maanantai 23. huhtikuuta 2018

Vaatteiden ekologisuus on kasvava trendi


Tässä kirjoituksessa ei ole tarkoitus nalkuttaa, että kaikkien pitäisi pukeutua ekologisiin, ympäristöystävällisiin vaatteisiin. Vaan tarkoitus on antaa vinkkejä jo asiasta kiinnostuneille. Tai miten vain.

Olen alkanut ostaa vähemmän uusia vaatteita kuin ennen. Minulle on kertynyt vaatteita paljon noin parinkymmenen vuoden sisällä. Ostan kirppareilta. Kierrätän vaatteet, joita en ole käyttänyt pitkään aikaan. Kaupoista ja netistä yritän ostaa laadukkaita ja pitkään kestäviä vaatteita.Viime vuosina ollaan tultu tietoisemmaksi siitä, miten vaateteollisuudella on suuri vaikutus ympäristöön. Esimerkiksi Indonesian Citarum-joki on yksi maailman saastuneimmista. Syynä vaateteollisuuden kemikaalit. Maassa tuotetaan halpatyövoimalla vaatteita länsimaihin.

Suomen Luonto Lehden vuoden 2017 turhakkeeksi valittiin fleecevaatteet, joista irtoaa pesussa paljon mikromuovia. Ja se päätyy vesistöihin. Tämä muoviongelma on yleisesti tiedossa. Kalojen  ja vesilintujen elimistöön voi päätyä muovia ja ne kuolevat siihen ennen pitkään.


 
Seuraavaksi muutama vinkki ekologisempiin vaatteisiin.
Ensimmäinen voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta on itse asiassa helppo toteuttaa.

Valitse 33 vaatetta, joita käytät kolmen kuukauden ajan. Vie loput vaatteet varastoon. Kolmen kuukauden jälkeen voit päivittää vaatekaappiasi tuomalla varastosta "uusia" tilalle ja viemällä "vanhoja" vaatteita varastoon. Lukumäärän - 33 vaatetta - on pysyttävä koko ajan samana. Alusvaatteita ja sukkia ei lasketa mukaan.

Tällä tavalla huomaa, mitä vaatteita oikeasti käyttää. Ja kun vaatteet ei unohdu vaatekaapin uumeniin, ei tule ostaneeksi joitakin sen tyyppisiä vaatteita, joita jo omistaa.Toinen vinkki: Älä juokse kärppänä muodin perässä. Vaan suunnittele etukäteen mitä oikeasti tarvitset. Todellisia tarpeitaan voi hahmottaa paremmin. Jos niistä kirjoittaa listan. Eikä ryntää kaupasta kauppaan. Tai napsuttele vimmaisesti nettisivulta toiselle.

Myös ostoksista kannattaisi pitää listaa. Näin saa tarkan kuvan siitä, mitä on vuoden aikana hankkinut. Ekologinen shoppaaja ostaa myös käytettyjä vaatteita.Mikä tekstiili on ympäristöystävällisin?  Kotimainen villa. Mutta sitä ei ole tarpeeksi saatavilla. Puuvillan luomusta voi varmistua, jos vaatteessa on GOTS- järjestön sertifikaatti.

Paras ympäristöteko on ostaa vaatteita, joita käyttää pitkään. Vaatteita kannattaisi myös korjata ja muokata.

Oletko sinä kiinnostunut vaatteiden ja muiden tuotteiden ympäristöystävällisyydestä?Lähteet: Anna 22.2/8, kuvat Pexel5 kommenttia:

 1. Kirjoitat taas täyttä ja ajankohtaista asiaa. Tuo muovikuorma vesistöissä on kauhistuttavaa.
  Viime vuosina olen pyrkinyt kaikessa kuluttamisessa ekologisuuteen.
  Köyhyyksissäni ja nuukuuttani olen vaatteiden suhteen ollut aina ekologinen, koska olen suurimman osan ikääni käyttänyt second-hand vaatteita. Lapsena ja nuorena kärsin köyhäinapuna saaduista vaatteista. Nyt valitsen mieluummin sellaisen.
  Hyvää alkanutta viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Minuakin huolestuttaa muovin valtava määrä vesistöissä. Olet ollut edellä aikaasi. Nyt tekee kovaa tulemista käytettyjen vaatteiden osto. Vielä se on enemmän vintagevaatteiden ostoa tai käytettyjen merkkivaatteiden ostoa niihin erikoistuneissa kaupoissa ja netissä. Mutta ei kirppareita onneksi enää kauhistellakaan. Vaan niissä kiertelee moni normi-ihminen tai keräilijä. Ehkä nimi "kirpputori" saattaa olla joidenkin mielestä puolitotuus. Mukavaa viikon alkua sinulle.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Poistin eilen kommentin jonka kirjoitin koska sana Uff oli muuttunut joksikin muuksi. UFFilta olen ostanut vaatteita välillä. Viimeksi minulle tuli huono olo tunkkaisesta hajusta siellä ja poistuin nopeasti! :) löytöjä olen sieltä ennen tehnyt. Tottakai vaatteet pitää pestä ennen käyttöä. Kirppikseltä olen löytänyt monet käyttötavarat keittiöön. Citruspusertimen, muovisia kulhoja ja teepannuja ja mukeja. Paras löytöni on Marimekon iso metallinen pyöreä tarjotin jollaista en ole muualla nähnyt, ilmeisesti se on jo niin vanha! Mukavaa tehdä löytöjä edullisesti ja toimia ekologisesti edes vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja kommentistasi. Meillä täällä pienessä kylässä ei ole UFF:n kirpparia. Yksi ainoa on,Reissukirppis, mutta se on onneksi siisti, monipuolinen ja jopa tehty kauniiksi.Kirppiksiltä löytää monenmoista. Ei pelkkiä vaatteita vaan kuten sanoit käyttötavaraa esim. keittiöön. Se Marimekon tarjotin voi olla keräilytavaraa ja arvokas. Joskus tekee löytöjä ja vielä edullisesti sekä ekologisesti.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!