maanantai 2. huhtikuuta 2018

Selkeästi asetetut tavoitteet tuovat iloa elämääniMinun selkeät tavoitteeni on tällä hetkellä oppia ATK:ta ja oppia valokuvaamaan paremmin kännykällä. Kun oppii uutta, se tuo iloa elämään. Mutta todella hitaasti minä opin tätä digimaailmaa.

Tavoite voi kuulostaa jotenkin yleispätevältä tai korkealentoiselta sanalta. Sitä voi kutsua päämääräksikin. Itse olen ehkä aika tavoitteellinen ihminen. Olen ajatellut, että se voi johtua huonosta ja rankasta lapsuudesta (äiti alkoholisti, isä teki itsemurhan). On aina pitänyt tehdä paljon töitä. Miltei kamppailla. En ole saanut helposti mitään. Koska lähtökohtani olivat niin huonot.Jos päätän tekeväni jotakin. Minähän teen. Vaikka sitten läpi sen harmaan kiven. Tavoitteellisuus on myös jonkinlaista sisua. Jos kaadutaan, siitähän noustaan. Myöskin  epäonnistumiset opettavat paljon. Minulle ne ovat olleet paras oppimisen muoto. Vaikka olen tavoitteellinen, se ei tarkoita sitä, että olisin jotenkin vahva. Siihen kasvamista on vielä paljon edessä.
Tavoitteiden tarkoitus on lisätä ihmisen onnellisuutta neljällä eri tavalla:
1)Tavoitteet ohjaavat huomion pois epäolennaisista asioista.
2)Tavoitteet buustaavat, tuovat energiaa.
3)Tavoitteet lisäävät sinnikkyyttä.
4)Tavoitteet saavat etsimään keinoja niiden saavuttamiseksi.

Kaikkein tärkeintä on tavoitteiden tietoinen asettaminen. Jos esimerkiksi tärkeä lenkkeilyharrastus on jostakin syystä jäänyt pois.Voi asettaa konkreettisen tavoitteen, että lenkkeilee 20 minuuttia päivässä.Aina se ei ehkä onnistu. Mutta kun on konkreettinen tavoite, onnistuminen on helpompaa. Vaikka muutaman viikon päästä voi asettaa itselleen tavoitteen, että lenkkeilee 25 minuuttia päivässä.Hyvin valittujen tavoitteiden tulisi olla tarkkoja ja konkreettisia. Nyt. Tänään.Aloitan lenkkeilyn. 20 minuuttia.

Jotkut ihmiset eivät edes halua asettaa tavoitteita, koska heitä pelottaa, että kuitenkin epäonnistuu ja pettyy itseensä. Onneksi heitä on harvassa.

Koko elämässä tavoitteelisuus on keino saavuttaa niitä asioita, joita haluaa.Eikä vain tyytyä sellaiseen elämään, joka tulee helposti.

Onko sinulla selkeitä tavoitteita?

Lähteet: Helsingin Sanomat 8.3.2018, kuvat omat

6 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus ja hyvät perustelut tavoitteiden asettamiselle. Me olemme molemmat saaneet heikohkot eväät elämän alkkutaipaleelle. Se on kuitenkin tehnyt meistä tavoitteiden asettelun suhteen aivan erilaiset. Sinä olet mennyt sisulla kohti päämääriäsi. Uskon, että tulee aika, jolloin otat tämän digimaailman haltuun tavalla joka tyydyttää sinua itseäsikin. Lukijoillesi varmasti taitosi ovat riittävät.
  Minun tavoitteeni ovat olleet pieniä:
  Elää tämä päivä jotenkuten iltaan.
  Keittää puuro pohjaan polttamatta.
  Kiittää tänään läheisiä.
  Saattaa aloittamani tehtävä loppuun.
  Parantua toimintakykyiseksi kulloisestakin vaivasta.
  Lapsena haaveilin suuresta perheestä, "omasta lastenkodista" ja matkustamisesta. Elämä on antanut näitä kaikkia, ilman omaa osuutta, mistä olen nöyrän kiitollinen.
  Mukavaa toista pääsiäispäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Marja.Toki on tavoitteita,joka päivä :) tällä hetkellä juuri tuo ulkona olo; kävely vähintään 30min/pv ja vähitellen lisään tuntiin... toinen on se,että käyn kuntosalilla 2-3xviikossa.. nää olleet jo pitkään

   Ruokavalio ,kevyt sellainen,ollut nyt 8kk ,,, eli painon pudotus hiljalleen.... hyvin on mennyt,, vaatii kurinalaisuutta kyllä...

   Yleistavoitteeni on ollut etten anna samalla mitalla takaisin, eli puheen tasolla malttia,, mieluummin hiljaa kuin että heti sanon sanasen... onnistuu ja ei,,ehkä hieman jo tuloksiakin...

   Tuo valokuvaus minullakin ykkösjuttuja,, varsinkin näin keväällä...

   Semmosia,,, :) :) olen kyllä armollinen itselleni,jos ei joka päivä onnistu pitämään tavoitteita,ni sit seuraavana... Hyvää päivää <3

   Poista
  2. Kiitos, Tuula, kommentistasi.Sinulla on hyvät tavoitteet ja oletkin onnistunut ne saavuttamaan. Taidat olla taiteellinen ihminen. Maalauksesi ovat kauniita. Ja harrastat valokuvausta. Iloista toista pääsiäissunnuntaita sinulle.

   Poista
  3. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Kirjojesi mukaan ei sinullakaan ollut hääppöset lähtökohdat elämällesi. Kauniita nuo - minusta ei niin pienet - sinun tavoitteesi.Kiitos jos uskot digitaitojeni kehittyvän. Hyvää toista pääsiäissunnuntaita.

   Poista
 2. Omat tavoitteet oli pitkään, saada olla äiti. Sainkin sitten olla neljän lapsen äiti, mikä on ollut mieletön matka ja joka jatkuu. Nyt kun lapset kasvaa, täytyy keksiä uusia tavoitteita, eikä niiden tarvitse edes olla suuria, vaan askel askeleelta. :)

  Tiedän Marja, että otat haltuun digimaailman ja kertoohan siitä jo blogisi, että osaat. <3

  Mukavaa maanantaita <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Ihana ja vilpitön tavoite sinulla oli: saada olla äiti. Ja sait. Vaikka lapset olisivat aikuisia. Sitä on aina äiti. Aina vähän huoli. Meillä toinen tytär vielä paljon pahempi häslääjä kuin minä. Aina huoli. Mitähän nyt? Kiitos kannustuksestasi tämän digimaailman suhteen. Hyvää viimeistä pääsiäisiltaa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!