maanantai 25. huhtikuuta 2022

Omegat ruoasta vai pillereistä?
Laillistetun ravitsemusneuvojan, FT:n, MBA:n Reijo Laatikaisen mukaan omega-3-rasvahappojen erinomaisuutta korostavat lähes kaikki tahot: lisäravinnekauppiaat, lääkärit ja ravitsemustieteilijät. Silti kalaöljykapseleien tarpeellisuudesta on paljon ristiriitaista näyttöä.


Omega-3 rasvahappojen saanti ruoasta ennustaa väestötasolla hyvää verisuoniterveyttä ja parempia muistitoimintoja ikääntyessä.  Tästä on suuri tutkimusnäyttö. Siksi kaksi vuosikymmentä sitten ryhdyttiin valtaviin pilleritutkimuksiin, joissa syötiin 2-4 omegapilleriä päivässä. Tutkimuksia on tehty reumaatikoilla, sydänsairailla, muistiongelmaisilla ja terveillä useissa maissa. Niiden keskeinen tulos on, että pillereinä otettu kalaöljy ei estä merkittävästi sydänsairauksia tai aivoinfarkteja eikä juurikaan piristä muistia.
Joissakin tutkimuksissa on havaittu pientä suojavaikutusta, jos omega-3-rasvahappojen saanti on ollut alunperin vähäistä. Reumaatikoilla omegat ovat vähentäneet hiukan aamujäykkyyttä ja kipulääkkeen tarvetta. Ihmevaikutuksia ei kuitenkaan ole.


Muutamissa laajoissa ravitsemustutkimuksissa ruokavaliolla on todella voitu estää sydän- ja verisuonisairauksia. Näihin tutkimuksiin kuuluu ruokavalioneuvontaa, ja omega-3-rasvahappojen saanti turvattiin kalalla, margariinilla, saksanpähkinöillä tai kasviöljyllä. Omega-3 pillereitä ei käytetty. Sydän- ja verisuonisairauksien riski väheni 30 prosentilla muutaman vuoden seurannassa. Ravitsemusneuvot olivat hyvin samanlaisia kuin ravitsemussuosituksissa nykyisin: lisää vihanneksia, täysjyväviljaa, kalaa, vähemmän punaista ja prosessoitua lihaa.Kaikki tutkimusnäyttö viittaa vahvasti siihen, että omega-3-rasvahapot kannattaisi saada ennen muuta ruoasta. Se onnistuu, kun syö rasvaista kalaa kaksi kertaa viikossa ja saksanpähkinöitä kaksi ruokalusikallista päivässä sekä suosii rypsiöljyä ruoan laittoon ja levitteeksi rypsipohjaista levitettä. Sen sijaan netissä paljon kehutut kookosöljy ja avokadoöljy eivät sisällä omega-3 rasvahappoja, eikä niiden varaan voi laskea mitään. Eli nautitaan omegat ruoasta.
Lähteet: Apu terveys 9/2020, kuvat Pixabay

5 kommenttia:

 1. Miten oliiviöljy kun usein suositaan välimerellistä ruokavaliota?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Oliiviöljyssä ei ole omega 3-rasvahappoja, vaikka siinä on terveellisiä yhdisteitä ja muita rasvahappoja. Rypsiöljyssä on omega-3:a ja muita rasvahappoja ja yhdisteitä. Se on siisi tavallaan terveellisempi kuin oliviiviöljy Välimerelliseen ruokavalioon sopii oliiviöljy ja sekin on hyvin terveellinen. Oliiviöljy kuten muutkin öljyt on tyydyttymättömia rasvahapoiltaan.

   Poista
 2. Se siitä pillerien tarpeellisuudesta 😔.

  Rapsiöljyn hyvät ominaisuudet säilyvät kuumentaessakin, kun rypsiöljyssä ne eivät säily. Rapsiöljy siis mukaan hyvänä vaihtoehtona rypsille 👍

  VastaaPoista
 3. Kiitos Susanna ja tärkeä tieto tuo rypsiöljyn ja rapsiöljyn säilyvyys kuumentaessa. Me käytetään molempia öljyjä ja oliiviöljyä.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!