tiistai 12. huhtikuuta 2022

Mikroaaltouuniin liitty yhä uskomuksia ja harhaluuloja

 


Mikroaaltouuni tuli Suomeen 1960-luvulla, mutta vakiinnutti asemansa 1980-luvulla. Se on kodinkone, jota on kummekstittu ja myös pelätty. Siihen on liitetty paljon harhaluuloja ja myyttejä.


Seuraavaksi väitteitä mikroaaltouunista:

Mikron säteily on vaarallista

Tarua:

Kun mikrot tulivat Suomeen, alettiin epäillä, onko niiden säteilyssä terveysriski. Asia voi mietityttää monia edelleen.Mutta kun ovi on käytön aikana kiinni, sieltä ei tule mitään ulos. Säteilyä ei siirry ruokaankaan.


Vanhaakin mikroa voi käyttää huoletta

Totta:

Oikein käytettynä mikro kestää useita vuosia. Sitä ei tarvitse vaihtaa uuteen, vaikka joku osa hajoaisikin.  Jos esimerkiksi pohjalla oleva lasi tai sen muovirinkula särkyy, sen voi korvata ehjällä. Kallis mikro on järkevää korjauttaa.


Mikroon ei saa laittaa mitä tahansa

Totta:

Mikroon eivät sovi esimerkiksi kultareunaiset posliinit tai melamiinia sisältävät muoviastiat, kuten jotkut leivontakulhot. Ylipäätänsä muovin kuumentamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Metallisia astioita ei suositella mikroon.



Mikro vaikuttaa ruoan ravintoaineisiin

Tarua:

Yksi yleinen harhaluulo kohdistuu mikrossa lämmitetyn ruoan ravintoarvoihin. Mutta kaikki kypsennystavat voivat toki vaikuttaa hiukan ruoan ravintoarvoihin ja koostumukseen. Mikroihin ei liity olennaista haittaa.


Mikroa voi käyttää kuten uunia

Tarua:

Vaikka mikroaaltouuni on kätevä kapistus, se sopii parhaiten ruoan lämmittämiseen ja lyhyempiaikaiseen kypsennykseen ja kokkauksen esivalmisteluihin. Pidemmän kypsennysajan ruoat kannattaa valmistaa liedellä tai uunissa.


Mikrokupu on turhake

Osittain totta:

Mikrokupua on syytä käyttää ahkerasti. Se suojaa mikroa roiskeilta. Esimerkiksi riisillä on tapana sinkoilla ympäriinsä, kuten myös sulatetulla rasvalla. Suojaava kupu ei hidasta ruoan valmistumista.


Mikro pitää puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen

Totta:

Mikroa kannattaa pyyhkiä ja putsata jokaisen käyttökerran jälkeen. Näin lika ei pinty ja se irtoaa helpommin. Mikrokupu ja pyörivä lautanen on hyvä puhdistaa erillisinä säännöllisen väliajoin. Tällä tavalla lika ei pääse pinttymään ja se irtoaa helpommin.




Lähtet: referaatti Helsingin Sanomat 13.3.2022, kuvat Pexels




3 kommenttia:

  1. Paprikan ja mikroaaltouunin kanssa kannattaa olla varuillaan. Se ei kypsenny ja kuumennu mikrossa ihan 'normaalisti' vaan alkaa poksumaan ja kipinöimään. Mikrokupu auttaa asiaa. https://luonnonluomaa.blogspot.com/2021/02/vanhat-joutsenet-paprika.html. 👍

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Susanna. Mielenkiintoinen ja hyvä huomiosi tuosta paprikasta. En ole koskaan kypsentänyt paprikaa mikrossa, vaikka olen käyttänyt sitä ruoan esivalmistelussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä yritin kerran vähän oikaista, mutta mikroaaltouunissa alkoi salamointi. Testasin muutamaan kertaan ja sama toistui 😳.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!