keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Enkeliusko ja enkelihoitajat ovat nyt suosittuja
Tämä kirjoitus on nyt sellainen, että lukija voi olla kernaasti eri mieltä.

Uskomushoidoista yleensä
Minusta jokainen voi uskoa, mihin haluaa. Jos se tuo hänelle empatiankykyä, rakkaudellisuutta, rehellisyyttä, hyvinvointia. Eikä ole vain egotrippailua. Sitä taasen en hyväksy, että sairaita ja pahoinvoivia ihmisiä käytetään hyväksi reippaasti rahastamalla uskomushoidoilla. Esimerkiksi meedioilla, ennustajilla, enkelihoitajilla, henkiparantajilla... Jne. Jne. Alalla on monenlaista yrittäjää.

Toisaalta ymmärrän sen, jos vakavaan sairauteen ei löydy enää muuta hoitokeinoa kuin uskomushoidot. Se tuo ainakin hetkeksi lohtua. Mutta siinä ei saisi liikkua liian isot rahasummat. Samoin vakavasti psyykkisesti sairaita  ei saisi houkutella uskomushoitojen piiriin. Koska ihminen ei siinä tilassa tiedä, mitä tekee.

Hyvin nuorena jonkinlaisessa "kriisissä" - vaikka en kyllä tuohon aikaan tiennyt mikä on todellinen kriisi - kävin astrologilla ja ennustajalla. Kyllä ne vähän lohduttivat. Mutta se perustui siihen, että sain puhua ongelmistani jollekin täysin tuntemattomalle.

Usein ihmiset turvautuvat uskomushoitoihin, kun on vaikea elämäntilanne. Ennustajalta toivotaan kuultavan. Että paremmat ajat vielä koittavat. Niin ennustajat usein sanovatkin ja tuovat lohtua ihmiselle. Onko siinä mitään väärää? Kyllä ainakin joskus, jos se maksaa aivan liian paljon rahaa.Enkelibisnes
En pidä siitä, että enkeliuskolla rahastetaan. Enkelit ovat jotakin kaunista ja kuuluvat kulttuurimme kristilliseen perintöön. Enkelihoidolla rahastaminen on ikävä kyllä yleistä. Enkelihoitajalta saa apua, jos maksaa 2,59 euroa/min+pvm, lähihoitona 80 euroa/tunti tai nettikurssina 1400 euroa.

Henna enkelihoitaja on hyvin suosittu facessa. Hänellä on hyvin kalliita enkelihoitokursseja. Hän myy myös nauhoitteita, joissa tutustutaan yksisarvisiin, enkeleihin, entisiin elämiin. Siinä ohessa hän kauppaa  Juice plus ravintolisää.

On olemassa myös perusteluja uskomushoitojen rajoittamiseksi. Jo Jyrki Kataisen hallituksessa aloitettiin Ruotsin mallin mukainen "puoskarilain" valmistelu. Ruotsissa enkelihoitaja ei saa hoitaa sairauksia. Uskomushoitajat ei saa myydä hoitojaan syöpäsairaille ja muita vakavia tauteja sairastaville eikä lapsille.Suomalaisten enkeliusko
Tällä hetkellä Suomessa on enemmän enkeleihin uskovia ihmisiä kuin niitä, jotka eivät usko. Enkelit ovat yliluonnollisina olentoina jo uskottavampia kuin Jeesus. Jeesuksen ylösnousemukseen uskoo enää 38 prosenttia ihmisistä.

Nykyään kristinuskon oppi ja kirkko ei enää määrittele uskoa. Kristitty ihminen voi uskoa myös henkiseen kasvuun, energioihin, kristallien ja kivien parantavaan voimaan, uskomushoitoihin.

Yksijumalaisissa uskonnoissa enkeleille tuli erityinen tarve. Sillä yksi Jumala oli niin kaukainen ja hamoton. Enkelit oli niin sanotusti helpommin lähestyttäviä. Enkeli nimi tulee kreikan sanasta "välittäjä".

