torstai 5. marraskuuta 2020

Miksi pyytää apua muilta?

 


Joskus on parasta sanoa, ettei itse pysty tai kykene.  Minä pyydän apua hyvin herkästi. Tunnustan rajallisuuteni. Sen etten osaa ennakolta kaikkea. Kun olin töissä, jouduin pyytämään paljon apua tämän digin kanssa ja sain sitä onneksi, vaikka tietokonevastaava varmasti oli jo kyllästynyt siihen - näin sen hänen ilmeestään -, kun tulin hänen luokkaansa ja toistelin "apua, apua en voi jatkaa tuntia ilman, että tulet apuun".

Seuraavaksi viisi syytä, miksi kannattaa pyytää apua:



1) Se syventää ihmissuhteita.

Yhdessä koetut tunteet sitovat ihmisiä yhteen. Salli itsellesi haavoittuvuutesi ja pyydä apua. Avunpyyntö osoittaa, että luotat toisen ajatuksiin ja kykyyn auttaa.


2) Se kirkastaa ajattelua.

Stressi saa ajatukset kehämäisemmiksi. Ihminen keskittyy ongelmaan, eikä sen ratkaisuun. Kun pyydät apua, siirrät ajatuksesi ulkopuolelle. Tämä rauhoittaa, ja pystyt työskentelemään tehokkaammin ja luovemmin.




3) Se tekee hyvää muillekin.

Auttamista on tutkittu ja sen perusteella huomattu, että auttajat ovat onnellisempia ja hyvinvoivempia kuin muut. Auttaminen voi vahvistaa avunantajan turvaverkkoja. Hän voi itse jatkossa pyytää apua, kun sitä tarvitsee.


4) Se rentouttaa kehoa.

Ongelmien kanssa yksin painiminen voi aiheuttaa kehollista jännitystä, kireyttä  ja ylivireyttä. Tämä jumitus voi pitkittyessään johtaa korkeaan verenpaineeseen ja univaikeuksiin.


5) Se vie työuraa eteenpäin.

Työssään menestyvät pyytävät helposti apua, neuvoja ja mielipiteitä työkavereiltaan. Samalla he solmivat työn kannalta tärkeitä ihmissuhteita.




Lähteet: Kauneus&Terveys 13/2020, kuvat omat.

8 kommenttia:

  1. Nyt vanhana on helppo ja pyytää apua.
    Nuorena olin niin itseriittoinen, etten hevin näyttänyt tarvitsevuuttani tai osaamattomuuttani. Lastenhoitoon oli erityisen vaikea pyytää apua, koska "itsehän olin lapseni hankkinut".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Jotenkin kauhea ajatus tuo, että"itsehän olin lapseni hankkinut". Itse kyllä otin vastaan apua aivan mieluusti. Esimerkiksi siskoni tuli kaukaa hoitamaan lapsia, jotta me miehen kanssa kerrankin saisimme viettää vapaa-aikaa yhdessä. Menimme hotelliin ja se kyllä teki hyvää.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus!
    On tosiaan paljon helpompi tarjota kuin pyytää apua!
    Mutta, kun mietin, jos joku pyytää minulta apua - tunnen itseni tärkeäksi ja arvokkaaksi!
    Lähtökohtaisesti sitä yrittää aina pärjätä itse. Onko siis häpeä myöntää, että tarvitsee apua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Tuo on niin totta, että on helpompi tarjota apua kuin ottaa sitä vastaan. Lieneekö tosiaankin häpeällistä pyytää apua.

      Poista
  3. Tämä on kyllä jännä, miksi avun pyytäminen on niin vaikeaa ja pitäisi suoriutua itse aina, kun avunpyynnöstä seuraa paljon hyvää, kuten kirjoitit.

    Yritän opetella. <3

    Ihanaa viikonloppua Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Tiia. Avunpyynnöstä seuraa tosiaankin jotakin hyvää. Mitä voisi tapahtua, kun pyytää apua, tätä kannattaisi ajatella. Seuraa vain hyvää, eikä häpeää.

      Poista
  4. Apua tulisi pyytää ja saada suomessa paljon enemmän!!

    https://suninidea.blogspot.com/2020/11/keskisuomen-kasino.html

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi Johq. Avunpyytäminen on hieno juttu, mutta yhteiskunnalta sitä ei saa nyky-Suomessa tarpeeksi, kun kaikesta säästetään.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!