tiistai 3. huhtikuuta 2018

Uskomatonta: Suolistobakteerit vaikuttavat tunteisiin.


Olen tästä aiheesta aikaisemminkin jotain kirjoitellut. Ihminen on todentotta kokonaisuus: keho vaikuttaa mieleen ja mieli kehoon. Onneksi nykylääketiede tunnustaa jo psykosomaattisen sairastelun. 

Olen itsekin huomannut, että jos minulla on stressiä. Saan päänsärkyä ja vatsavaivoja.Kun olin vastikään aika vakavasti ruumiillisesti sairas, se veti mielialan alas. Liikunta vaikuttaa myös mieleen. Nostaa mielialaa ja tuo mielihyvää.



Suoliston hyvinvoinnilla on selkeä vaikutus tunteisiin ja mielen ongelmiin.Aivot ja suolisto ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Jos suolistossa on ongelmia, se voi näkyä mielessä.Ja jos mielessä on ongelmia, vatsa voi alkaa oireilla. Vatsavaivat voi olla esimerkiksi sressin ja masennuksen syynä. Tai toisinpäin.Suolistoa onkin kutsuttu toiseksi aivoiksi.



Suolistobakteerit pilkkovat syödyn ruuan, vahvistavat vastustuskykyä.Ja voivat vaikuttaa myös siihen, että ihminen voi kärsiä ahdistuksesta, masennuksesta ja stressistä. Yleensä mielialan laskuun vaikuttavat muun muassa ihmissuhdeongelmat. Mutta suoliston bakteereilla on oma osansa.



Masennuksen ja suoliston huonon tilan yhteys liittyy välittäjäaine serotoniiniin. Sen vähäisyys voi olla masennuksen syy. Ja 95 prosenttia serotoniinista syntyy suolistossa. Liikunta voi lisätä serotoniinin määrää.



Suoliston bakteerikanta syntyy alle kolmivuotiaana. Tämä varhaisuudessa syntynyt "sormenjälkibakteerikanta" on aikuisenakin se tila, johon suolisto yrittää palautua esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen.

Pienen lapsen ja raskaana olevan äidin ympäristö ei saisi olla liian steriili. Kannattaisi liikkua luonnossa. Pussailla lemmikkejä. Möyriä kasvimaalla. Antibioottikuureja pitäisi vältellä, koska ne tappavat myös hyviä bakteereja.



Aikuisena on vaikeaa vaikuttaa lapsuudessa muodostuneeseen bakteerikantaan. Mutta ei se silti ole mahdotonta. Bakteerit tykkäävät kasviksista ja hyvistä rasvoista.

Marjojen, hedelmien, juuresten, kasvisten syöntiä pidetään yhtenä tärkeänä tekijänä masennuksen ehkäisyssä. Tutkimusten mukaan masentuneet syövät liian vähän kasviksia. Heillä on usein folaatin puute. Folaattia saa muun muassa parsa- ja lehtikaalista ja sitrushedelmistä.



Probiootit eli maitohappobakteerit auttavat bakteerikannan rikastuttamisessa.Hyviä maitohappobakteerien lähteitä on hapanmaitotuotteet. Probiootteja  voi syödä myös tabletteina. Tutkimusten mukaan aikuisten ahdistuneisuus väheni ja mieliala nousi probiooteilla. Lääkäri saattaa jo nyt antaa masennuslääke reseptin lisäksi suosituksen käyttää probiootteja.

Mitä mieltä sinä olet suoliston bakteerikannan yhteydestä mieleen?





Lähteet: Kauneus&terveys/32, kuvat Pexel, pixabay

11 kommenttia:

  1. No näinhän tämä menee ja asiaa on paljon tutkittu ja on tässä saanut saman huomata itsekin päälle parikymppisenä, miten stressi vaikutti mieleen ja vatsaan ja päinvastoin.Ihminen todellakin on kokonaisuus. <3

    ihanaa tiistaita Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia, kommentistasi.Huh. Olet jo parikymppisenä kokenut stressin. Tai kyllähän itsekin stressasin aikamoisesti ylioppilaskirjoituksia. Mutta ei silloin vielä tullut fyysisiä oireita. Myöhemmin työelämässä kyllä. Hyvää viikonalkua sinulle.

