keskiviikko 21. syyskuuta 2022

Tsemppilauseita suruun, jotka eivät sovi minulle.

 


Minä olen kuullut 22-vuotiaana  kuolleen tyttäreni kuoleman jälkeen monia erilaisia osanottoja ja tsemppilauseita suruuni. Kiitos niistä kaikista ja yleensäkin siitä, että minuun on ylipäätään tällaisen trauman jälkeen haluttu pitää tai uskallettu pitää yhteyttä. Kaikki osanotot ovat omalta osaltaan vieneet surutyötä eteenpäin.


Minusta on tuntuneet vähän pahoilta seuraavanlaiset viestit: "Ihmiselle ei anneta enempää kuin hän jaksaa kantaa." "Olet niin vahva, kestät tämänkin." "Kaikki mikä ei tapa, vahvistaa.", "Sinä olet entistä vahvempi tämän jälkeen..." Koska en ole vahvempi. Ainakaan vielä.


  On tilanteita, joita kuvaisi paremmin sanonta: kaikki mikä ei tapa, saattaa satuttaa ja vaurioittaa syvästi. Kaikesta ei tarvitse väkisin löytää hyvää, jotkut asiat voivat vain mennä yli kaikkien sietokyvyn rajojen ja ovat todella kipeitä, epäreiluja ja syvästi vaurioittavia.


Tälläisistä asioista ei välttämättä tarvitse yrittää oppia yhtikäs mitään. Joskus kipu vain vaurioittaa ilman, että se erityisesti vahvistaa.Kokemuksia, jotka vievät pohjan pois koko elämältä, ovat esimerkiksi läheisen tai oman lapsen menettäminen. Myös joskus lapsuuden traumaattisista kokemuksista voi jäädä haavoja, joita joutuu työstämään koko elämänsä.


Toipumisen kannalta on tärkeää, että antaa itselleen luvan tuntea, surra ja kokea kipua. Se, että ei väkisin yritä löytää positiivista sisältöä, voi lisätä uskallusta käydä kivuliaat kokemukset läpi. Vaikeiden tunteiden läpikäyminen lyhentää niiden kestoa.


Lause "Kaikki mikä ei tapa, vahvistaa." tarkoitetaan yleensä lohdutukseksi.  Se voi kuitenkin näyttäytyä surevalle tai kivuliaasta kokemuksesta toipuvalle vähättelevänä, jopa loukkaavana. Heikoilla olevalle ihmiselle voi tulla tunne, että pitäisi löytää jotakin positiivista asiasta, jossa sitä ei kerta kaikkiaan ole.


Lohduttavia lausahduksia voisi esimerkiksi olla "On epäreilua, että sinulle kävi noin." "Olen tässä, jos tarvitset jotain." tai "Kuulostaa todella raskaalta, voinko jotenkin auttaa?"


Lähteet: Helsingin Sanomat kadonnut, kuvat omat

4 kommenttia:

 1. Olen täysin, täysin samaa mieltä! Kirjoitit kuin minun ajatuksiani! Kyllä ihmiselle joskus annetaan enemmän kuin jaksaa kantaa. Mikä ei tapa, voi silti jättää hauraaksi ja heikommaksi kuin ennen. Myös sanonta "Kaikella on joku tarkoitus" on aika kamala. Eikä ole! Joskus asioita tapahtuu, eikä Jumala "halua sanoa jotain" niiden kautta. Varmasti kukaan ei tarkoita pahaa näillä "voimalauseilla", mutta kuten sanoit, joskus ne vaan satuttavat. Halaus! <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi NK. Todella kiva lukea, että olet samaa mieltä! Myös hyvä paha tuo Kaikella on joku tarkoitus". Vaikeat ja sietämättömän tuskaiset tunteet ova minulle tuttuja myös huonoissa elämäntilanteissa. Kuten kirjoitit, että ihmiset eivät varmaankaan tarkoita pahaa noilla huonoilla tsemppilauseilla, mutta eivät mieti niitä tarkemmin tai uskovat niihin. Kiitos halauksesta.

  VastaaPoista
 3. Näitä kuullut liikaa poikani ja mieheni kuoleman jälkeen. Varsinkin ei anneta enempää kuin jaksaa kantaa.. Tai masennukseni aikana kyllä se siitä, mene ulos ja lenkille. Mikä ei sanonta tosin
  Tuntui tosi hyvälle tuttu kassa kaupassa otti vain kädestä kiinni ei sanonut mitään.
  Voimia syksyysi🍀

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Osanottoni poikasi ja miehesi kuolemasta. Olet kokenut ja koet todella kovia. Raivostuttaa toivotus masennukseen! Ihana kaupan kassa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!