tiistai 13. syyskuuta 2022

Vastustuskyvystä



Nyt alkusyksystä ihmiset sairastuvat enemmän flunssaan kuin muutoin. Etenkin tänä vuonna lämpötila kesästä syksyn alkuuun romahti todella paljon. Koulut ovat alkaneet, ja sekin lisää flunssaa, kun ihmiset kokoontuvat yhteen.

Osa ihmisistä tuntuu olevan aina flunssassa. Toiset eivät sairastu pahimpaankaan flunssa-aikaan. Minulla on onneksi harvoin flunssa. Mutta jos se on, tunnen olevani kuolemansairas marttyyri. Miehellä on kestämistä. Tai toimin aivan toisinpäin ikään kuin flunssaa ei olisi olemassakaan. En lepää vaan toimitan monenlaisia askareita. Mutta samalla tavalla olen parantunut, noudatinpa lepoa tai en.

Viime talvena, jos flunssa uhkasi, söin sinkkikuurin, auringonhattu-uutetta, C-vitamiinia. Ne tepsi. Minä olen helposti innostuva ihminen, joten ravintolisät vaihtelevat. En yleensä syö niitä paljon, koska uskon, että ruoan vitamiinit ja kivennäisaineet imeytyvät paremmin kuin ravintolisät.

Nyt on ollut jo nuoruusvuosilta käytössä Piimax C+Kalkki D. Aloin aikoinaan syödä sitä ihon, kynsien ja hiusten hyvinvoinniksi. Talven söin D-vitamiinia. Eli kaksi ravintolisää. Olen hetkeksi ollut innostunut magnesiumista levottomien jalkojen takia. Sen pitäisi myös parantaa unta. Innostuin hetkeksi myös omegoista, mutta näytän pärjäävän ilman niitä. Söin myös puolen vuoden rautakuurin, koska varastorauta-arvoni oli hyvin alhaalla.

Ihmisen vastustuskyky on monimutkainen kokonaisuus, mutta jatkuva sairastelu voi olla viite perinnöllisestä immuniteetin puutostilasta.

Vastustuskyvyssä on tärkeintä ylläpitää hyvää ravitsemustilaa ja fyysistä kuntoa. Erityisesti aliravituilla ihmisillä, jotka syövät liian vähän ja yksipuolisesti, on suurempi riski sairastua infektioihin. Tämä on huomattu etenkin ikääntyneillä.


Monipuolinen ja riittävä ruokavalio tukee vastustuskykyä. Ruoasta tulee käytännössä saada riittävästi energiaa, vitamiineja ja kivennäisaineita. Purkkivitamiineista ei vaikuta olevan hyötyä.  C-vitamiinin puutostilat ovat hyvin harvinaisia Suomessa. Vastustuskykyä lisääviin luontaistuotteisiin kannattaisi suhtautua kriittisesti. Paitsi ehkä ei D-vitamiiniin, se lisää vastustuskykyäkin ja vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan. Mitään ihmeainetta vastustuskyvyn parantamiseksi ei ole.

Psyykkinen stressi on yksi vastustuskykyä heikentävä tekijä. Terveenä pysymistä edistäisi stressinhallinta. Kun on stressaantunut, koko elimistö on kuormittuneessa tilassa. Tätä kautta voi altistua sairastumiselle.


Omaan vastustuskykyynsä voi vaikuttaa tiettyyn rajaan asti, koska ihmisten vastustuskyvyissä on perinnöllisiä eroja. Joskus heikon vastustuskyvyn syynä on jopa perinnöllinen vasta-ainepuutos, jonka takia keho ei pysty taistelemaan tiettyjä sairauksia vastaan.

Varsinaiset hoitoa kaipaavat immuunipuutokset ovat harvinaisia. Niitä on vain noin   0,01 prosentilla väestöstä. Jos jatkuviin flunssiin liittyy kroonista poskiontelontulehdusta tai keuhkokuumeita, on perusteltua hakeutua jatkotutkimuksiin.

Jos tavalliselta flunssalta ja koronalta haluaa välttyä, kannattaa noudattaa tuttua hyvää käsien pesua. Minä olen niin kiitollinen kolmesta rokotuksesta!




Lähteet: Helsingin Sanomat 22.8.2020, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!