tiistai 11. heinäkuuta 2023

Arkinen huomioiminen parisuhteessa

 


Miten mieheni huomioi minua arjessa? Melko monin tavoin. Hän tuo minulle herkkuja,  erityisesti erilaisia juustoja, kaupasta. Myös suklaata. Mies on hamsteri, ja kaapit pursuavat ruokaa. Hän hieroo hartioitani ja selkääni sopivin, hyvin ottein hierontaöljyllä. Minä vain makailen puolialastomana hänen hoidossaan... 


Miehellä on aikamoinen liuta vanhoja autoja, joista hän tarpeen tullen kunnostaa  - tämän tekee yleensä lopulta autokorjaaja, mutta ajatus on tärkein - minulle ajopelin. Hän laittaa auton liikenteeseen ja maksaa kulut ja verot.


Mies myös huvittaa minua sketseillään ja huumorijutuillaan. Hän on yleensäkin elämäniloinen ja nauraa paljon. Meillä on harvoin tylsää yhdessä.


Suloista on, että nykyisin mies poimii mustikat ja puolukat, jos minua ei huvita. Ei ole huvittanut muutamaan vuoteen. Sieniä kyllä poimin erittäin mieluusti.


Miten minä huomioin miestäni arjessa? Taas menee ruoan puolelle. Teen miehelle jotakin hänen mielestään herkullista ruokaa. Leivon hänelle herkkuja. Minäkin hieron häntä. Siivoan aina. Niin, kyllä minä aina. Se vain menee niin, enkä siitä valita.


Mies vie lajitellut jätteet keräyspisteisiin. Hän käy useammin kaupassa kuin minä, ja piirrän sydämen jokaisen kirjoittamani kauppalistan loppuun. Teen joskus niin sanottuja miesten hommia eli sirkkelöin halkoja ja kannan niitä suojaan. Leikkaan ruohon ja grillaan aina. Maalasimme Veran kanssa talon seinistä kattoon. Tapetoin. Pitäisi tänä kesänä maalata ikkunoiden puitteet ja kuistin laudat. Molemmilla on varmasti lisää huomionosoituksia , jotka nyt ei tule mieleen.Hesari teki kyselyn, millä arjen teoilla kumppanit huomioivat toisiaan. Kyselyyn vastasi sata lukijaa. 34-vuotias nainen kertoo: "Mieheni tekee minulle aamiaisen lähes joka aamu, se on ihan parasta arjen luksusta ja arvostan sitä todella."


Kyselyn vastausten perusteella arkiset huomionosoitukset ovat yleensä melko perinteisiä, mutta joukosta erottui jokunen poikkeuksellinen tapa helliä puolisoa.  53-vuotias mies kirjoitti: "Kun vaimo oli flunssassa, hän lepäili olohuoneen sohvalla.  Leikkasin paperista pieniä "seteleitä" ja annoin ne vaimolle. Tämän jälkeen menin kalsareissani tanssimaan hänen eteensä ja kerroin, että hän voi halutessaan tunkea seteleitä kalsareihini ikään kuin tippinä. Ei tunkenut. Nauroi vain.


Hesari halusi kuulla tästä lisää. Puhelimessa Mika Wilenius kertoo, että hän on ollut vaimon kanssa yhdessä vuodesta 1990 asti. Huumori ja kaikenlainen hulluttelu ovat tärkeä osa heidän suhdettaan ja arkeaan.


"Aina välillä pitää irrotella, meillä ei tarvita alkoholia hauskanpitoon", Wilenius sanoo. Vaimo ymmärtää hänen "pelleilyjään".  


Pienetkin arkiset huomionosoitukset ovat tärkeitä suhteessa, toteaa ratkaisukeskeisen psykoterapian maisteri Hanna Myllymaa. Jokainen tarvitsee kokemuksen, että kelpaa ja riittää sellaisena kuin on. Arkisilla tekemisillä voi osoittaa, miten paljon arvostaa ja rakastaa toista. 


Myllymaa on työssään havainnut, että parisuhdeongelmien taustalla on usein tunne, että toinen ei huomaa eikä huomioi. Saman asian on huomannut Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Laura Huuskonen.


"Usein voi johtua kuormittavasta elämäntilanteesta, että ollaan jostakin syystä ajauduttu erilleen, ja tunneyhteys on katkennut", Huuskonen sanoo.


Myllymaan ja Huuskosen mukaan on tärkeää muistaa, että kumppanin tarpeet ja mieltymykset saattavat olla aivan erilaiset kuin omat, samoin kuin tapa osoittaa kiintymystä. Parisuhteen onnistuminen tarvitseekin kykyä ja halua asettua oman kokemusmaailman ulkopuolelle.


Huuskonen sanoo: "Hyvä vinkki on, että tee toiselle, mitä toinen haluaa hänelle tehtävän."


Ihmisten käsitykset rakkaudesta ja romantiikasta sekä tarpeet voivat olla erilaisia."Toinen osapuoli sanoo, että olen niin pitkään toivonut, että tekisit jotakin romanttista, mutta toinen vastaa, että olen tehnyt tätä ja tätä, etkö ole huomannut", Myllymaa kuvailee tyypillistä tilannetta.


Monilla on mielikuva, että tosirakkaudessa toinen aavistaa sanomattakin, mitä toinen haluaa. Mutta oikeassa elämässä kumppanit eivät ole ajatustenlukijoita, ja toiveetkin saattavat muuttua pitkän parisuhteen aikana.


33-vuotias nainen kertoo Hesarin kyselyssä: "Olemme jutelleet siitä, millaiset jutut kummallekin ovat erityisen mieluisia, ja se on ollut tosi hauskaa ja yllättävää! En esimerkiksi ennen aiheesta keskustelemista tajunnut, miten paljon kumppanilleni rakastavana eleenä merkitsee, jos vaikka hoidan jonkun kotityön tai muun käytännön jutun hänen puolestaan, ettei hänen väsyneenä tarvitse."


Hesarin kyselyssä kysyttiin siis mieleen jääneitä tekoja. Esimerkiksi näin lukijat vastasivat:
"Valmiiksi katettu pöytä ja lasiin kaadettu viini odottamassa, kun tulin kotiin erittäin uuvuttavan työviikon jälkeen", kertoo 53-vuotias nainen.


"Syntymäpäivälahjaksi saatu orkidea, joka kukki muutaman vuoden juuri syntymäpäivän aikaan. Hän myös hoiti kukkaa suurella rakkaudella", muistelee 51-vuotias nainen.


"Sydän piirrettynä auton takalasin pölyyn eräänä aamuna", kirjoitti 50-vuotias nainen.
Lähteet: Helsingin Sanomat 29.6.2023, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. Pitkän parisuhteen myötä on tullut opittua, miten kiintymystä kannattaa puolisolle osoittaa. Ja opittua on tullut myös se, että tämä saattaa muuttua ja sen suhteen kannattaa olla antennit viritettyinä jatkuvasti.

    Erinomaisen aiheen nostit jälleen esille 💖.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Susanna. Pitkässä parisuhteessa todellakin oppii miten ottaa huomioon ja osoittaa rakkauttaan. Toinen ja itsekin voi tosiaan muuttua, mikä on sekin mahdollista ja turvallista pitkässä parisuhteessa..

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!