      Poista
  2. Tosi uskomatonta. Mutta kyllä haluan nyt alkaa syödä probiootteja. Mikähän purkki olisi parasta ostaa? Teen joka aamu shotin johon laitan inkivääriä ja kurkumaa ja appelsiinia, sitruunaa ja greippiä josta todella pidän. Makeudeksi välillä omenaa ja banaania. Vihershottia voisi välillä myös tehdä. Mistähän Suomessa saisi edullista kollageenia? Se se tekisi myös hyvää. Kiitos tästä suolistokirjoituksesta! Kun sen vain saisi oikeasti tuonne korvien väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja kommentistasi.Ei välttämättä tartte ruveta syömään probiootteja, jos syö hapanmaitotuotteita. Itse kyllä syön "varmuuden vuoksi" edullisia ruokakaupan S-ryhmän oman merkin tabletteja. Kun olen vähän masennukseen taipuvainen. Shottisi kuulostaa tosi terveelliseltä. Kurkuma ennaltaehkäisee tulehduksia ja jopa syöpää. Syön sitä kuuriluonteisesti silloi tällöin. Kun en tykkää sen mausta. Inkivääriä rakastan niin paljon, että panen sitä vihersmoothieen varsisellerin ja lehtikaalin kanssa tosi reilusti. Tulee tymäkkää smoothieta. Inkivääri on tosi hyvää pahoinvoinnissa ja nivelille ja vaikka mille.Minä tilaan netistä norjalaista kollageenijauhetta. Se on edullisempaa kuin luontaistuotekauppojen vastaavat. Samat vaikuttavat aineet molemmissa.Kivaa viikon alkua sinulle.

      Poista
  3. Kiitos taas hyvästä kirjoituksesta. Olen seurannut blogiasi jo jonkin aikaa ja pidän kovasti sen tyylistä ja sisällöstä. Esille nostamasi asialliset, ajankohtaiset ja hyvin erityyppiset aiheet osoittavat, että luet paljon ja seuraat aikaasi. Pidän myös asupostauksista ja jutuista, joissa olet rohkeasti kertonut omasta elämästäsi ja arjesta, koska ne tuovat blogiin persoonallisuutta ja omakohtaisuutta eli antavat blogille kasvot.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen aihe. Tästä kuulisin vielä lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hellunen kommentistasi. Aihe oli minullekin todella mielenkiintoinen ja jollakin tavalla uskomaton. En esimerkiksi tiennyt, että serotoniinia erittyy suolistossa 95 prosenttia. Olin aina kuvitellut, että se syntyy hermosoluissa aivoissa. Masennuksessa juuri serotoniin määrä romahtaa. Joten yhteys on selvä. Kivaa arjen alkua ja viikkoa sinulle.

      Poista
  5. Kiitos kommentistasi Anonyymi.Kiitos vielä, että olet jaksanut seurata blogia. Minä haluan kirjoittaa siitä, mikä minua kiinnostaa. Silloin kirjoitus käy nopeasti ja jouhevasti. Taidan olla vähän erilainen lifestylebloggaaja, kun en kirjoita kovinkaan paljon kosmetiikasta, vaatteista, sisustuksesta ja kaikesta kauniista. Mutta eihän sitä varmasti tiedä mihin suuntaan blogi ajan myöten kehittyy. Mukavaa arkea ja viikonalkua.

    VastaaPoista
  6. Nämä kommentit ja vastaukset ovat nyt vähän sekaisin. Anonyymin kommentti on alhaalla, väärässä paikassa. Sori, digi on oikuttelevainen.

    VastaaPoista
  7. Jälleen kerran mielenkiintoinen aihe sinun kirjoituksellasi. Kun kuulin tästä suoliston ja mielen yhteydestä ensimmäisen kerran, se tuntui uskomattomalta. Vaan, kun samaan tietoon on törmännyt useamman kerran, olen alkanut uskoa väitteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kommentistasi, Kirsti. Minusta siinä on hurjaa että 95 prosenttia aivojen välittäjäaine serotoniinista syntyy suolistossa. Olen aikaisemmin tiennyt masennuksen ja suoliston vastavuoroiset vaikutukset. Mutta edelleen tuo serotoniini ihmetyttää pientä päätäni.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!