmasta pahimpia raaka-aineita  ovat sokeri, prosessoitu liha ja eläinperäinen rasva. Alkoholin suurkulutus näyttää sekin kiihdyttävän matala-asteista tulehdusta.



Ruokavalio ei ole yksin tulehdusta aiheuttava tekijä. Perimä, liikunta sekä unen ja sen laadun määrä voivat olla aivan yhtä tärkeitä.

Jatkuva matala-asteinen tulehdus haittaa kehon toimintoja, ja sitä pidetään yhtenä syövän kehittymisen merkittävimmistä alkusyistä. Se voi olla taustalla puolessa syöpätapauksista. Tulehdus myös kiihdyttää syöpäsolujen kykyä tunkeutua uusiin kudoksiin. Se lisää siis etäpesäkkeitten syntymistä.


Uhka myös muistille
Matala-asteinen tulehdus kehossa heikentää myös aivojen terveyttä ja  on yksi muistisairauksien ja masennuksen taustatekijöistä.

Seurantatutkimuksessa eli pitkäaikaisessa tutkimuksissa on havaittu, että keski-ikäisenä mitatut korkeat tulehdusarvot lisäävät muisti-ja ajatteluvaikeuksien todennäköisyyttä vanhemmalla iällä.

Muistin kannalta hyvä ruokavalio sisältää paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja. Siinä on hyvälaatuista kasvisrasvaa, etenkin rypsi- ja oliiviöljyä, sekä kalan rasvaa. Proteiini lähteistä etenkin palkokasvit tukevat aivojen hyvää toimintaa. Punaisen lihan asemasta kannattaa suosia vaaleaa lihaa, esimerkiksi kanaa.


Millainen ruokakavalio tukee muistia?Ruokavalio sisältää paljon kasviksia, eli hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja juureksia. Lisäksi siinä on hyvärasvaista kasvirasvaa, etenkin rypsi-, oliiviöljyä ja pähkinöitä. Proteiinien lähteistä etenkin palkokasvit tukevat aivojen hyvää toimintaa.

Millainen ruoka voi sitten heikentää muistia? Epäterveellinen ruokavalio, joka sisältää paljon energiaa mutta ei ole ravintorikasta. Sellaiseen kuuluu paljon sokeria, huonolaatuista rasvaa, suolaa ja uppopaistettuja ruokia.

Muistia heikentävä ruokavalio sisältää leivonnaisia, valkoisesta vehnäjauhoista tehtyjä tuotteita, ransanperunaa, sipsejä, karkkeja, sokeripitoisia juomia sekä runsaasti alkoholia.



Lähteet: Hyväterveys 8/2020, kuvat omat

4 kommenttia:

  1. Upeita kuvia. Tykkään erityisesti noista, joissa on vanhaa puuta ja ruosteista rautaa.
    Minulla on usein lääkärintarkastuksissa todettu kohonnut CRP, vaikka ruokavalioni on terveellinen.
    Mietinkin tätä lukiessani, voisiko sekin olla periytyvää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Kirsti. Minäkin pidän rouheista pinnoista. Vanhasta puusta ja ruosteisesta raudasta. Etenkin vanhojen latojen ovet ovat hyvin kauniita minun silmälle. Täällä maalla vanhoja latoja on paljon. Ja minulle on melkeinpä taidekokemus katsella niitä ja koskettaa rosisia hirsiä. Kyllähän korkeat tulehdusarvot voi olla periytyvää, koska sinähän syöt hyvin terveellisesti. Uskon, että korkeista tulehdusarvoista huolimatta sinulla ei ole sepelvaltimotautia, korkeaa kolesterolia tai verenpainetautia. Nehän nimen omaan liittyvät matala-asteiseen tulehdukseen.

    VastaaPoista
  3. No jopas sattui. Meiltäkin on tulossa postaus tästä aiheesta piakkoin. Aihe on kyllä erittäin mielenkiintoinen ja tärkeä. Olen luullut, että minulla varmaan on matala-asteista tulehdusta, mutta ei ainakaan äskettäin teettämäni herkän CRP-testin perusteella. Teetin taas alkusyksystä verikokeita Synlabissa. Käyn parin vuoden välein oma-aloitteisesti ja omakustanteisesti tietyissä verikokeissa. Mitäpäs sitä odottelemaan, että tulee erikseen tarve niille.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. No, sattuipas tosiaan. On mielenkiintoista lukea teidän postaus aiheesta. Minä olen kirjoittanut aikaisemminkin noin vuosi sitten postauksen tästä samasta aiheesta hieman eri näkökulmasta. Nyt en enää löydä kyseistä postausta, ja on aika puuduttavaa käydä vanhoja postauksia läpi. Hienoa, että CRP-arvosi on hyvä. Samoin minulla. Rentouttavaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!