perjantai 9. kesäkuuta 2023

Eron jälkeen laastarisuhde

 Minulla oli opiskeluaikana avoeron jälkeen selkeä laastarisuhde, mikä kesti vain pari kuukautta. Ihastuin voimakkaastikin, mutta sisimmässäni en sitoutunut suhteeseen kunnolla. Aavistin sen ohimeneväksi. Se ei ollut reilua poikaystävää kohtaan.

Laastarisuhde viittaa siihen, että vastikään eronnut ihminen hakee seurustelusuhteesta lähinnä helpotusta itselleen.


Moni eron jälkeen salamavauhdilla alkanut parisuhde osoittautuu jossakin kohtaa niin sanotuksi laastarisuhteeksi, kertoo eroasiantuntija ja terapeutti Marika Rosenborg.


20 vuotta eroseminaareja vetänyt Rosenborgain mukaan moni laastarisuhteista osoittautuu sellaisiksi vasta päätyttyään. "Ei siis ole ajateltu lähtökohtaisesti, että hankinpa laastarisuhteen, vaan rakastumiskokemus eron jälkeen on voinut olla hyvinkin vahva. Ihminenhän on silloin tosi tarvitsevassa tilassa." Eronnut kaipaa erityisesti läheisyyttä, turvaa, yhteyttä toiseen ihmiseen ja seksiä.


Ihminen saattaa tuoreen eron peräaalloissa esimerkiksi hankkiutua seurustelemaan eksänsä vastakohdan kanssa. Uusi ihminen voi olla epäsopiva elämänkumppaniksi, mutta se paljastuu vasta paljon myöhemmin.Hesari kysyi lukijoiltaan kokemuksia laastarisuhteista. Seuraavaksi 49-vuotias nainen kertoo: "Ihastuin oitis henkilöön, jota en tietenkään tuntenut vielä, eli ihastuin omaan ihastumiseen ja ihanaan huomioon, jota sain. Suhde kesti kaksi kuukautta. Taisin olla myös itse laastari, sillä suhteen päättyessä kävi ilmi, ettemme olleet kumpikaan vielä valmiita syvälliseen ja kestävään ihmissuhteeseen."


Rosenborg sanoo, että on ihmisiä, jotka tietoisesti haluavat etsiä eron jälkeen laastarisuhteen. Se voi hänen mukaansa toimia oikein hyvin, jos tilanteessa pelataan avoimin kortein eikä ketään johdeta harhaan.


Laastarisuhteissa voitaisiin avoimesti ja rehellisesti kohdata toinen ihminen ja kertoa, etten ole siinä kunnossa, että voisin nyt sitoutua tai luvata sinulle muuta kuin tämän päivän.


33-vuotias mies kertoo:

"Vaikka emme olleet sopineet mistään vakavammasta, olin yllättäen todella pettynyt ja surullinen, kun hän oli valmis vaihtamaan yhdessä yössä minut toiseen."


Oli kyseessä sitten laastarisuhde tai ei, iso osa seurustelusuhteista jää lyhyiksi, sydämiä särkyy ja pilvilinnoja haihtuu taivaan taivaan tuuliin päivittäin, Rosenborg sanoo.


Omat tunnemyrskynsä ovat mahdollisia myös ihmiselle, jonka ex-kumppani päätyy salamavauhtia uuteen suhteeseen. Kannattaisi pidättäytyä uteluista ja spekuloinnista.


"On hyvä pysyä tarpeeksi etäällä, koska eroaminen on sananmukaisesti eroamista. Se on irrottautumista ja irti pysymistä." Entistä kumppania ei kannata alkaa tarkkailla esimerkiksi somessa tai yhteisille kavereille suunnattujen uteluiden kautta.


Kun tapaa uuden ihmisen, ei koskaan tiedä, kauanko suhde kestää. Pitää olla molempien valinta, että se kestää ja jatkuu.

Lähteet: Helsingin Sanomat 15.12.2021, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!