torstai 27. heinäkuuta 2023

Ihmeellinen kaura

 



En ennen tätä artikkelia tiennyt, miten huipputerveellistä kaura on.Euroopan unionin elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on hyväksynyt kauralle  4 terveysväittämää, joista esittelen nyt kolme. Olisi syytä syödä kauraa!


1) Kauran beetaglukaanin, eli liukoisen kuidun, on osoitettu vähentävän veren kolesterolia. Korkea kolesteroli on muun muassa sepelvaltimotaudin kehittymisen riskitekijä. Beetaglukaania on saatava päivittäin 3 grammaa. Tätä on:

* 2 dl kaurahiutaleita eli iso annos kaurapuuroa tai

* 0,7 dl kauraleseitä tai

* noin 6 viipaletta 100% kauraleipää

Kun beetaglukaani liukenee veteen, se muodostaa suoleen geelimäisen verkon. Se estää kolesterolia imeytymästä ruoansulatuskanavasta elimistöön.


Elintarviketieteiden tohtorin Markku Mikolan mukaan tämä tarkoittaa "maallikon termein sanottuna, kun saat tarpeeksi beetaglukaania, huuhtelet osan kolesterolistasi viemäriin".


Kolesteroli saattaa laskea jo muutamassa viikossa, jos beetaglukaania saa ruokavaliosta päivittäin 3 grammaa.


2)   Beetaglukaanien nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden eli verensokerin kohoamista kyseisen aterian jälkeen.


Tämä väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka sisältää vähintään 4 grammaa kaurasta ja ohrasta peräisin olevia beetaglukaaneja.


3) Kauran kuitu edistää ulostemassan lisääntymistä.


Kauraa kannattaa syödä, vaikka kolesteroliarvot olisivat hyvät, koska kauran ravintokuitu tekee nimittäin hyvää suoliston mikrobistolle, miljoonille bakteereille, jotka käyttävät sitä ravinnokseen.


Jos kuitua saa ruokavaliostaan paljon eri lähteistä, myös suoliston mikrobikanta on runsas ja monipuolinen. "Tämä puolestaan pienentää tutkitusti riskiä sairastua moniin elintapasairauksiin, kuten paksu- ja peräsuolisyöpään."




Lähteet: Helsingin Sanomat 9.7.2023, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

  1. Minä tykkään kaurasta, syön sitä näin: kauraryyniä lautaselle, siihen vähän sokeria ja kauramaitoa, sokeri ei välttämätön, koska kauramaito on hyvää, marjat tottakai rakastan niitä.
    kiitos tiedoista, ei kaikkee tiedä tai tule etsittyy tietoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi kastepilvi. Sinulla on aivan kokeilemisen arvoinen ohje, kun teen aina keitettyä puuroa. Muistaakseni lapsena syötiin jotakin samaa, mutta en ole varma.

    VastaaPoista
  3. Kiitos jakamisesta! Olen kanssa lukenut tätä ja rupean syömään kauraa uudelleen:) Lasten kanssa vähän vaikeaa mutta tarjoan sitkeästi:)))

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Kauraa tosiaan kannattaisi syödä. Minä syön illalla yleensä kaurapuuroa, mutta voisilmällä. Olen niin tottunut tähän tapaan.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!