perjantai 25. syyskuuta 2020

Testasin Ruohonjuuren kanssa suu- ja hammastuotteita
Minä en ollut koskaan aikaisemmin kuin vain satunnaisesti käyttänyt suuhygieniassa luontaistuotteita, paitsi oli yksi kausi muutama vuosi sitten, jolloin käytin hiilivalkaisijaa, luontaishammastahnaa ja bambuharjaa noin vuoden. Niinpä oli nyt hyvin mielenkiintoista testata suu- ja hammastuotteita yhdessä Ruohonjuuren kanssa. Ja  aion käyttää tuotteita jatkossakin suuvedellä täydennettynä.

Testin lopuksi kirjoitan kielestä - siis siitä mikä on suussa. Hampaita harjatessa pitäisi harjata pehmeästi myös kieli. Kielestä näkyy jopa sairauksia ja ravinteiden puutostiloja. Hammaslääkärit ovat tässäkin asiantuntijoita.

Georganicsin tarina alkaa vuodelta 2015, kun englantilainen Alex Rocchi alkoi valmistaa keittiössään luonnonmukaista hammastahnaa perheelleen. Pian hammastahnoista innostuivat muutkin ja syntyi Georganics-yritys. Georganics käyttää vain luonnonmukaisia kasveja ja suun terveyttä  edistäviä mineraaleja.Georganics tuoteperhe on pakattu tyylikkäisiin, kierrätettäviin pakkauksiin, ja tuotteet sopivat vegaaneille.Piparminttu hammastahna, 9,99€
Hammastahna on todella riittoisaa. Luonnollinen hammastahna puhdistaa suun, hampaat ja kielen hetkessä. Hammmastahna auttaa kaupanpäälle hammaskiilteen uudelleen mineralisoitumista. Sen sisältämien mineraalien, esimerkiksi kalsiumin, magnesiumin ja piidioksidin avulla. Tuotteen tuoksu ja maku oli hempeän kevyesti mintun tuoksuinen. Hampaat puhdistuivat hyvin, eikä hammastahnassa ollut lisäaineena vaahdon muodostajaa. Hammastahna ei siis vaahtoutunut, eikä se haitannut mitään.
Hampaiden valkaisutabletit, minttu, tarjous 9,95€, normaalihinta 16,95€, 120 kpl
Zero Waste-ajatuksella valmistetut lasipurkkiin pakatut Georganics mintulla rikastetut hampaiden valkaisutabletit. Hampaiden pesutabletit eivät turhaan sisällä vettä vaan puhdistava teho tulee ainoastaan aktiiviaineista. Tehostaan ylistetyt hampaiden valkaisutabletit on maustettu viherminttuöljyllä, joka raikastaa sekä suun että hengityksen. Tuote jätti raikkaan tuoksun suuhun. Kahdessa viikossa hampaitteni tummentumat vähenivät, mutta eivät hävinneet kokonaan. Ehkä valkaisutabletteja pitäisi käyttää pidemmän aikaa, että tuloksia näkyisi. Niin, ja uskon, että näkyy.

Käyttö: Pureskele tabletti suussa ja anna sen liueta. Harjaa hampaitasi kahden minuutin ajan. Sylkäise ja huuhtele suu huolellisesti.


  


Aktiivihiili-hammaslanka, 9,99€, 30 m
Georganics hammaslanka puhdistaa hampaat tehokkaasti, aktiivihiilen imiessä itseensä jopa tuhatkertaisesti oman massansa verran haitallisia aineita, bakteereja, likaa, myrkkyjä ja kemikaaleja.
En yleensä käytä hammaslankaa, vaikka hammaslääkäri taas viime käynnillä huhtikuussa motkotti. Minulta poistettiin viisauden hammas ja toinen sai juurihoitoa. Mutta kokeilin tätä aktiivihiilihammaslankaa. Kylläpä hampaiden välissä oli möhnää, ehkäpä myös bakteerikasvustoa. Jatkossa parannan tapani ja käytän tätä hammaslankaa, koska se on niin tehokas, ja kahdessa viikossa ehdin tottuakin siihen.  
Nyt vielä juttu kielestä ja kuvina ihanan syksyn lempipuuhiani: sadonkorjuuta, marjastamista ja sienestämistä.Kieli reagoi herkästi sekä makuihin että tuntemuksiin. Sen yläpinnalla on rihmanystyjä, jotka hilseilevät. Siksi sairaudet tai puutostilat, mitkä vaikuttavat pintasolujen jakaantumiseen ja kypsymiseen näkyvät helpoiten juuri kielessä.                                              
Muun muassa raudan ja B12-vitamiinin puutos aiheuttaa punoittavia ja vähemmän hilseileviä alueita.

