tiistai 17. huhtikuuta 2018

Ihana ihastuminenIhastun aika helposti. Mutta ei ne ihastumiset johda mihinkään, koska olen tukevasti naimisissa. Ja ne on ohimeneväisiä. Ihastumisen tunne on tietenkin ihana. Ilo, piristys arkeen. Sydän pamppailee ja kasvot hehkuvat ihastuksen lähellä. 

Mutta nyt mennään vähemmän romanttiseen ihastuksen kemiaan.
Kun ihminen ihastuu, tietyille aivoalueille tulee tavallista enemmän serotoniinia. Serotoniini lisää kiinnostusta toisia ihmisiä kohtaan ja  sosiaalisuutta. Serotoniinituotannon erot ihmisissä voi selittää miksi jotkut ihastuvat helpommin kuin toiset. Masennuksessa ja stressissä serotoniinin määrä vähenee.Serotoniinin määrään vaikuttavat jonkin verran geenit. Ihastumisessa on myös vuodenajalla merkitystä. Keväällä ja kesällä serotoniinia erittyy tavallista enemmän. Niinpä myös ihastutaan tavallista herkemmin. Hormonit hyrrää. Kukat ja mehiläiset.Ja suurin osa lapsista pannaan alulle kesäaikaan. Siihen tietty tarvitaan vähän syvempiä tunteita kuin kepeä ihastuminen.Tähän väliin niin suloisen vanha, aito video youtubesta: Marion Rung ja keväinen Tipi-Tii vuoden 1962 euroviisuista. Jos onnistun surkeilla taidoillani laittamaan videon tähän.

Ups, niitä tulikin kolme kuvaketta. Yritin ja yritin poistaa ylimääräisiä. Ei onnistunut. Ei sitten millään. Ja minä hölmö en tiedä edes toimiiko ne.Voi taivas! Tämä digi. Ja digiblondi.Muita ihastumiseen vaikuttavia hormoneja on dopamiini ja oksitosiini. Dopamiini saa ihmisen nauttimaan tietyn ihmisen läheisyydestä. Oksitosiini vähentää esimerkiksi toisiin ihmisiin kohdistuvaa epäluuloisuutta ja kriittisyyttä.

Ihastumiseen vaikuttaa myös paljon elämänkokemus. Jos ihmiselle on kertynyt ikäviä muistoja ihastumisesta. Hän ei enää ihastu niin helposti.

Ihastutko sinä helposti ja ohimenevästi?


Lähteet; Helsingin Sanomat 5.4.2018, kuvat pexel, pixabay, video(t) you tube


4 kommenttia:

 1. Voisit kokeilla tätä videon poistamiseksi: Maalaa ylimääräiset siniseksi ja paina sitä näppäintä, jolla kumitat väärät kirjaimet tai sanat. Minulla poistaminen tapahtuu niin.
  Video toimii tosi hyvin.
  Elämä ilman ihastumisia olisi hivenen tylsempää.
  Minä olen herkkä ihastumaan. Tosin ihastukseni kohteet eivät ole välttämättä ihmisuroksia. Usein he/ne ovat lapsia ja eläimiä. Ihastukseni ovat myös pitkäkestoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Ja neuvoistasi. Minä olen kauhean hidas oppimaan. Vähän tietty ärsytti, kun on kolme samaa videota kirjoituksessa. Epätäydellisyys on vain hyväksyttävä. Ja mennä eteenpäin. Kaunis huomio tuo, ettei ihastuksen kohteet ole aina miehiä. Mutta se tulee ensimmäisenä mieleen. Ihastun itsekin eläimiin ja kukkiin. Nämä ovat olleet jo kymmenet vuodet ihastuksen kohteena. Mutta miesihastukset ovat lyhyitä.

   Poista
 2. En muuten ihastu, vaan vilpittömästi olen niin ihastunut omaan mieheeni ensimmäisestä päivästä lähtien, että oma mies on siitä lähtien täyttänyt mieleni. Hänessä on kaikki mitä toivoin ja enemmän, joten tilaa ei ole ollut ihastumisille.

  Ihanaa ja ihastuttavaa päivää Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tiia, kommentistasi.Rakkaussuhteenne on poikkeuksellisen eheä ja kaunis.Mutta pieni, lyhytkestoinen ihastuminen toiseen mieheen on vain tuonut lisää intohimoa avioliittoomme. Ihastuminen on vähän kuin leikkiä. Pieni flirtti piristää päivää.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!