Mahaviha yhdistää miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja.Miehillä suurimmat paineet kohdistuvat yleensä ylävartaloon ja vatsaan. Naisilla taas tavallisin kritiikin kohde on niin sanottu "pyhä kolminaisuus" eli reidet, pakarat ja vatsa.
Vaikka mahaviha yhdistää miehiä ja naisia, naisvatsojen kurittamisella on pitemmät perinteet. Korseteilla kurottiin vyötäröä kapeaksi jo ennen keskiaikaa. 1800-luvulla ampiaisvyötäeövillitys meni niin pitkälle, että ihannevyötärö tarkoitti 30 sentin lukemaa. Nykyisin vartaloa muotoilevat kontrollialausvaatteet on luonteva jatkumo korsetille.
Aikojen kuluessa ihannepakarat ja -rinnat ovat kasvaneet ja taas kutistuneet, mutta litteä vatsa on pysynyt.
Suureen vatsaan liitetään kielteisiä ominaisuuksia, kuten kontrollin menettämistä, laiskuutta ja jopa tyhmyyttä. Linjakas, atleettinen vatsa kuvastaa nyky ajan ihmistä, joka on individualistinen, virtaviivainen, tehokas eikä tarvitse ketään.
Vatsoilla mainostetaan enemmän ruokavaliota, treeniohjelmia ja terveystuotteita kuin millään muulla ruumiinosalla. Myös lihavuus- ja laihdutusuutisia kuvitetaan usein vyötäröllä.
Vatsa on hyvä tyytymättömyyden kohde myös siksi, että sen koko vaihtelee jopa yhden päivän sisällä. Myös turvotuksen tapaisia vaivoja markkinoidaan korjausta vaativina tiloina.
On vahingollista ennen kaikkea se, että ihmisen sisäisistä ominaisuuksista, esimerkiksi älykkyydestä tai ahkeruudesta, tehdään päätelmiä vyötärölinjan perusteella. Asenteet elävät tiukasti alitajunnassa.
Eivätkä nämä asenteet kohdistu vain muihin, moni ajattelee itse myös omasta vatsastaan näin. Että jos minulla olisi litteämpi vatsa, olisin onnellisempi, suosittu ja hyväksytty.
Kun brittiläinen kehoaktivisti Megan Jayne Crabbe eli Bodyposipanda alkoi julkaista Instagram-tilillään vähän pulleamman vatsan tanssivideoita, ne levisivät kulovalkean tavoin- Lizzo-pätkälläkin on melkein miljoona katselua. Tanssivista vatsoista on tullut suoranainen sometrendi.
Vatsavideot ovat herättäneet myös vastustusta. Crabbekin saa vihakommentteja: ei tuollaista kuulu näyttää.
Lähteet: Helsingin Sanomat 27.8.2020, kuvat Pixabay
Muistan aina miten pienenä vaarin kainalossa tuli katsottua telsua, Lassie, Pieni talo preerialla ja lauantain länkkärit. Vaarin maha oli maailman paras tyyny. Kenties tästä syystä rakastan oman miehenikin mahaa, siinä on jotain lämmintä ja turvallista ja miehen maha ei itsevarmaa miestä millään lailla muuta tai tee epämiehekkääksi. Oma mahani taas on kipupisteeni, kauhea massu joka pullahti murkkuiän alettua ja on siinä heilunut kaikki nämä vuodet, raskauksien vielä pullistaessa mahaa enemmän. Mutta ikäännyttyä on tullut tunne siitäkin, että ihan sama.
VastaaPoistaKivaa viikkoa Marja. <3
Kiitos kommentista Tiia. Mullekin on muuten turvapaikka miehen kainalo ja ihana, pullea vatsa. Vaikka hän ei itse siitä tykkää, minä tykkään.Minullakin raskaus sai aikaan eteenpäin pöllöttävän vatsan. Kuntosalikaan ei sitä vienyt. Mutta olkoon. Söpön pullea.
VastaaPoistaOn käsittämätöntä, että vyötärölinjan kuvitellaan kertovan jotain ihmisen älykkyydestä tai aktiivisuudesta. Tässä iässä mahan pulleus huolettaa muista kuin ulkonäkösyistä. Kun on keskivartalolihava on rasvaa myös sisäelimissä, mikä on terveysriski.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Kirsti. Minuakin huolestuttaa silloin tällöin rasva sisäelimissä. Eipä siihen ole muuta apua, kun laihduttaa edes vähän. On melkein sairas ajatus, että iso masu olisi yhteydessä älykkyyteen. Aivan uskomatonta. Ja pistää vihaksi!
VastaaPoista