perjantai 15. lokakuuta 2021

Miksi sauna hoitaa terveyttä?

 


Minä pidän tosi kipakoista löylyistä. Mies ei pidä, siksi hän menee saunaan ennen minua ja nautiskelee haaleista löylyistä. Minä ilmestyn paikalle ja lyön kovia löylyjä. Mies luikkii pesuhuoneen puolelle. Melkein joka kerta saunassa hän sanoo, että ihme kun minulle ei tule palovammoja. Sitten vaihdetaan taas vuoroa, mies menee saunan puolelle ja nauttii kevyistä löylyistä. Minä vilvoittelen. Taas vuoron vaihto. Ja saunominen riittää molemmille.


Kesäisin saunomme ulkorakennuksen saunassa, joka on puusauna. Miten nautiskelenkaan sen kosteista kunnon löylyistä. Mieskin tykkää enemmän ulkosaunasta, koska siellä voi saada myös hyvin lempeät löylyt.


Saunomme kolme kertaa viikossa. Sauna ja kunnon löylyt auttaa minua nukahtamaan helposti ja nukun kuin tukki. Sama vaikutus on miehelle. Nukahdan kyllä muutenkin helposti, mutta saunapäivinä, kun illalla luen, siitä ei meinaa tulla mitään. Silmät ummistuvat oitis.


Mielestäni sauna on paras ihon puhdistaja, kuin puhdistava naamio. Ihohuokoset suurentuvat, ja lika lähtee. En käytä saunan jälkeen vartalovoidetta. Suihkuttelen kasvoja ruusuvedellä ja levitän  syväkosteuttavan voiteen, nykyisin yleensä egyptiläisen ihmesalvan.


Mutta miksi sauna on hyväksi terveydelle? Se vaikuttaa verenkiertoon: tehostaa sydämen toimintaa, laskee verenpainetta ja parantaa verisuonten joustavuutta.Saunomisen tärkeimmät vaikutukset ovat stressin lievittyminen ja rentoutuminen. Minä tunnen hyvin vahvasti tuon rentoutumisen, osaltaan siksi nukahdan äärettömän helposti saunan jälkeen.


Runsaati saunovilla on muita vähemmän verenpainetautia, sydän sairauksia ja aivoinfarkteja. Saunominen on myös yhteydessä pienempään keuhko- ja muistisairauksien riskiin. Hyvä verenkierto  on tärkeä myös muistisairauksille.


Meditaatio

Saunarituaali - saunan lämmittäminen, tuleen tuijottelu ja saunomistavat  - laskee osaltaan elimistön stressiä ja tasapainottaa mieltä. Siinä mielessä se toimii kuin meditaatio, hengitysharjoitukset tai jooga.Iho saattaa lämmetä saunassa muutamassa minuutissa yli 40 asteeseen. Näin pintaverisuonet laajenevat ja ihon verenkierto lisääntyy. Sydämen syke voi kiihtyä jopa 120-150 lyöntiin minuutissa.


Saunominen voi vastata sydämelle reippaan kävelyn aiheuttamaa kuormitusta. Se ei korvaa kuitenkaan liikuntaa, koska saunassa ei tehdä lihastyötä.  


Kaikki saunat ovat hyviä, sekä puusauna että sähkösauna. Sähkösaunan saa helposti kuumaksi, mutta puusaunassa itse lämmittäminen on jo oma rituaalinsa, jossa keho ja mieli rauhottuvat.
Lähteet: Hyvä terveys 8/21, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

 1. Saunominen on ihan huippua,varsinkin kesällä rantasaunassa. Parasta verenpaineen alentamiseen,korkea verenpaine ollut riesana jo kauan. Minä olen kesällä ihan supersaunoja ja teen sen pitkän kaavan mukaan välillä uimassa käyden,parempaa rentoutusta ei olekkaan. Tykkäät kovista löylyistä,minä kovista sekä lempeistä,kaikki käy.Puusauna paras sauna,sähkösauna välttävä.Minulla onnellisella on kaksi puusaunaa,pihasauna ja rantasauna sekä sisällä talossa sähkösauna.Ihania rentouttavia saunahetkiä sinulle Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju.Olet todella onnekas, kun sinulla on niin monta saunaa.Rantasauna on varmasti ihan huippu! Uiminen löylyjen välissä. Oi, että, olisipa kesä.

   Poista
 2. Kiva kirjoitus ja kuvat saunaillan kunniaksi.
  Meillä myös tykätään pihasaunasta ja puilla lämmitettävän kiukaan pehmeistä löylyistä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Kirsti. Puusauna on kyllä paras. Saa kosteat, lempeät löylyt. Meillä saunotaan kesällä ulkorakennuksen saunassa ja talvella talossa sähkösaunassa. Sauna on niin mahtava, että se pitäisi kirjoittaa isolla alkukirjaimella.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!