tiistai 25. kesäkuuta 2019

Hampaiden narskuttelu on yleinen vaiva




Noin joka kolmas ihminen narskuttelee hampaitaan. Narskuttelussa hampaita puretaan tiedostamattomasti ja tiukasti yhteen tai niitä liikutellaan toisiaan vasten yöllä ja joskus päivälläkin.

Aikaisemmin luultiin, että narskuttelu liittyy purentaan. Nykyisin sen ajatellaan olevan stressistä johtuvaa. Narskuttelu on pohjimmiltaan keino purkaa mielen jännitteitä.


Öinen narskuttelu aiheuttaa pääkipuja. Myös korvat saattavat kipeytyä ja napsahdella. Hammaspinnat kuluvat. Hammas voi jopa haljeta. Kielen ja kurkunpään lihakset jumittuvat, mikä voi muuttaa äänen narisevaksi.

Yleensä ensimmäiseksi pyritään tiedostamaan päivän aikainen narskuttelu. Jo tämä voi rentouttaa ja vähentää öistä narskuttelua.

Sitten voidaan hankkia akryylinen purentakisko, joka valmistetaan hampaista otetun muotin perusteella. Kiskoa säädetään ja korjaillaan niin kauan aikaa, että se sopii purentaan.

Toiset saavat kiskosta niin paljon apua, että käyttävät sitä joka yö. Toiset vain stressaavina aikoina. Hammaskisko maksaa noin 300-600 euroa.

Jos kisko ei auta tarpeeksi, fysioterapeutti voi käsitellä leukojen lihaksia ja niveliä, mikä helpottaa jännitystä ja kipuja.


Olennaisinta on stressinhallintakeinot, joita voi myös itse harjoitella kehon rentouttamisella.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, eikä apu narskutteluun löydy pelkästään fyysisistä keinoista. Ihmisiä rentouttavat ykksilölliset erilaiset asiat. Jollekin se voi olla liikunta toiselle kotona puuhailu tai mindfulness. Alkoholia ja kahvia kannattaa välttää.

Tutkitusti toimiva menetelmä narskuttelun hoitoon on sovellettu rentoutus, joka on kymmenaskelinen kehon rentouttamismenetelmä. Aluksi rentoutus kestää parisenkymmentä minuuttia. Pyrkimys on vähitellen päästä minuutin aikaan. Jokailtainen rentoutus helpottaa stressiä ja vähentää narskuttelua





Lähteet: Anna 12.6/24, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

  1. Mä en narskuttele, mutta mulla on lähes aina takahampaat yhteenpuristettuna. Oliskohan sama syy, stressi. Ainoa tilanne, missä on huomannut alaleuan rentoutuvan, on käsitöiden tekeminen. Ainakin silloin, jos työ onnistuu...

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mervi kommentistasi. Todennäköisesti hampaiden yhteenpuristaminen johtuu stressistä, mutta sinä olet keksinyt keinon sen hallintaan. Aurinkoista viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  3. Sattuipa sopivasti tämä aihe esiin, kun pitkästä aikaa ehdin näitä postauksia lukemaan. Minä nimittäin juuri olen huomannut, että minulla se on tämä(kin) vaiva. On pitkään ollut toinen korva kipeä, ja lopulta tajusin, mistä se voi johtua. Heti helpotti, kun opin laskemaan leuan rennoksi. Sisukas ikuinen huolenkantaja se vaan hampaita yhteen puree, vaikkei olisi enää mitään syytäkään :D.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Eeva kommentistasi. Jännä yhteensattuma. Sinulla on aivan yleinen vaiva. En usko, että se on vain huolehtijoilla. Etkä sitä varmasti tarkoittanutkaan. Hienoa että osaat itse rentouttaa leukaasi. Minun mies narskuttelee, eikä saa millään apua siihen. Aluksi ei edes myöntänyt sitä. Mutta kukapa nukkuu vieressä.

    VastaaPoista
  5. Kiskosta olen saanut apua ja jopa niin, että rentoutti leuat ja pureminen jäi. En kirskuttele vaan puren yhteen ja tästä syystä niskat ja leukaperät jumissa ja yksi hammas halkesi ja piti poistaa. Siitä syntyikin leukaluuntulehdus, joka oli jotain aivan järkyttävää, mutta se on ihan toinen tarina se.

    Kivaa tiistaita Marja. <3

    VastaaPoista
  6. Kiitos Tiia kommentistasi.Hyvä että sinulle pelkkä kisko auttoi. Varmaan osaat rentouttaakin niskan ja leuan seutua. Lihasjumit on ikäviä. Dramaattista tuo hampaan halkeaminen.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!