maanantai 14. syyskuuta 2020

Ole elämäsi päättäjä




Jos huomaat jumittuvasi päättämämättömyyteen tai yhtenään katuvasi valintojasi, päätöksentekotaitoja kannattaa harjoitella.

Lähikaupasta voi valita 189:ää erillisiä irtokarkkeja ja internet on mahdollistanut maailmanlaajuiset ostos-, elämäntyyli- ja ajatusmarkkinat. Voimme vapaasti valita ja ostaa ja omaksua. Sitähän me haluamme?

Kyllä, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Tosiasiassa liian moni valhtoehto tekee päätöksestä hankalaa ja meistä tyytymättömiä.

Käytännössä pienetkin päätökset aiheuttavat meissä sisäisiä ristitiriitoja ja epävarmuutta. Siksi päätämme huonosti tai vatvomme asiaa liikaa.



Seuraavan kerran kun saat itsesi kiinni jahkailusta,  muista, ettei kukaan tee päätöksiä umpimähkään vaan niiden takana on aina arvot.

Vankka tietoisuus omista arvoista helpottaa päätöksentekoa ja auttaa parempiin ratkaisuihin: Arvostan kyllä luontoa, joten vastaan kyllä, kun luonnonsuojelujärjestö pyytää tukea.

Omien arvojen mukaan eläminen ja päättäminen takaa sen, että ihminen voi keskimääräistä paremmin ja elää onnellisempana.

Toisin aina ei ole selvää, mikä on paras tapa toteuttaa arvojaan. Paiskia töitä perheen taloudellisen hyvinvoinnin eteen vai olla paljon läsnä arjessa.



Olen herkkusuu. Yökukkuja. Laiskimus.Muun muassa näihin vedotaan psykologin vastaanotolla, kun selvitetään, miksi elintapojen muutos ei onnistu. Ikään kuin opitut tavat olisivat silmienvärin tai luuston rakenteen kaltaisia pysyviä ominaisuuksia. Niillä ihminen peittää motivaatioonsa liittyviä ristiriitoja ja oikeuttaa itselleen huonot päätökset tai tekemättömyyden.

Sanomme arvostavamme terveyttä, pärjäämistä koulussa ja hyvää suorituskykyä töissä. Lisäksi tiedämme, mikä näiden arvojen kannalta olisi parasta, mutta haluamme juuri nyt ihan toista. Lenkin, läksyjen tai unen sijaan meitä vetää puoleensa sohva ja televisio.



Huono ja yleinen tapa on myös se, että ihminen paahtaa täysillä ja saattaa itsensä uupumukseen tai ylikuntoon. On kuitenkin sallittua välillä heittäytyä tekemättömyyteen ja tehottomuuteen.

Jotkut ihmiset analysoivat faktat ja päättävät niiden perusteella. Tunneihminen elää sydämensä mukaan. Tunne ja järki ei ole kuitenkaan toistensa vastakohtia. Järjen vastakohta on tyhmyys, tunteen taas tyhjyys ja turtumus. Kun päätöksenteosta ei suljeta kumpaakaan, käytetään tunneälyä.



Toiset osaavat tehdä fiksuja päätöksiä nopeasti. Toiset taasen voivat päättää nopeasti ja tyhmästi. Mitä vaikeampi päätös on, sitä enemmän siihen liittyy epämukavaa oloa. Koska ihmisen taipumus on päästä irti mielipahasta ja huonosta olosta, hän päättää nopeasti mitä tahansa, jotta saisi asian pois mielestään.

Hätäilyn sijaan meidän pitäisi tietoisen mielemme tasolla käsitellä aivojen aiheuttama tunnereaktio. Vaikka maailma on muuttunut paljon, aivot toimivat samalla tavalla, kun ovat toimineet 10 000 vuotta. Niiden tehtävä on pitää meidät hengissä, joten ne tiedostavat aavistamastaan vaarasta heti, kun edessämme on tärkeä päätös.




Lähteet:Hyväterveys 11/2020, kuvat omat

4 kommenttia:

  1. Tunneälyllä ja intuitiolla mennään ja on kannattanut. Mutta nuorempana olin vähemmän harkitseva, että kyllä täällä välillä harkitaan joitain asioita hartaasti ja pitkään ja uskon, että näihin asioihin liittyy jokin traumaperäinen seikka, joka laittaa miettimään enemmän järjellä. Joskus on ihanaa vaan päästää irti ja päättää tunteella täysin hetken huumassa, yleensä tälläiset päätökset ovat vieneet elämän aikana niihin parhaimpiin seikkailijoihin.

    Mitä herkutteluun tulee, olen huono päättäjä, herkuttelen vaan menemään.

    Mukavaa uutta viikkoa Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiia. Olet upea ja viisas, kun uskot tunneälyn voimaan. Jotkut asiat voivat vain jumittaa mielessä ja se saattaa kertoa niiden traumaperäisyydestä. Mutta välillä pelko pois, ollaan kuten sanoit, seikkailijoita.

      Poista
  2. Kuvistasi näen, että sinäkin viihdyt veden äärellä.
    Minä olen nopea päättäjä. Joskus menee metsään, mutta katuminen syö vain energiaa.
    Juuri tällä hetkellä elämäni on tuota täysillä paahtamista, kun kaikki herkut on saatava talteen ennen talven tuloa.
    Oikein hyvää tiistai-iltaa Marja!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi Kirsti. Viihdyn tosiaan lähellä vettä. Teillä on varmasti paljon tehtävää näin sadonkorjuun aikaan, mutta varmasti talvella on ihana syödä oman maan herkkuja. Nopea päättäjä on hyvä elämänkumppani. Aika ei mene jahkailuun ja jossitteluun.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!