Myös vakavammat sairaudet kuten syöpä voivat näkyä kielessä. Tämän vuoksi on syytä erottaa terve ja sairastunut kieli toisistaan.

Siiri-kissipieni ajattelee, että hänelle on tuotu kantarelleista uusia leluja.

                          Tunnista terve kieli
Kieli kannattaa tutkia silloin tällöin hampaiden harjauksen yhteydessä. Terveen kielen päällysosa on samettinen ja harmahtava. Sen keskellä on punertavampi raita ja tyveä kohden pieniä punaisia pilkkuja makunystyreiden kohdalla.

Harmaus kertoo pintasolukon hilseilystä ja kuuluu asiaan. Sivut ovat melko sileät, eikä niissä tunnu sorminkaan tunnustelemalla kovia muhkuroita.                           Uurre-, kartta- ja karvakieli
Joillekin kielen sisäpinnalle tulee uurteita, jotka kipeytyvät herkästi. Uurrekieli on noin 5-10 prosenttia ihmisistä. Jotta uurteet eivät tulehtuisi, niitä voi puhdistaa hellävaroin pehmeällä hammasharjalla.

Laikukasta karttakieltä hoidetaan välttämällä stressiä ja harjaamalla kielen pintaa pehmeällä hammasharjalla.

Kun rihmanystyt pidentyvät, kieli näyttää karhealta ja karvaiselta. Karvakieli liittyy usein tupakointiin, huonoon suuhygieniaan ja refluksitautiin.                       Pidä kieli puhtaana
Kielen puhdistus auttaa välttämään pahanhajuista hengitystä ja kuuluu hyvään suuhygieniaan.

Jos sairastaa refluksitautia, kielen pintaan voi yöllä kerääntyä enemmänkin puhdistettavaa. Silloin sitä voi tehdä kielenkaapimella, joita löytyy esimerkiksi apteekista.                    Hoida myös kasviksilla ja öljyillä
Runsaati kasviksia ja hyviä öljyjä sisältävä ruokavalio on hyvä kielenkin kannalta. Raudan ja B-vitamiinin saanti on välttämätöntä. B12-vitamiinia on vain eläinkunnan tuotteissa, joten vegaanin on käytettävä ravintolisää.

Tyrnin omega-5 rasvahapot ja oliiviöljy ovat hyvin tehokkaita suun hoidossa.
Makean piirakan jälkeen muista pestä ne hampaat!

   Lähteet: Hyvä terveys 10/2020, kuvat omat

6 kommenttia:

 1. Mustikkapiirakasta tuli lapsuus mieleen, äiti teki juuri tuolla tyylillä <3 Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Onneli Winter. Minustakin se oikea mustikkapiirakka on pullataikinasta.

  VastaaPoista
 3. Ihan mielettömiä saaliita siellä, marjoja ja sieniä kasakaupalla ja pieni karvainen assari. <3 Mielenkiintoisia tuotteita hampuleille vaikka vannon kyllä Yotuelin nimeen.

  Kivaa viikonloppua Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia. Karvainen assarini on kovin kiinnostunut sienistä ja marjoista. Jos ne jättää lattialle pidemmäksi aikaa, siivo on aika kauhea.

   Poista
 4. Kiinnostavia tuotteita hammashygieniaan. Toistaiseksi olen käyttänyt vain oman hammaslääkärini suosittelemia tuotteita, mutta joskus kyseenalaistan niiden hyvyyden.
  Hammaslaaäkärini sanoi, ettei heti syönnin jälkeen saisi harjata hampaita, vaan vasta puolen tunnin päästä. Miten lienee tuo asia?
  Suloinen Siiri haluaa olla kaikessa mukana.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Kirsti. Varmaankin hammaslääkärisi osaa suositella sinulle sopivia tuotteita.Tuo on jännä, että hampaat kannattaa pestä vasta puolen tunnin jälkeen ruokailusta. Siiri on niin ihana kissi!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!