torstai 8. syyskuuta 2022

Keho kertoo esimerkiksi stressistä


 

Kun puhutaan tunteista, unohtuu herkästi se, että kyse ei ole vain mielestä, vaan keho aistii ilot ja surut usein mieltä tarkemmin. Esimerkiksi voi vakuuttaa itselleen, että jaksaa ylityöt ja kiireen, mutta päänsärky ja niskajumit kertovat toista tarinaa. Myös se, mitä kehossa tapahtuu, vaikuttaa mieleen. Kova kipu voi aiheuttaa surua ja ahdistusta. Nälkä tekee kiukkuiseksi.


Kun oppii kuuntelemaan kehon tuntemuksia ja tarpeita, voi olla aika vastata niihin. Jos pää on jatkuvasti kipeä ja vatsa löysällä, kannattaa pysähtyä ja pohdiskella, johtuuko tämä stressistä ja kiireestä.


Oman kehon tarpeisiin vastaaminen on tärkeää siksi, että ympäröivä kulttuuri voi ohjata ohittamaan näitä tuntemuksia, jolloin yhteys sisimpään heikkenee. Suorituskeskeisessä kulttuurissa pitää pinnistellä, vaikka ei jaksaisi. Tehdään kahvin voimalla. Vielä kymmenen toistoa jumpassa.


Joskus pinnistely voi olla tarpeellista, mutta pitkään jatkuessaan sen vaikutukset voivat olla pahoja. Omien rajojen jatkuva ylittäminen voi johtaa krooniseen stressiin, uupumukseen tai syömisen pulmiin.


Omaa stressitasoa ja palautumista kannattaa kuulostella päivittäin. Kulkeeko hengitys vatsan pohjasta asti? Onko lihakset jumissa? Jos olo on levoton tai jännittynyt, hermostoa voi rauhoittaa liikkumalla kevyesti ja keskittymisellä rauhalliseen uloshengitykseen.


Liikunta ja tuntuma omaan kehoon ovat tärkeitä tunne-elämälle. Jokaisen olisi hyvä kuulostella, mikä milloinkin on itselle mielekäs tapa liikkua. Mielihyvää tuova liikunta tukee tunne-elämää ja palautumista.


Kehoyhteyden vahvistamisessa on kyse omien rajojen ja tarpeiden kunnioittamisesta. Tärkeintä on, että liikunnasta nauttii eikä suorita sitä itsetunnon mittarina.


Stressaantuneena ja ahdistuneena kannattaa kokeilla kasvolihasten rentouttamista ja uloshengityksen pidentämistä. Kehon ja mielen yhteyttä ja tunnesäätelyä voi tiettyyn pisteeseen asti vahvistaa omassa arjessa, mutta jos omat keinot ei tunnu riittävän, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.





Lähteet: Kauneus&Terveys 7/2022, kuvat omat

4 kommenttia:

  1. Minulla kasvolihakset jumittavat ihan mahdottomasti pienemmänkin stressin tullen. Täytyy muistaa rentouttaa kasvon aluetta säännöllisesti, ettei tule iso päänsärky.

    VastaaPoista
  2. Ei ole mikään pieni vaiva kasvolihasten jumitus ja pääkipu. Onneksi tiedostat sen ja voit ehkäistäkin näitä vaivoja.

    VastaaPoista
  3. Ollut rajuja päänsärkyjä usein. Väsynyt ja ahdistusta
    Kivut yksi syy selän. Olen kieltäytynyt opiaateista ym muista vahvoista lääkkeistä. Voin olla tyhmä monen mielestä mutta en halua olla taju kankaalla.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Suvi. Pahoittelen selkäkipuasi ja päänsärkyä. Nykyisin ajatellaan melko usein lääkärissäkin kivun hoidon kolme ulottuvuutta. Pitkittyneen kivun hoito on kuin kolmejalkainen jakkara. Lääkehoito, mutta myös mielen- ja kehonhallinta ja liikeharjoitteita. Jos käytetään pelkästään lääkkeitä, jakkarassa on vain yksi jalka. (Hyvä Terveys 08-2022). Voimia sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!