Nykyinen enkeliusko on 90 prosenttisesti naisten uskoa. Se on arkea muuttavaa ja terapeuttista uskonnollisuutta. Ja sitä halveksitaan kahdesta suunnasta: virallisen uskonnon ja rationaalisen maailmankuvan vaalijoilta päin.

Dosentti ja lääkäri Marja-Liisa Honkasalon mielestä lääketieteen ihmiskuva on liian kapea. Kaikki ihmiset ei pidä siitä, että hoito on niin teknistä, etäistä ja lääkkeisiin perustuvaa. He kokevat, etteivät tule kuulluiksi. Pelkästään se että joku kuuntelee, vaikuttaa paljon hyvinvointiin.Käytännössä enkelihoito voi sujua näin. Asiakas lepää hierontapöydällä, sängyssä, sohvalla, jossa hänet peitetään valkoisilla huovilla. Häntä neuvotaan hengittämään ulos kaikki jännitykset ja murheet. Ja sisäänhengityksessä vetämään kehoon maailmankaikkeuden valoa ja rakkautta. Enkelihoitaja seisoo ja pitää käsiään asiakkaan yllä. Sitten noin parikymmenen minuutin päästä hoitaja ilmoittaa, että esimerkiksi enkeli Gabriel on saapunut. Ja kertoo mikä on hänen viestinsä. Hoidon aikana voi ilmestyä muitakin enkeleitä.Enkeleistä
3000 vuotta sitten kerrottiin tarinaa, jossa enkeli ilmestyi Moosekselle keskellä palavaa pensasta ja sanoi:"Minä olen sinun isäsi Jumala, Iisakin ja Jaakobin Jumala." Tämä on yksi maailmanhistorian tunnetuimmista enkelitarinoista.

Lähi-Idässä oli jo ennen kristinuskoa siivekkäitä jumalhahmoja. Monisiipiset kerubit ja rukouksia välittävät serafit. Ajanlaskun alun uskonnollisissa teksteissä kerrotaan arkkienkeleistä, joita on seitsemän. Muun muassa Mikael, Gabriel, Rafael, Uriel, Sariel. Mikael ja Gabriel ovat myös islamin uskon enkeleitä.

Toisaalta olen ajatellut. Että ihmiset laittavat rahaa kosmetologeille, hierojille, kampaamoihin, ulkomaan matkoihin. Miksi ihmiset eivät saisi laittaa rahaa myös uskomushoitoihin, jos ne tuovat hyvän olon? Tämä on vaikea kysymys. Moni vastaisi siihen, että uskomushoidot ei ole konkreettisia - tästä maailmasta - vaan pelkkiä uskomuksia.Länsimainen rationaalinen järki ei hyväksy niitä. Mutta miksi mennä aina järjen mukaan? Voihan sitä myös mennä tunteiden mukaan.

Mitä mieltä sinä olet enkeleistä ja enkelihoidoista?

Lähteet: HS kuukausiliite huhtikuu 2018 N:o 553, kuvat Pixabay

13 kommenttia:

 1. Hei Marja! En menisi enkelihoitoihin. Mutta olen tavannut kolme ihmistä jotka ovat kertoneet nähneensä enkeleitä. Yksi heistä oli mies. Hyvin herkkiä ihmisiä. Uskon enkeleihin muuten kyllä. Olen toivonut näkeväni heitä mutta en ole kyvykäs siihen. Luulen niin. En ole ajatellut että he olisivat kuvitelleet näkevänsä. Minulla vaan ei ole tuollaista herkkyyttä. Minulle kaikki elämässä on hiukan konkreettisempaa . Mutta sairailta rahastamista en hyväksy. Asia on sellainen että sen pitäisi olla ilmaista jos sitä tekee. Se on vain mielipiteeni. Aihe on varmasti erilaisia ajatuksia herättävää. Se saatetaan myös tuomita ja pitää täysin kuvitteellisena. Itse en täysin pidä. Jokaisella saa olla omat rakkaat juttunsa josta saa elämäänsä apua. Mukavaa päivänjatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja kommentistasi. En minäkään menisi enkelihoitoihin. Minusta on väärin, että uskomushoidoissa liikkuu isot rahasummat. Alalla kuin alalla on huijareita. Vilpittömyyden ehkä huomaisi siitä, jos joku tekisi näitä hoitoja ilmaiseksi. On ikävää, että kaunista enkeliuskoa tärvellään rahastamalla. Itse en ole koskaan nähnyt enkeliä. Mutta uskon - kuten sinäkin - että hyvin herkät ihmiset voi nähdä enemmän kuin me tavikset.

