torstai 18. huhtikuuta 2019

Zero waste-elämäntapaZero waste-ideologia ja ilmastonmuutos liittyvät voimakkaasti toisiinsa.  Zero waste-elämäntavalla pyritään kestävimpiin kulutustottumuksiin ja näin pienentämään hiilijalanjälkeä. Sitä voidaan kutsua myös nollahukka tai jätteettömäksi elämäntavaksi.

Jätteeksi voidaan määritellä kaikki se, mitä ei voida kierrättää. Jätettä syntyy aivan tavallisista aripäivänaskareista, ja pienillä teoilla voidaan saada aikaan muutoksia.

Zero waste-elämäntapaa ohjaa viiden K:n sääntö.
1. Kieltäydy
2. Karsi
3. Käytä uudelleen
4. Kierrätä
5. Kompostoi

Zero waste arki on pieniä muutoksia

On totta, että roskien ja jätteiden lajitteluun kuluu enemmän aikaa kuin, että ne heittäisi roskiin. Zero wasten pääpaino ei olekaan kierrättämisessä, vaikka se nähdään niin sanottuna viimeisenä vaihtoehtona.

Perusidea on, että jätteiden määrä pyritään minimoimaan mahdollisimman pieneksi. Tarvitseeko käyttää talouspaperia kestävien pyyhkeiden sijasta? Onko pakko ostaa kaupasta yksittäisiä jogurttipurkkeja litran pakkauksen sijasta? Aluksi nämä muutokset tuntuvat suurilta, mutta niihin tottuu ajan mittaan.

Pikamuoti ei ole enää in

Pikamuodin sijasta on trendikkäämpää ostaa kestäviä kotimaisia vaatteita, jotka kestävät parhaimmillaan koko eliniän. Ihmiset ovat nykyään paljon tietoisempia kulutustottumuksissaan kuin ennen olivat.


Zero wastessa pyritään minimoimaan kierrättämättömän muovijätteen määrä

Tiesitkö, että biopussit ei oikeasti maadu? Muovin maatumiseen menee tuhansia vuosia, joten kaikki tähän asti valmistettu muovi on olemassa jossakin. Muovijätteen vähentäminen voi tuntua hankalalta. Yksi käytännön teko on ottaa kauppaan hedelmille ja vihanneksille kangaspussi. Juomapillien tilalle löytyy puisia tai metallisia. Eväiden kuljetukseen löytyy lasisia eväsrasioita ja mehiläisvahakääreitä.


Hetkinen-kosmetiikka puupurkeissa

Kosmetiikassa on valtavasti muoviin pakattuja tuotteita, josta syntyy jätettä. Onneksi kehitystä on nähtävissä ja suomalainen Hetkinen on tuonut markkinoille puisiin purkkeihin pakatun kosmetiikkasarjan. Ne menevät Zero waste kategoriaan jo siksi, että purkeille löytyy varmasti uusiokäyttöä. Valikoimasta löytyy deodorantteja, huulivoiteita ja vartalorasvoja. Tuotteet tuoksuvat suomalaiselle metsälle. Muussakin luonnonkosmetiikassa on alettu käyttää muun muassa kartonkisia pakkauksia. Mahalo tuotesarja käyttää bambupuisia pakkauksia, joiden sisällä on lasipurkki. 

Käytä tavarat loppuun ja hanki vasta sitten uusia tilalle

Tärkeä pointti Zero waste-elämäntyyliin siirtymisessä on se, ettei olemassaolevia tavaroita kannata heittää pois sen vuoksi, että niissä on muovia. Tavarat kannattaa aina käyttää loppuun ja vasta uusia hankkiessa miettiä parempia vaihtoehtoja tilalle.

Elämäntyylistä ei kannata ottaa stressiä, koska täydellisyys on mahdotonta. Ahdistuksella ja itsesyytöksillä ei pääse pitkälle, mutta onneksi jokainen voi viedä tärkeää asiaa oikeaan suuntaan arjen valinnoissa.Lähteet: terve.fi Janika Leinonen netti, kuvat kuvakaappaus artikkelista

4 kommenttia:

 1. Hyvä, että kirjoitat tästä aiheesta. Tuota biopussin maatumista olen aina hieman epäillyt.
  Minulle on vähän naureskeltu, kun olen noudattanut Zero waste-elämäntapaa. Tosin en aluksi varsinaisesti pyrkinyt kestävimpiin kulutustottumuksiin tai pienentämään hiilijalanjälkeä. Ei niistä siihen aikaan puhuttu. Nollahukka ja vähäjätteinen elämäntapa oli rahan puutteen sanelemaa. Viiden K:n säännöstökään en mitään tiennyt, ennen kuin luin siitä postauksestasi. Silti olen aina kieltäytynyt, karsinut, käytränyt uudelleen, kierrättänyt ja kompostoinnut.
  Ihanaa hiljaista viikkoa Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi.Sinulla on ollut ihaltavasti Zero waste-elämäntapa aina. Olet tietämättäsi pienentänyt hiilijalanjälkeä pitkään. Teidän nykyinen elämäntapa miltei omavaraistaloudessa voisi olla hyvä esimerkki monelle Zero Waste-elämäntapa nuorelle.

   Poista
 2. Hieno postaus Marja ja vielä on parannettavaa omissa toimissa, mutta hiljaisin askelin. <3 Koko ajan enemmän hyötykäytän ruokaa ja ns. hävikkiä.

  Sydämellistä pääsiäisen aikaa Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentista. Kaikki uusi onkin hyvä aloittaa pienin askelin niin, että ei vaadi heti itseltään täydellisyyttä. Silloin asia luontuu ja onnistuu. Itselläkin on vielä paljon muututtavaa.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!