torstai 25. huhtikuuta 2019

Unien viestit
Kaikki näkevät unia, vaikka niitä ei aina muisteta. Monesti unet sivuutetaan. Uniohjaaja ja psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki  sen sijaan  kannustaa pysähtymään ja tutkimaan unia.

Toistuva uni tai painajainen on herättäjä ja hälytyskello. Mitä elämässäni todella tapahtuu?


Unien kanssa työskentely on syvällinen tapa kasvattaa itsetuntemusta. Uni yleensä kertoo sen, mikä päiväelämässä torjutaan. Näiden kipupisteiden torjunta pidemmän päälle vaan vain pitkittää tuskaa. Ne voivat liittyä elämää rajoittaviin uskomuksiin, ihmissuhteisiin, pelkoihin tai lahjakkuuteen, jota unennäkijä ei havaitse.


           Unien viesteihin kannattaa suhtautua vakavasti
Unet - myös painajaiset - ovat aina puolellamme. Ne toivovat meille parasta. 

Unia olisi hyvä tutkia suhteessa toisiinsa. Pelot ja uskomukset nousevat syvältä. Niiden voittaminen on pitkä prosessi. Vaatii kärsivällisyyttä oivaltaa, mihin elämä kutsuu meitä.


Ihminen on aina keskeneräinen. Keskeneräisyydessä on samaa kauneutta kuin puissa eri vuodenaikoina. Koivu on kaunis syksyllä ja keväälläkin. Milloin se on valmis? Ei milloinkaan.

Unet kannattaisi heti herättyä kirjoittaa muistiin. Ne haalistuvat ja unohtuvat helposti. Unityöskentely vaatii aikaa, rauhoittumista ja keskittymistä.

Unissa toistuvista symboleista on tehty helppolukuisia oppaita. Mutta sama symboli tarkoittaa ihmisille eri asioita.


Unet kutsuvat syvyyteen, eikä sinne päästä pinnallisin keinoin, vaikka haluttaisiin nopeita vastauksia. Eikä matka syvyyteen ole helppo matka, koska joudumme kohtaamaan pelkojamme.

Unia ei aina tarvitse tulkita. Jos herää ihanan hyvään oloon merkillisen unen jälkeen, sen voi ottaa alitajunnan lahjana.


                              Merkittävät unet
Merkittävissä unissa on selkeyttä. Eikä niissä ole monia tapahtumia. Jos näkee unessa arkkityyppisiä symboleja, esimerkiksi vanhan viisaan, vuoren tai narrin, uni voi olla merkittävä. Jos uneen tulee kokonaan uusi symboli tai hahmo, silloin kannattaa valpastua. Unen tunnelma viestii myös.

Ikävimpiä on painajaiset, joissa joku läheinen ihminen tai lemmikki kuolee. Näitä unia kannattaa tutkia. Nekin tahtovat hyvää meille. Mitä loppujen lopuksi pelkäämme? Mikä on unen tunnelma? Kuka kuolee? Millaiseen tunteeseen heräät? Voi pysähtyä miettimään ohjaako jokin pelko sinua täysin liikaa. Unessa kuoleva voi symboloida jonkin kuolemaa, loppumista itsessä.

Menettämisen pelon työstäminen on tärkeää. Menetykset kuuluvat elämään. Unien tulkinnan avulla voi oppia luottamaan ja hyväksymään sen, mihin ei voi vaikuttaa.Lähteet: voihyvin 2/2019, kuvat omat

2 kommenttia:

  1. Kyllä sitä automaattisesti tulee tulkittua unia ja etenkin painajaisia, että mitä ne viestii. Joskus huomaa ottaneensa asian sieltä, toisen täältä, oikein ketjujen kudoksen. Luulen, että joskus unet ovat vaan aivomyrskyä, mutta kenties senkin voi tulkita, että on stressiä tai murhetta. Joskus uni on suoraan jokin asia ja joskus mystiseen viittaan kietoutunut.

    Erittäin mielenkiintoista ja koskaan ei taida ihminen saada näistä selkoa. Olisi mahtavaa, jos omat unet voisi videoida.

    Aurinkoista torstaita Marja. <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tiia kommentista. Ja olisi tosiaan mahtavaa jos unet saisi videolle. Olisi todennäköistä kovan luokan toimintafilmiä. Nopeita leikkauksia ja siirtymiä. Jos saisi edes merkitykselliset unet videolle. Yleensä kohinaunet on vain päivän tapahtumien purkamista. Tai sen esiin tuomista minkä itseltään kieltää. Unille on monia psykologisia tulkintamalleja. Toisilleen jopa ristiriitaisia. Olet oikeassa, ettei niistä välttämättä kukaan osaa ottaa selkoa. Paitsi ehkä unen näkijä välillä itse. Kaipa aivot myös tuulettaa ja puhdistuu turhasta sälästä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!