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen artikkeli. En usko enkeleihin, en hoitoihin, enkä muuhunkaan. Uskon kyllä hih alieneihin ja uskon, että enkelit saattavat jollain tasolla olla heitä, muistutuksena, koska tämä kuulostaa niin järjettömältä, olemme itsekin alieneita, jotka asumme planeetalla maa ja jotenkin uskon, että elämä planeetallemme on tullut jostain muualta. Avaruus on konkreettinen asia ja asumme itse planeetalla, joten ihmeellisiä asioita on omalla järjellä helpompi lähestyä tätä kautta. Mutta en usko siihen, että sieltä joku alien on tulossa minua pelastamaan tai tarkkailee elämääni.

  Hirveintä on rahastaa heikkojen kustannuksella, se kertoo ihmisyyden pimeistä puolista, tosin kaiketi joku joka näitä kalliita humpuukihoitoja antaa, voi olla itsekin "enkelihoidon" tarpeessa.

  Mukavaa viikon jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi.Virkistävä näkökulma nuo alienit.Galakseja on paljon ja avaruus käsittämättömän suuri. Voipi olla, että me ollaan alieneita jollekin toiselle sivilisaatiolle avaruudessa. Tai monille avaruuden tyypeille. Rahastaminen näissä uskomushoidoissa vakavasti sairaan ihmisen kustannuksella on väärin. Mutta jos joku jostakin syystä haluaa mennä 1400 euron enkelihoitokurssille ulkomaan matkan sijasta. Niin minun mielestä menköön. Jokainen voi itse päättää, minne rahansa laittaa. Ja jos on vielä kivaa.

   Poista
 3. Kiitos Marja, kun otit tämän aiheen esille. Allekirjoitan kaiken, mitä kirjoitit.
  Kun perheessä on sairautta hyvää tarkoittavat tuttavat "tyrkyttävät" neuvoja mennä kyseisille "parantajille".
  Olen käynyt isän etsintöjen tiimellyksessä kerran selvännäkijällä. Hinta 40 euroa. Mies kertoi isäni olevan todennäköisesti n. 78-vuotias, hoitokodissa asuva dementoinut diabeetikko. Tuon verran olisin osannut itsekin silloin arvailla. En uskonutkaan isäni löytyvän sitä kautta, mutta olihan se kokemus sinällään.
  Keväistä keskiviikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Uskomushoitoja on pilvin pimein. Markkinoilla jokaiselle jotakin. Sinäkin olet käynyt ennustajalla. Ja "tuon verran olisin osannut itsekin silloin arvailla". Minä tykkäsin aikoinaan, kun selvännäkijä sanoi, että paremmat ajat koittavat. Niinhän ne usein huonojen jälkeen tapaavat koittaa. Mukavaa keskiviikko iltaa sinulle. Voimia ja halauksia perheen sairaustapauksen vuoksi.

   Poista
 4. Tuttni on käynyt elämäntapavalmentajakurssin 4000€, johon sisältyi myös enkelihoitoja. Hän itse "koulutuksen" aikana "valmensi" mielenterveyspotilasta ja sai tämän jättämään mielenterveysalan ammattilaisten terapian, joka mielestäni oli epäeettistä, jopa vaarallista.

