torstai 20. heinäkuuta 2023

Miksi kannattaa viettää aikaa yksin?Mielestäni on vähän prameilevaa sanoa, että "elän hetkessä". Kyllähän näitä tilanteita on, mutta ei jatkuvasti. Ihmiselle on tyypillistä ajatella, mitä tein äsken ja mitä teen seuraavaksi ihmisjoukossakin.Toisten ihmisten keskellä saattaa keskittyä enemmän muihin kuin itseen. Ainainen sosiaalisuus tai kiireisyys voi olla jopa keino vältellä omien tunteiden, tarpeiden ja elämän epäkohtien kohtaamista. Näitä auttaa selvittämään hetkellinen yksinolo.


Yksin voi uppoutua itselle tärkeisiin puuhiin. Jos sekä työ että kotielämä on hyvin sosiaalista, voi ajautua huolehtimaan ensisijaisesti muista. Se, että osaa nauttia vapaaehtoisesta yksinolosta, lisää tyytyväisyyden tunteita itseä ja elämää kohtaan.


Kun voi hyvin, on enemmän annettavaa myös muille. Kiireinen ja suorittava elämä ei juuri tarjoa mahdollisuutta pysähtyä läheisen äärelle. Yksin oleminen saattaa tukea palautumista ja tunnetaitoja, jolloin pystyy olemaan empaattisemmin läsnä myös muille.


Omien arvojen kirkastaminen lisää merkityksellisyyden ja vähentää tyytymättömyyden ja uupuneisuuden tunteita. Voit miettiä tärkeimmät arvosi: millaista elämää haluat elää, mikä on sinulle tärkeää, mitä kohti haluat elämässäsi kulkea ja mitä haluat vähentää.


Yksinolon taitoa voi harjoitella pienillä teoilla: kahvi itsekseen kahvilassa tai rauhallinen ulkoilu. Jos yksinolo ahdistaa hyvin häiritsevästi, sitä on hyvä käydä läpi vaikka ammattilaisen kanssa.
Lähteet: Kauneus&Terveys 2023-6.

2 kommenttia:

  1. Kannustan yksinolon harjoittelemiseen. Lisäksi kannustan lähtemään myös muualle - ihan yksin. Matkalla rutiinit eivät rajoita ja yksin olemisesta löytyy paljon mahdollisuuksia, kunhan muistaa vain keskittyä niihin 🥰.

    VastaaPoista
  2. Se on aika rohkeaa lähteä yksin matkalle. Olet rohkea. Minä en siihen pystyisi, mutta muuten itsekseen olo auttaa selkiyttämään ajatuksia ja tekemään psyykkistä työtä tunteiden kanssa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!