lauantai 10. syyskuuta 2022

En syö lihaa, koska eläimillä on tunteetMinulle on ollut aina itsestään selvää, että eläimillä on tietoisuus, tunteet ja ajatukset ja muut kognitiiviset kyvyt. Tämä oli yksi syy, miksi lopetin lihan syönnin 36 vuotta sitten. Vastustin myös teholihatuotantoa. Ja sitä että lopuksi murhataan viaton eläin. Kaikki eläimet ovat kavereita.  Kasvisruokavalio on eettinen ja ekologinen, koska se rasittaa ympäristöä paljon, paljon vähemmän kuin teholihantuotanto.


Eläinten käyttäytymisestä ja kasvoista näkee, milloin ollaan tyytyväisiä, iloisisa, surullisia, milloin ajatellaan ja pohditaan ehkä hyvin syvällisiäkin...


Meidän Kille-kissa on ollut hyvin surullinen ystävänsä Siiri-kissan katoamisen jälkeen. Hän ei syö kunnolla, ei käy ulkona ja nukkuu paljon. Kasvoilla on hyvin murheellinen ilme.


Olen aina arvaillut, että hyönteisilläkin on tietoisuus. En tapa kärpäsiä, hyttysiä,  hirvikärpäisiä, hämähäkkejä ja muita hyönteisiä.


Käsitystäni vahvisi Queen Mary-yliopiston tutkimus. Tutkimuksen mukaan hyönteinen tuntee kipua.Hyönteisillä on monia muitakin taitoja. Mehiläiset ymmärtävät lukumääriä ja jopa nollan käsitteen.


Kimalaisilta tutkijat ovat aiemmin tunnistaneet käyttäytymistä, joka voi liittyä pelkoon. Kun kimalainen pelastautuu täpärästi hämähäkin hyökkäykseltä, sen käytös muuttuu pitkäksi aikaa. Päiviä sen jälkeen se pelkää jokaista kukkaa.
Lähteet: Helsingin Sanomat 30.8.2022, kuvat Pexels

10 kommenttia:

 1. Kai tiedostat sen että nämä tunteelliset eläimet luonnossa tappavat muita eläimiä ravinnoksi? Luonnon kiertokulkua.

  VastaaPoista
 2. Kyllä minä pedot tiedän ja ihminen on suurin peto minun mielestä. Täällä meillä päin Etelä-Savossa on karhuja, susia ja ilveksiä. Nämä pedot saa elää lajiominaista elämää. Toisin kuin tuotantoeläimet.

  VastaaPoista
 3. Eläköön kasvissyönti! Laskin, että minäkin jätin eläimet (lihan, kanan ja kalan) pois lautaseltani 36 vuotta sitten. Hauska sattuma! Maitotuotteita ja kananmunia käytin vielä satunnaisesti, lähinnä leivonnassa. En ole koskaan (sitten varhaislapsuuden) juonut maitoa, en välitä juustoista ja kananmuniakin käytin juuri tuohon leivontaa. Nyt olen ollut reilut 8 vuotta vegaani eikä askel tähän tuntunut isolta. Oikeastaan oli tosi helppo korvata ne harvat maitotuotteet ja kananmunat vegetuotteilla. Niitä on nykyään saatavilla monipuolisesti. Hyvä me! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi NK. Tosiaan eläköön kasvissyönti! Jännä sattuma tuo samat 36 vuotta kasvissyöntiä. Minäkin olen miettinyt vegaaniksi ryhtymistä, mutta olen pitänyt sitä hankalana ja haastellisena ruokavaliona. Mutta sinun kokemus on on hyvä, eikä liian monimutkainen. Pitää harkita edelleen. Tosin mieheni pitäisi sitä jonkinasteen hulluutena, kun itse syö lihaa. Minä en lapsuudessakaan halunnut syödä lihaa, mutta äiti pakotti. Murrosiän jälkimainingeissa sitten itsepäisesti ryhdyin kasvissyöjäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama minulla! En tykännyt lapsenakaan lihasta; muistan, miten kalastelin lihakeitosta niitä lihapaloja pois ja yritin haalia lautaselle paljon perunaa! Olin teini, kun jätin lihan pois eikä kukaan perheestäni ollut ainakaan hyvillään. Siihen aikaan se oli "nirsoilua" ja mummoni oli suorastaan pahoillaan. Sama myös minulla mieheni kanssa. Hän on vähentänyt lihan syöntiä jyrkästi, muttei ole kasvissyöjä, saati vegaani. Hän teki ratkaisunsa itse nähtyään jonkun monista tuotantoeläindokumenteista. En ole koskaan "painostanut" häntä asiasta, se ei ole mielestäni oikein. Hän käyttää maitotuotteita ja syö satunnaisesti lihaakin (työpaikalla lähinnä). Kotona minä kokkaan ja hän syö mieluusti samoja vege-ruokia kanssani (olen tarjoutunut tekemään hänelle muuta, mutta hän ei halua). Vegaaniutta voi kokeilla vaikka pieniä aikoja, pari viikkoa, ja nähdä sitten, miten se istuu omaan elämään. Kaikkinainen lihan ja eläintuotteiden vähentäminen on aina hieno asia! Jos kaikki tekisivät pieniäkin muutoksia, ruoka riittäisi paremmin maailman ihmisille. :)

   Poista
  2. Kiitos kommentistasi NK. Aivan tuttua lapsuudestani tuo lihan siirtäminen lautasen reunaan. Äiti sanoi, että elin perunalla lapsuuteni. Oltiin huolissaan, pysyykö tuo hengissä. Ja kun aloitin kasvissyönnin, samaa päiviteltiin, etten pysy hengissä.

   Jännä juttu, että sinunkin mies syö lihaa. Minunkin mies syö kyllä kasvisruokaa, kun sitä kokkaan meille. Kotona hän on viimeksi syönyt riistaa. Mutta suuri makkaran ystävä hän on. Minäkään en koe, että minun pitäisi jotenkin painostaa häntä kasvissyöjäksi.

   Hyvä vinkki tuo, että kokeilisi vegaaniruokavaliota aluksi vaikka viikon. Sen teen.

   Poista
  3. Huvittaa lähipiirin huoli, että "pysyykö tuo hengissä"! Sitä sain kuulla minäkin nuorena. Joskus vitsailin piruuttani, että jos en selviäkään, saatte minusta hyvän varoittavan esimerkin (että lapsille sanotaan: "Syöhän lihapullasi, ettei käy niinkuin sille Niinalle kävi, kun alkoi syödä pupunruokaa!"). Jos taas jään henkiin, joudutte myöntämään, että huolenne oli turha ja olitte väärässä! :)

   Poista
  4. Kiitos kommentistasi NK. Juu, huvittavaahan se oli huoli, ettei pysy hengissä ilman lihaa. Meidän perheessä tämä huolestuneisuus vaihtui vähitellen huvittuneisuudeksi ja minulle naljailtiin ja vitsailtiin kasvissyönnistä. Tyyliin Marja syö itua, onko sillä yhtään itua. Hyvin lohkaisit näille huolestuneille.

   Poista
 5. Tartun nyt Siiri-kissaan, olen niin pahoillani Marja, ettei Siiriä ole löytynyt. Aivan kamala suru tämäkin. <3

  Halaus. <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi Tiia. Siiri-kissi on edellen hukassa. Toivomme, että hän syksyn kylmillä tulisi kotiin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!