  Tuttuni on itse onneton, riitautunut miltei kaikkien taannoisten ystäviensä kanssa, hän on mennyt suhteesta suhteeseen, asuu tuttaviensa nurkissa, rahoja on mennyt "enkelimatkoihin" eikä hänellä ilmeisesti ole tarpeeksi rahaa vuokratakuisiin. Surettaa hänen puolestaan, mutta hän ei halua keskustella enkeliuskonsa järkevyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lumo Lifestyle kommentistasi.Todella ikävää, että tuttusi hoiti mielenterveyspotilasta "koulutuksen" aikana ja hoidettava jätti oikean terapian. Melkein suututtaa. Täysin ajattelematonta.Todellakin vaarallista. Tuttusi on tainnut hurahtaa perusteellisesti. Ehkä joskus vielä katuu tätä vaihetta elämässään.

   Poista
 5. Oletko Marja itse käynyt jossain enkelihoidoissa tai missään muussa luontaishoidoissa?Kyllä on totta että hoitoja ja hoitajia on joka lähtöön,jotkut selvästi rahastavat.Itse olen tehnyt erilaisia hierontahoitoja parikymmentä vuotta ja pyydän myös tilanteeseen parantavia enkeleitä,itselläni on kristillinen vakaumus ja myös on ns.yliluonnollisia kokemuksia.En ole fanaattinen luontaishoitojen puolesta puhuja vaikka olen käynyt kouluttautumassa erilaisiin hoitoihin ja saanut koulutuksen myös koululääketieteeseen.Itselläni ei tulisi mieleenkään parantaa luontaishoidoilla pelkästään hyvin vakavasti sairaita.Koulutettu luontaishoitaja ei tee diaknooseja vaan ohjaa lääkärille.Mielestäni koululääketiede ja luontaishoidot tulisi toimia ns.käsikädessä.Minulle enkeli ilmestyy ihanana kukkaistuoksuna.En mielestäni ole mikään höperö vaan tunne ja järki tasapainossa.Monet asiakkaani sanovat että minulla on parantavat kädet ja tunnen itseni parantavan energian välittäjäksi.Eräs luterilainen pappi koki enkelin läsnäolon hoidossani myös.Meillä on suvussa myös tällaisia henkimaailmaan uskovia ja parantavat kädet omaavia.Teen myös ns.normaalia työtä mutta tää ihmisten auttaminen on kutsumukseni.Että tämmönen mielipide täällä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. En ole käynyt enkelihoidoissa. Enkä muissakaan uskomushoidoissa. Mutta uskon, että voi olla sellaisia ihmisiä kuin sinä. Niin herkkiä ja intuitiivisia, että kokevat ja näkevät enemmän kuin me ns. tavalliset ihmiset. Yhden kerran yksi työkaveri jolla oli parantavat kädet, halusi kokeilla niitä minuun. Hän pani kädet hartioilleni ja vähitellen hartiani lämpenivät ja rentoutuivat. Sen jälkeen oli kevyt olo.Tuo on totta, että luontaishoitaja voisi täydentää lääkärin antamaa hoitoa. Eikä käskeä luopumaan lääkärin hoidosta. Tällaisiakin - yleensä vaan rahastajahuijareita - on. Nuo parantajan lahjat kulkee usein suvussa. Kuten sinullakin. Mielestäni tervejärkisyyttä ei poista se, että uskoo ylemmän tason olemassaoloon.Se tekee vain elämästä täyteläisempää ja antoisampaa. Kivaa keskiviikko iltaa sinulle.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen teksti! Olin aika hämmentynyt, kun luin uutisista, että yli puolet suomalaisista uskoo enkeleihin! Jotenkin tämä on minulle itselleni kummallinen ajatus. Ehkä ihmiset kaipaavat kuitenkin jotain yliluonnollista tänä kristinuskon kuihtumisen ja kirkosta eroamisen aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minnea kommentistasi. Ihminen ehkä kaipaa aina jotakin, mikä on arjen ja näkyvän maailman yläpuolella. Tunteet - ei järki - kaipaavat sitä. Usko on uskoa. Ei tietoa.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!