torstai 7. huhtikuuta 2022

Nomofobia - pelko jäädä ilman kännykkää



Minä en tarvitse kännykkää paljonkaan. Yleensä vain kellona ja puhelimena. Osittain siksi, että minulle kirjoittaminen sillä on vaikeaa. Kirjoitan mieluummin läppärillä. Olen Instragramissa pari kertaa viikossa, samoin Facessa.


Useissa tutkimuksissa on huomattu, että  älylaitteiden aikakausi on nostanut esiin hankalia pelkotiloja. Huolestuttavasti on yleistynyt niin sanottu nomofobia, mikä tarkoittaa pelkoa jäädä ilman kännykkää.


Nomofobiaan liittyy lukuisia oireita, esimerkiksi ahdistuneisuus, kohonnut syke ja verenpaine, pahoinvointi, vapina, pelko ja paniikki. Pelko jäädä ilman kännykkää on yleistynyt etenkin nuorten ja nuorten aikuisten parissa.


Lääketieteen kentällä käydään keskustelua luokittelusta: onko kyseessä pohjimmiltaan fobia, ahdistuneisuushäiriö, elämäntapahäiriö vai riippuvuus? Siitä  ollaan kuitenkin samaa mieltä, että nomofobia on merkittävä uhka mielenterveydelle.


Nomofobia yhdistyy suurempaan uneliaisuuteen päiväsaikaan, pitkiin päiväuniin, älylaitteen käyttöön yöllä, epäsäännöllisiin heräämisiin ja nukkumisaikoihin. Nomofobia häiritsee siis vakavasti unta, ja liian vähäinen unensaanti on yksi suurimmista terveysongelmista länsimaissa.



Pelko ei kohdistu nimenomaan siihen, ettei pysty puhumaan puhelimessa. Ahdistus liittyy yleensä sosiaalisen median käyttöön.


Nomofobian kaltaisen pelon ytimessä on lapsuuden separaatio- eli eroahdistus. Ulkopuolelle jääminen aiheuttaa ahdistusta tai huolettaa. Kun somessa pelätään, että jäädään paitsi jostakin, se aiheuttaa eroahdistusta. Vanha pelko on nyt uudessa kontekstissa.


Pelko paitsi jäämisestä tunnetaan myös  fomo-ilmiönä. Se on muun muassa ahdistusta siitä, että jotain hauskempaa tai mielenkiintoisempaa tapahtuu jossakin muualla.




Paitsi jäämisen pelko on yhteydessä kateuden tuntemiseen. Tämä vaikuttaa kielteisesti itsetuntoon. Aivotutkimuksissa on paljastunut, että ulkopuolelle jäämisen kokemus aktivoi aivoissa samaa kipukeskusta, joka aktivoituu fyysisestä kivusta.











Lähteet: Helsingin Sanomat 14.9.2020, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!