torstai 1. syyskuuta 2022

Herkkäunisuus

 



Minä olen erityisherkkä ja siksi altis ympäristön aistiärsykkeille. Erityisherkkyys vaikuttaa myös tunteisiin ja ajatuksiinkin. Kuulen esimerkiksi äänet tavallista kovempina, haistan tuoksut vahvasti.


Mutta vaikka olen altis ympäristön ärsykkeille, nukun kuin tukki. Tässä yhtenä aamuna mies sanoi, että olet kyllä sikeäuninen, kun et herännyt ukkoseen.  Olen hyvin kiitollinen sitkeäunisuudesta.


Osa ihmisistä on herkkiä aistimaan ympäristön ärsykkeitä, ja siksi he havahtuvat helposti hereille. Tämä ominaisuus vaikeuttaa nukkumista, mutta siitä on myös hyötyä.


Ikkunasta heijastuvat varhaiset auringonsäteet tai seinällä tikittävä kello turhauttavat silloin, kun ne sotkevat yöunet. Jotkut ihmiset eivät kuitenkaan edes huomaa verhon takaa pilkahtelevaa valoa tai ulkoa kantautuvia ääniä, kun taas toisten uni häiriintyy muita herkemmin.


Herkkäunisuus ei ole tautiluokiteltu unihäiriö vaan se on ihmisen ominaisuus. Se liittyy aistitoimintojen herkkyyteen. Aistitoimintojen herkkyys on ominaisuus, joka on synnynnäistä.


Herkkäunisuus on usein perinnöllistä. On tavallista, että jos lapsella on aistiherkkyyttä, sitä löytyy myös ainakin toiselta vanhemmalta.




Aistiherkkyys mahdollistaa luovuutta. Aistiherkkiä ihmisiä on keskimääräistä enemmän taiteilijoiden ja tutkijoiden parissa, mutta myös liike-elämän menestyjissä.


Ihminen herää tavallisestikin muutaman kerran yössä, mutta lyhyitä heräämisiä ei yleensä muista aamulla. Ylivirittyneenä saattaa kuitenkin jäädä hereille.



Herkkäunisuutta voi vaimentaa korvatulpilla ja pimennysverhoilla tai silmälapuilla. Myös turvalliset nukkumaanmenorituaalit voivat hyödyttää unen häiriöherkkyydestä kärsiviä.


Tällaisia rituaaleja voi olla makuuhuoneen tuulettaminen, korvatulpat, kofeiiniton tee tai lämpimän maidon nauttiminen, lempivillasukat, lämmin suihku tai sauna.


Ehdottoman tärkeää on tehdä nukkumaanmenorituaaleistaan sellaisia, että kun menee sänkyyn, se tuntuu hyvältä: siellä on hyvä hengittää eikä huoneessa ole ärsyttäviä tekijöitä.






Lähteet: Helsingin Sanomat 3.6.2021, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!