keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Huijaus ruokakaupassa

 Laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia julkaisi vastikään kirjan Suuri ravintohuijaus. Ja meitä kyllä huijataan mielikuvamarkkinoinnilla.


Täysviljainen tuote tai trendikäs kauratuote voi sisältää todellisuudessa hyvin vähän kuituja. Pitsaraastepussissa voi olla enemmän juuston kaltaista kasvirasvavalmistetta kuin raastettua juustoa.


Esimerkiksi tuotteen nimeen ujutettu "täysjyvävilja" tai lupaus "pitkäkestoisesta energiasta" voi saada helposti päättelemään, että kyseessä on terveellinen, kuitupitoinen tuote. Eli hyvä valinta, vaikka tuotteen ravintosisältö puhuisi toista totuutta.Makeanhimo johtuu heikosta itsekurista. Vähärasvaiset tuotteet laihduttavat. Rasvoja kannattaa vältellä.Esimerkiksi tällaisia uskomuksia Saarnia korjaa työssään ravintoterapeuttina. Nykyisin ravitsemustiedon tulva on niin valtava, että tavallisen ihmisen on vaikea erottaa luotettavaa tietoa.


Suomalaiseet ostavat Saarnian mukaan ruokia, jotka lupaavat energiaa ja hyvinvointia.


Esimerkiksi vähäkalorisuuden ihannointi ei ole varmin tie onnistumiseen painonhallinnassa. Kalorimäärää tärkeämpi on, että ruoassa on runsaasti kuituja ja sopivasti proteiinia. Ne tuovat kylläisyyden tunteen ja auttavat pitämään verensokeria tasaisena.                 

Monet vähäkalorisiksi mainostetut tuotteet pitävät nälkää poissa vain hetken ja voivat samalla tehdä syömisen hallinnasta vaikeaa.


Mitä tuotepaketin kyljestä olisi olennaista ymmärtää?

Ensiksi kannattaa katsoa ainesosanluettelon pituutta. Ja niitä raaka-aineita, joita tuotteessa on käytetty, esimerkiksi täysjyväkauraa, kasvirasvaa ja e-alkuisia lisäaineita.


Mitä lyhyempi lista on sitä terveellisempää ruoka on. Jos on kiire, kannattaa katsoa edes listan pituus. Ensimmäisenä listassa olevaa ainesosaa on tuotteessa eniten, viimeisenä mainittua vähiten.Esimerkiksi liha, kala, marjat ja pähkinät koostuvat yhdestä ainesosasta. Maustettu, värjätty ja pakattu elintarvike voi sisältää kymmeniä raaka-aineita. Saarnian mukaan huijatuksi tuleminen on sitä suurempi, mitä useampia ainesosia elintarvike sisältää.


Saarnia sanoo: "Jos luettelo on pitkä tai se sisältää epäselviä ainesosia, käyttäisin ruokatuotetta vain satunnaisesti jos silloinkaan. Mitä enemmän ostaa sellaista ruokaa, jonka ainesosaluettelo on lyhyt, sitä terveellisemmin lähes poikkeuksesta syö."Kiireinen voisi jo ainesosaluettelon pituuden perusteella ostaa tuotteen, mutta ehtivämpi katsoo vielä ravintoarvot. Tässä testataan monen kärsivällisyys, ravintotietous ja lähinäkö. Pakkausmerkinnät ovat usein sekavia ja liian pienellä kirjoitettuja.


Kuitupitoisuuden tajuaminen on usein ihmisille herätys. Muun muassa makeanhimo vähenee huomattavasti, kun ruokavaliossa on runsaasti kuituja. Kuidut auttavat myös suolistoa toimimaan hyvin.Esimerkiksi välipalapatukoita saatetaan usein mainostaa "antavan pitkäkestoista energiaa". Tuote saattaa kuitenkin sisltää vain 0,5-1 grammaa kuitua per annos, mikä on erittäin vähän, eikä pidä nälkää poissa tai vireystilaa hyvänä kovinkaan kauan.


Leivän, myslin ja puuron kaltaisten aamiais- ja välipalatuotteitten kuitupitoisuus on hyvä, jos kuitua on noin 10 grammaa sadassa grammassa. Samoin 10 grammaa proteiinia sadassa grammassa on jo hyvä määrä. Proteiinikin auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Lisäksi kannattaa katsoa, että tyydyttyneen rasvan osuus on maksimissaan noin kolmannes rasvan kokonaismäärästä.

Lähteet: Helsingin Sanomat 17.9.2020, kuvat omat

6 kommenttia:

 1. Ravintopuolella meitä on huijattu jo kauan,kun kevyttuotteet esim.tulivat kauppoihin niin kuinka ollakkaa ihmiset eivät laihtuneetkaan vaan lihoivat entistä enemmän. Ruokaa on käsitelty ja otettu ainesosia pois ja näinollen saatu täysin luonnotonta ihmisravintoa,maito ja kevytlevitteet mm:ssa. Jos haluaa ravita itseään luonnollisella ruualla niin tosi hyvin on luettava tuoteselosteet,ne pienellä präntätyt. Itse olen aika paljon Antti Heikkilän linjoilla, hänen joillakin neuvoillaan olen voinut ikäisekseni aika hyvin. Ravintoasiat ovat olleet itselleni tosi tärkeitä kun sairastelin rajusti koko lapsuuteni. Mitä puhtaammin ruoka on tuotettu ja mitä vähemmän sitä on käsitelty, sitä terveellisempää se on. Tänä päivänä meitä huijataan muissakin asioissa kun ravinnosta,tarkkana pitää olla. Mukavaa terveellistä päivän jatkoa sinulle Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Niinhän se on, että ihmistä voi huijata monella tavalla. Esimerkiksi kovetettu kasvisrasva on terveydelle huonompaa kuin voi. Nykyisin ruoka on pitkälle prosessoitua, kuten kirjoitit, että ruokaa on käsitelty ja otettu ainesosia pois. Kasvissyöjänäkin täytyy nöyrtyä tähän liikaprosessointiin, kun esimerkiksi ajattelee, että soijapavusta valmistetaan soijarouhetta. Monet uudetkin kasvisruoat ovat pitkälle prosessoituja. Eikö soijapapua voisi syödä sellaisenaan? Antti Heikkilästä voi olla montaa eri mieltä. Puhdas, luomuruoka on täälläkin suosittua.

   Poista
 2. Tämän elämäntapaprojektin aikana olen oppinut lukemaan entistä tarkemmin tuoteselosteita. Leivästä yritetään valita kuiturikas, samoin proteiinin määrää pähkäillään. Lihatuotteita ei meillä syödä ollenkaan. Kaupassa menee enemmän aikaa kuin ennen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Arkeilija. Kun minä laihdutin tammikuusta kesäkuuhun, luin perusteellisesti tuoteselosteita. Ja tapa jäi. Tosin pienintä tekstiä pitää tihrustella.

   Poista
 3. Olet kyllä niin oikeassa ettei kaikkeen mainontaan voi luottaa ja tulee olla valveutunut ja koskee ihan kaikkea.

  Oikein kivaa keskiviikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tiia kommentistasi. Mielikuvamarkkinointi on kehitetty ikävä kyllä hyvin tehokkaaksi, ja etenkin nuoret uskovat siihen helpommin kuin me jo elämää paljon nähneet naiset.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!