torstai 14. lokakuuta 2021

Surutyöni 75.

 


Rakas Vera tyttäremme kuoli 22-vuotiaana yllättäen tammikuun alussa. Hän oli terve ja kuntoileva opiskelija. Perusteellisissa kuolinsyytutkimuksissa ei löydetty syytä Veran kuolemaan. Mahdollisin syy on sydämen rytmihäiriö. Teen surutyötä.


Heti Veran kuoleman jälkeen en yhtäkkiä ole muistanut uniani. Joitakin latteita unia päivän tapahtumisista muistin yhdessä vaiheessa. Unet ja niiden tulkinta ovat   olleet minulle tärkeitä koko aikuisikäni. Alussa tulkitsin niitä freudilaisittain, myöhemmin tuli sitten jungilainen unientulkinta.


Freudin mukaan unet ovat kuninkaan tie alitajuntaan. Freudilainen tulkinta on seksuaalissävytteinen. Jungin mukaan unet tuovat tietoa meistä itsestämme. Hän kutsuu nimeltä individuaatio eheytymisprosessia ja tulemista omaksi itsekseen unien tulkinnan kautta.


Jungin mukaan ihmisillä on piilotajunnan lisäksi kollektiivinen piilotajunta, jonka symbolit ovat samat kaikille kansoille. Unien tulkinnassa nousee aluksi esille varjo. Se sisältää kaikki ne piirteet, joita emme hyväksy itsessämme.


Sitten nousee esiin naisen miehinen osa animus, ja miehen naisellinen osa anima. Lopulta ihminen kohtaa Itsen ja individuaatio tapahtuu.


Miksi en siis muista uniani? Ymmärsin ja oivalsin sen vasta tänään. Siksi että elämäni on nyt päivästä toiseen selviytymistä. Vaikeaa ja kipeää selviytymistä. Minun on suunnattava siihen kaikki voimavarani. En muista uniani, koska nyt ei ole aika niiden tulkinnalle. Joskus vielä tulevaisuudessa on taas voimavaroja tulkita niitä. Mieli on omalla tavallaan viisas ja suojelee minua.


2 kommenttia:

  1. En ole koskaan varsinaisesti tulkinnut uniani mikäänlaisen suuntauksen mukaan,mutta aina uneni ovat omaan elettyyn elämääni liittyneet.Kärsin vaikeasta unettomuudesta.Kun tehdään lääkemuutoksia näen unia,painajaisia.Viime yönä näin unta äidistäni,joka sairasti muistisairautta.Hän oli talvipyryssä lähtenyt pyöräilemään kesävaatteissa,ne olivat sikinsokin päällä.Autoin häntä pukemisessa ja sanoin,että nämä kesävaatteet on pantava sinulta piiloon.Siihen heräsin.
    Suru on rakkautta,mutta raskasta kantaa.Voimia siihen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Anonyymi.Ainahan ne unet tulee itsestä. Jännä tuo, että lääkemuutokset aiheuttavat sinulle painajaisia. Sinulla oli mielenkiintoinen, mutta raskas uni viime yönä. Toivon, että unettomuutesi parantuisi.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!