torstai 14. huhtikuuta 2022

Miellyttämisenhalu

 


Kun toisten  ihmisten huomioiminen alkaa haitata omaa  elämää, kyse on  omia tarpeitaan ja tunteitaan laiminlyövästä, korostuneesta miellyttämisenhalusta. Liiallista miellyttämisenhalua pidetään hankalana silloin, kun se liitetään uhrautuvuuteen ja siihen, että sivuuttaa omat tarpeet.


Miellyttämisenhalu voi kietoutua vaikkapa masennuksen kaltaisiin mielialaongelmiin, jolloin ihminen ei pidä omia tarpeitaan ja tunteitaan tärkeinä vaan suuntautuu mieluummin toisten ihmisten tarpeisiin.  


Liiallinen miellyttämisenhalu voi  olla myös yritys kompensoida haurasta itestuntoa, ja välttää tunnetta siitä, että on huono ja ei-hyväksytty.


Miellyttämisenhalu,avuliaisuus tai kiltteys eivät sinälläään ole huonoja ominaisuuksia, kunhan ne ei vaikuta toimintakykyyn.


Miellyttämisenhaluun liittyvät usein avuliaisuus, luotettavuus ja toisten ihmisten huomiominen. Näiden vastapari itsekkyys ja ärtymys. Liiallisen miellyttämisenhalun voimakkuus vaihtelee ihmisestä toiseen. Jollakin miellyttämishalu voi liittyä johonkin tiettyyn elämän osa-alueeseen, esimerkiksi  parisuhteeseen, toisilla se  värittää koko elämää.




Miten voi päästä liiallisesta miellyttämisenhalusta eroon? Ensiksi voi kysyä itseltään: mitä minä haluan? Mikä tuntuu pahalta, mikä hyvältä? Kun nämä on selvillä, voi etsiä keinoja kulkea tarpeitaan kohti.


Kun ihmiselle itselleen paljastuu, miten paljosta hän on miellyttämisen takia jäänyt paitsi, hänelle  saattaa tulla vihan ja aggression tunteita. Tässä kohti hänelle onkin tärkeää opetella sellaista jämäkkyyttä, jonka avulla voi pitää puolensa loukkaamatta muita.


Tasapainon ja tyytyväisyyden ydin elämässä yleensä on, että erottaa, sen mitä minä koen, ei välttämättä ole se, mitä toinen kokee.


Auttajan pitää vain löytää sellainen tasapaino, että saa toisten auttamisesta voimaa, ei vain jatkuvasti menetä sitä.


Liiallinen miellyttämisenhalu voi laukaista autettavassa epätoivottua käytöstä: hän voi vaikkapa tottua jatkuvaan apuun siinä määrin, että alkaa pitää sitä itsestäänselvyytenä tai jopa hyväksikäyttää auttajaansa.


Silloinkin, kun läheiset tuntuvat odottavan apua, miellyttäjän on hyvä muistaa, että muutoksen on lähdettävä omasta itsestään.


"Elämän karu tosiassa on, että toisiin voimme vaikutta aika vähän. Omaan itseemme pystymme vaikuttamaan."



Lähteet: referaatti Helsingin Sanomat 31.3.2022, kuvat omat    

2 kommenttia:

  1. Mainio kirjoitus!

    Minun rosoiseen taustaani kuuluvat miellyttämisen halu ja samaan aikaan kyvyttömyys lukea ulkopuolista maailmaa. Kovasti on takkiin tullut vuosikymmenten aikana. Nyt vihdoin olen keskittynyt näihinkin asioihin ja oppinut hyväksymään sen, etteivät kaikki pidä minusta ja ajatuksistani. Että se on ihan ok. Ja toisaalta olen oppinut kuuntelemaan ja olemaan herkempi puheissani. Toivon, että omat lapseni oppivat näitä taitoja jo nuorempana ja siltä näyttääkin. 💖

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Susanna. Minäkin olen huomannut, että onneksi ikä tuo monessakin asiassa armollisuutta itseään kohtaan. Vaatimukset vähentyvät. Onneksi sinäkin olet päässyt miellyttämisenhalusta eteenpäin. Naisillahan se on yleisempää kuin miehillä. Auttamisenhalu sinänsä on inhimillinen tunne, mutta jos se alkaa vähentää omaa toimintakykyä, se on ongelma.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!