keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Vatsakipumigreeni

 Monesti ajatellaan, että migreenin ainoa kipuoire on päänsärky. Kipu voi kuitenkin tuntua vatsan alueella. Näin sanoo neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirta.


Vatsamigreeni on migreenin variantti klassiselle päänsärkytaudille. Sama mekanismi, joka tuottaa päänsärkyoireen, voi sijaita myös muualla hermostossa. Jos se esiintyy vatsan alueen hermotuksessa, se tuottaa niin sanotun vatsamigreenioireen.


Vatsamigreenioire voi olla hyvin kivulias. Kipu voi olla koko vatsan alueella tai se voi paikantua ylä- tai alavatsalle. Se voi muistuttaa erehdyttävästi sappikivikohtausta tai umpilisäketulehdusta.


Vatsakipumigreeni voi panna vatsan sekaisin. Oireena on kivun sijaan ripuli, pahoinvointi tai oksentelu. Vatsamigreeni voi olla migreenikohtauksen itsenäinen oire, eli se saattaa ilmetä niin, ettei päänsärkyä ole lainkaan. Vatsakipu saattaa myös  tulla päänsäryn mukana, jolloin ihminen tuntee päänsärkykohtauksen aikana erilaisia vatsaoireita.Vatsamigreeni voi olla kohtausmainen ja kestää migreenipäänsäryn tavoin päivästä useampaan päivään. Joskus se voi muuttua krooniseksi.


Vatsakipumigreeniä tunnetaan huonosti, mikä johtuu luultavasti siitä, että migreeniä tunnetaan muutenkin yllättävän huonosti. Se onkin päivystyspoliklinikalla usein diagnostinen haaste, eli sen syytä on vaikea saada selville. Vatsakipumigreeniä potevien oireet diagnosoidaan usein ärtyneen suolen oireeksi tai psykosomaattiseksi vaivaksi.


Voi olla, että monella lääkärillä on luulo, että potilaalla on oltava muitakin migreenin oireita, jotta vatsakipumigreenin diagnoosin voi asettaa.
Lähteet: Helsingin Sanomat 28.1.2021, kuvat Pixabay


 

2 kommenttia:

  1. Pojallani alkoi tuo koronarokotusten jälkeen, sai Y59-diagnoosin vuoden tutkimusten jälkeen. Onneksi nyt hieman helpottamassa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Marianne kommentistasi. Olen pahoillani poikasi puolesta. Onneksi se on hieman helpottamassa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!