keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

Sokeri ja rasva muuttavat aivot haluamaan lisää herkkuja
Miksi suklaa, leivonnaiset tai sipsit houkuttavat kaupassa niin monia? Onko himo synnynnäistä vai johtuuko se siitä, että aivot oppivat suosimaan lihottavaa ruokaa, jos sitä syödään jatkuvasti?


Saksalainen tutkijaryhmä uskoo, että aivot oppivat tämän mieltymyksen.  


Tutkijaryhmä värväsi 57 normaalipainoista kahden kuukauden kokeeseen. Kaksikymppiset koehenkilöt jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään.


Ensimmäinen ryhmä sai tavallisen ruokavalionsa lisäksi paljon rasvaa ja sokeria sisältäneen jugurttivälipalan kahdesti päivässä. Vertailuryhmä taasen nautti jugurtin vähärasvaisena ja -sokerisena.


Magneettikuvauksessa paljon rasvaa ja sokeria saaneiden osallistujien aivoissa näkyi selviä muutoksia jakson lopussa.Herkkujugurtit saivat toimeen erityisesti aivojen dopamiinijärjestelmän, joka toimii aivoissa mielihyvä- tai palkitsemiskoneistona.


Magneettikuvaukset osoittivat, että epäterveelliset välipalat muuttivat hermosolujen välisiä kytkentöjä ja aivot oppivat suosimaan tällaisia herkkuja.


Herkullisia jugurtteja nautiskelleet alkoivat haluta vähärasvaista ruokaa vähemmän kuin tutkimuksen alkaessa, eivätkä he pitäneet siitä enää yhtä paljon.


Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että ylipaino on yhteydessä dopamiinijärjestelmän muutoksiin, mutta kytköksen syntymekanismi ei ole selvä.


Tutkijaryhmän mukaan löydökset osoittavat, että runsasrasvainen ja -sokerinen ruoka saa aikaan hermosolujen toiminnassa muutoksia samaan tapaan kuin riippuvuutta aiheuttavat huumeet ja lääkkeet.Lähteet: Helsingin Sanomat 20.4.2023, kuvat Pexels

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!