torstai 31. toukokuuta 2018

Miehet - ei niitä saa lääkäriin



Tämä koskee myös omaa miestäni. Minun pitää naputtaa ja pitkään ennen kuin saan hänet menemään lääkäriin. Vakio vastaus on aina: Katsotaan nyt ensin, kyllä sinne myöhemminkin ehtii.


Sanotaan, ettei suomalainen mies mene lääkäriin kuin vasta pää kainalossa. Tai ambulanssissa suoraan sydämen pallolaajennukseen. Miehisyyden mitta on se, että ei itke "eikä mene ihan turhaan lääkärille".



Naisilla oli viime vuonna lääkärikäyntejä 55 prosenttia enemmän kuin miehillä. Me naiset hoidatamme miehiä kahta kertaa useammin muun muassa verenkiertoelinten ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Samaan aikaan miehet kuolevat selvästi useammin kuin naiset sydän- ja verisuonisairauksiin.



Miehet  torjuvat usein epämääräiset oireet. Kiristelevät hampaitaan. Kyllä tämä kestetään. Miehille on helpompaa mennä lääkärille näyttämään vaikka rikkinäistä olkapäätä. Joka osoittaa, että mies on urheillut tai tehnyt töitä.

Mahdollisesta sairaudesta puhumista vaikeuttaa se. Että miehet käsittelevät ongelmiaan mieluummin toiminnan kautta. Esimerkiksi avioeron jälkeen mies saattaa yltyä ryypiskelemään ja retostelemaan. Kun nainen puhuu tilanteesta ystävien kanssa.



Yksi syy siihen että naiset käyvät useammin lääkärillä on se, että he ovat tottuneet käyttämään terveyspalveluja. Naiset käyvät nuoresta pitäen melko säännöllisesti gynekologilla ja ovat raskauden aikana terveyspalvelujen ahkeria käyttäjiä. Naisille tehdään myös ennalta ehkäiseviä kohdunsuun ja rintasyövän seulontoja. Miesten terveyttä vaalitaan usein vain armeijaan asti. Sitten he ovat omillaan. Eivätkä "juokse lääkärissä yhtenään".



Kaikkien yli 40-vuotiaitten olisi hyvä käydä terveystarkastuksessa vuosittain. Näin ei miehet tietystikään toimi. Saati että seuraisivat aivan oma-aloitteisesti esimerkiksi verenpainettaan.



Voi noita meidän karskeja miehiä. Joita me naiset rakastaisimme vikoineen ja sairauksineen.

Jos sinulla on kumppani, minkälainen suhtautuminen hänellä on lääkäriin menoon?






Lähteet: Helsingin sanomat 5.4.2018, kuvat Shutterstoc,  Pixabay  

6 kommenttia:

  1. Huomenta Marja, kirjoitat taas asiaa.
    Kuulen tätä samaa ystävättäriltäni kaiken aikaa.
    Meillä miehellä kuului entisessä työpaikassaan työterveyshuolto, jonka kautta häneltä löytyi asbestoosi. Sen vuoksi hän on käynyt vuosittain lääkärissä myös töistä pois jäätyään. Epäilen, ettei muuten kävisi.
    Hyvää torstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Juu, ihmeen yleistä se on, että miehiä on vaikea saada lääkärin pakeilla. Kun ovat niin olevinaan. Miehesi on siis altistunut asbestille ja se on tehnyt tuhojaan. Hyvä että käy kerran vuodessa lääkärissä ja silloin kai voi ehkä puhua muista oireistaan myös. Sopivan lämmintä säätä sinulle puutarhatöihin!

      Poista
  2. Juui näin täälläkin, lääkäriin ei mennä sitten millään. Kerran ukkelilla oli hammassärkyä ja tietysti sitä särkylääkettä napsittiin muutamia päiviä, ja sitten kysäisin että kävitkö lääkärissä. Vastaus kuului: vedin itse hampaan pois hohtimilla. Just niin, tyypillistä miehille. Vaikka en kysellytkään enempää asian todenperäisyydestä, tuli myöhemmin dokumenttia postin ja laskun kautta. Onneksi on työterveyshuolto ja lääkäri miehelläkin, joten sieltä kautta ohjataan eteenpäin. Kotona ei sairauksista puhuta, mutta kyllä sen naamasta ja lääkekaapilla käynneistä näkee jos jotain on vialla. Silmäsyöpä löytyi sattumalta, koska oli pakollinen näöntarkastus ajokorttia varten. Muuten sitä ei olisi tietenkään tiedetty koska se ei vielä vaivannut. Onneksi löytyi ajoissa mutta seurauksena oli kuitenkin näön menetys melkein kokonaan toisesta silmästä. Onneksi on näitä lakisääteisiä terveystarkastuksia, muuten ei tuota meidän ukkelia saa lääkäriin ei sitten millään. Ja yrittäjänä on vielä korkeampi kynnys lääkäriin menolle.
    Hyvää torstaita, tänään onkin vähän viileämpi päivä - olin jo pihatöissä ja tulin lisäämään vaatetta ja jäin jumiin tänne koneelle ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Tietty särkylääkkeitä nappaillaan aikansa ennen kuin kehdataan mennä sinne lääkärille. Sama meilläkin. On meidänkin ukolla työterveyslääkäri, mutta sinnekään hän ei hevillä mene. Mutta onneksi käy lakisääteisissä terveystarkastuksissa kyllä. Usein sen jälkeen vähättelee kolesteroli- ja verenpainearvojaan, joille pitäisi tehdä jotakin elintapoja muuttamalla. Olipa teillä onni, että silmäsyöpä havaittiin ajoissa! Mukavia pihatyöhommia sopivan lämpimässä säässä!

      Poista
  3. Kyllähän se taitaa meilläkin vähän olla niin et ei hevillä lääkäriin mee,ihmeen hyvät kyllä kaikki veriarvot olleet työterveyden puolella.Töihin menee vaik pää kainalossa,ihan sääliksi käy tuo liiallinen tunnollisuus työpaikalla.Toissa talvena häneltä murtui nilkka,tuli sitten vähän pitempi loma,ei varmaan sillonkaan ois lääkäriin menny mutta kun jalkaterä katsoi ihan taaksepäin.Kaipa se miehisyys on niin kova jutska että se teettää tollasta. Semmosia nuo meijän mieskullat :-)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Juuri niin "Semmoisia nuo meijän mieskullat." Onneksi tosiaan on tuo työterveys. Sama juttu minun miehen kanssa: töihin mennään vaikka kuinka kipeä olisi. Pitäähän ne velvollisuudet hoitaa vaikka terveytensä kustannuksella. Oi ja voi! Mukavaa perjantai päivää ja viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!